Jong en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je voor je 40e kanker krijgt, heeft dat veel invloed op je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan opleiding, werk, relaties, zelfstandig wonen, vruchtbaarheid en seksualiteit. Weet dat je er niet alleen voor staat. Er is veel informatie en hulp. Voor jou en je naasten.

Mensen die in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar de diagnose kanker krijgen worden AYA’s genoemd. Ben jij ook een AYA? Dan is dit dé plek waar je informatie, lotgenotencontact en hulp vindt.

Bekijk informatie die jou verder kan helpen

Je vindt hier informatie over verschillende thema’s die voor jonge mensen met kanker relevant zijn. Bekijk de informatie over deze onderwerpen:

Ook is er aparte informatie voor naasten: je ouders, je partner, familie en vrienden.

Informatie over jouw ziekte en behandeling

Zoek je specifieke informatie over de soort kanker die je hebt en de behandeling ervan? Bekijk dan het overzicht van kankersoorten.

Lees ervaringsverhalen

Er zijn meer mensen in jouw situatie. In verhalen van anderen kun je veel herkenning vinden. Daarom vind je op deze website ook blogs, interviews en podcasts van andere jonge mensen die kanker hebben (gehad).

Recensies van boeken met ervaringsverhalen van mensen met kanker vind je op patiëntervaringsverhalen.nl.

Deel je ervaringen met lotgenoten

Misschien vind je het fijn om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten van jouw leeftijd. Zij begrijpen vaak als geen ander wat je doormaakt. Je kunt elkaar steunen en tips geven. En wie weet, houd je er ook nog vriendschappen aan over.

Er zijn verschillende manieren om online en offline jonge mensen met kanker te ontmoeten. Bijvoorbeeld via de community van kanker.nl of via Stichting Jongeren en Kanker. Lees hoe je lotgenoten vindt.

Bekijk de tips van andere jonge mensen met kanker

De beste tips voor omgaan met kanker komen vaak van mensen die het zelf hebben gehad. Bekijk de tips van andere jonge mensen die kanker hebben gehad.

AYA-zorg, speciaal voor jou

Als je voor je 40e kanker krijgt of hebt gekregen, kun je in het ziekenhuis speciale zorg krijgen die past bij jouw leeftijd en levensfase. Die zorg heet AYA-zorg.

Met een speciaal opgeleide zorgverlener (AYA-verpleegkundige) kun je alles bespreken wat je bezighoudt. Vooral over je ziekte en de invloed op je leven, zoals werk, studie, gezin, seksualiteit, vruchtbaarheid en zelfstandigheid.

De AYA-verpleegkundige kan met je meedenken en je gerichte adviezen geven over bijvoorbeeld studie, werk of leefstijl. En je in contact brengen met lotgenoten. Als het nodig is, kan de AYA-verpleegkundige je verwijzen naar een hulpverlener.

Lees meer over AYA-zorg en waar je AYA-zorg kunt krijgen.

Stichting Jongeren en Kanker (SJK): iets voor jou?

Stichting Jongeren en Kanker is de patiëntenorganisatie voor jonge mensen die kanker hebben (gehad).

Je kunt er in contact komen met andere jonge mensen met kanker, informatie krijgen of meedoen aan activiteiten. Bekijk de website van SJK: ‘de leukste club waar je niet bij wilt horen’.

Colofon

Met medewerking van:

Ankie Krol-Veraar

Ankie Krol-Veraar

MANP, verpleegkundig specialist gynaecologische oncologie, UMC Utrecht

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

Joria Damhuis

Joria Damhuis

Verpleegkundig consulent AYA hematologie-oncologie, Amsterdam UMC

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023