bestraling ingeval de aanwezigheid van kronen en bruggen.

Ingeval van bestraling van een tumor gelegen naast en in de tong kan dit dan geschieden ondanks dat  het bovengebit voorzien is van een aantal kronen en bruggen. Ik denk hierbij aan het eventuele reflecterende effect van het gebruikte materiaal waar de kronen/bruggen uit bestaat. En aansluitend: is er dan nog een verschil tussen 'gewone'bestraling en protonenbestraling. ??

Antwoord

Goedemorgen,

Kronen en bruggen in een gebit kunnen soms een belemmering zijn voor protonentherapie, maar dit hoeft niet. Dit heeft te maken lokatie van het te bestralen doelgebied t.o.v. de kronen en bruggen. Dat zou eigenlijk beoordeeld moeten worden met behulp van de CT scan die gemaakt is. Daarnaast is het ook van belang dat het materiaal van de kronen en bruggen bekend is, zodat we daar met het maken van het bestralingsplan rekening mee kunnen houden. Of er een verschil is in fotonen en protonen kan alleen bepaald worden door het maken van een planningsvergelijking. Op deze manier kan het verschil in de kans op bijwerkingen berekend worden door het verschil in de dosis op het gezonde weefsel te berekenen. Als er een lagere dosis op het omliggende weefsel door protonen is welke zich vertaalt in minder bijwerkingen op de lange termijn, dan is er een indicatie voor protonentherapie.

Met vriendelijke groet,

Anne van den Hoek

Laatst bewerkt: 15/09/2023 - 08:04

Dank voor uw bericht.

Mag ik hier nu uit opmaken dat indien het doelgebied benevens de onderkaak/tong ligt, de kronen en  bruggen in de bovenkaak hier in feite buiten staan ?,ik doel hierbij op het effect van de directe behandeling, maar ook van de eventuele nadelige gevolgen voor het gebit, maar dan in 2e instantie ( ontstekingen e.d. ).

 

Laatst bewerkt: 15/09/2023 - 14:34

Goedemorgen,

Nee, dat wordt altijd individueel bepaald aan de hand van de lokatie van de tumor en het materiaal van de kronen en bruggen. Hiervoor is een CT scan met het liefst ook al een bestralingsplan voor nodig om dit goed te beoordelen.

Met vriendelijke groet,

Anne van den Hoek

Laatst bewerkt: 20/09/2023 - 11:40

Stel: de patient is in principe geselecteerd voor een protonenbehandeling, maar na de scan vlak voorafgaand aan de beoogde behandeling blijkt er toch sprake van uitzaaiingen te zijn, gaat de protonenbehandeling dan nog door c.q.heeft  dan nog zin ??

Laatst bewerkt: 26/09/2023 - 16:07

Goedemorgen,

Dat hangt er ook weer af waar de uitzaaiingen zijn. Landelijk is vastgesteld: zolang de behandeling genezend van opzet is, kan iemand in aanmerking komen voor protonentherapie. Als de uitzaaiingen dusdanig zijn dat er geen sprake meer kan zijn van genezing, maar er is wel een indicatie om te bestralen in het hoofdhalsgebied, dan zal dit met fotonen zijn.

Met vriendelijke groet,

Anne van den Hoek

Laatst bewerkt: 03/10/2023 - 07:56