Rouw

Het leven heeft mij een nieuwe rol toebedeeld maar heeft er geen kader of inhoud bijgegeven. Ik tast in het duister hoe ik deze rol vorm moet geven. De enige zekerheid die ik heb, is dat er boven het verder lege script ‘weduwe’ staat. ‘Weduwe’ wat een rot woord. ‘Pak zo snel mogelijk je vaste ritme weer op,’ adviseren lotgenoten. Maar welk ritme? Wat eens een duet was, wordt niet zo maar een solo. Daarbij werkt mijn geheugen niet naar behoren. Ik weet niet meer waar ik mijn dagen mee vulde toen er nog sprake was van een duet. Ja, ik had altijd van alles te doen, had het druk op mijn manier. Maar waarmee dan? Hoefde mij nooit bezig te houden met boodschappen en eten koken. Ik begrijp dat deze activiteiten nu tot mijn solisten rol behoren, ik doe mijn best maar heb ze nog niet onder de knie. 
Boodschappen: ik moet haast dagelijks naar de supermarkt omdat ik het overzicht mis, terwijl ik juist zo’n hekel heb aan boodschappen doen. (Ooit zei Lief, toen wij elkaar net kenden en van mijn aversie van boodschappen doen hoorde ‘mag ik jouw boodschappenkarretje voortaan duwen?’ Wat ik als een verkapte liefdesverklaring interpreteerde.) Nu maak ik braaf een boodschappenbriefje maar als ik thuis kom, blijkt dat ik wel alles heb afgerekend maar niet alles in mijn boodschappenmand gedaan heb. Dus moet ik weer terug naar het winkelcentrum. 
Koken: ik heb ooit jaren gekookt maar hoe deed ik dat ook alweer? En welke hoeveelheid moet ik hanteren voor deze solist? (Kook voor twee dagen is het advies. Dat probeer ik te doen maar het is of te weinig of te veel voor twee dagen.) Nee, ik ga geen kant-en-klaar maaltijden aanschaffen, dan zou ik Lief te kort doen. Hij maakte alles zelf, kocht nooit kant-en-klaar producten. Gezond, vers en afwisselend dat was zijn credo en dat wil ik in ere houden zolang ik dat kan. 
Tijd: deze gaat net zo stroperig, traag en moeizaam voorbij als tijdens de chemokuren lang geleden. Opgelucht dat ik weer een dag heb doorstaan, stap ik ’s avonds in bed om ‘s ochtends met zwaar gemoed aan de nieuwe dag te beginnen. (Ooit, op mijn eerste vrije dag, Lief en ik waren net in dit huis gaan samenwonen, werd ik wakker verlangend naar een kopje thee. Toen ik mijn ogen opendeed, zag ik naast mijn bed een dienblad met daarop een beschuitje met jam, theekopje, thermoskan met thee en ochtendkrant. Ik heb gehuild van ontroering, geluk en liefde voor deze zorgzame man.
Energie: ik moet een nieuwe modus vinden om het beetje energie dat ik heb te verdelen over alle activiteiten waarvan de uitvoering nu bij mij ligt. Dus voortaan goed nadenken voordat ik iets onderneem zodat ik niet zoals laatst tot ver in de namiddag in de tuin werk en dan geen energie meer over heb om een maaltijd in elkaar te zetten. 
Anderen: de herinneringsbijeenkomst voor Lief was een warm bad, zoveel troostende armen om mij heen. Nu moet ik mij opnieuw zien te verhouden tot al deze lieve mensen. Iedereen biedt hulp aan maar wil ik dat wel? Eerst zien hoever ik zelf kom. Dit is het moeilijkste deel van mijn nieuwe rol: hoe verhoud ik mij tot anderen? Ik ben nu die ernstig zieke vrouw die net haar geliefde heeft verloren. Zielig: ja. Alleen: ja. In diepe rouw: ja. Ik vind het fijn als mensen aangeven zich over mij te willen ontfermen maar tast in het duister over het hoe, waar, wanneer en in welke vorm. 
Rouw: dit alles verzengende verdriet en gemis is nieuw voor mij. Het is ook een fysieke pijn, heel mijn lijf lijdt. Ik ben misselijk, mijn borstkast wordt dichtgedrukt, ik krijg geen lucht. Ik schreeuw het soms uit van de pijn maar het lucht niet op. Mijn hoofd werkt niet naar behoren, ik vergeet dingen, mijn gedachten zijn een dichte onontwarbare brij. Ik ga iedere dag naar de werkkamer van Lief, om hem bij te praten. Het is zinloos maar ik kan het niet laten. Kijk uren naar foto’s van Lief die op de eettafel liggen, het doet pijn. Het lukt mij niet de herinnering aan onze tijd samen te koesteren, de wond ligt nog open, is te rauw. (Lief sprak wel eens zijn angst uit hoe het verder moest als ik er niet meer zou zijn. Dat hij twijfelde of hij dat aan kon. Waarop ik reageerde dat hij sterk genoeg was om alleen verder te gaan, dat hij het wel zou redden. Lief wierp mij dan een getergde blik en vroeg zich duidelijk af hoe ik zo iets kon zeggen. Nu is het aan mij om te denken: hoe heb ik dat kunnen zeggen? Zo veel pijn zo makkelijk wegzetten.)
Hoe kan ik mij deze nieuwe rol eigen maken? Hoe moet ik verder? Ik tast in het duister.

7 reacties

Het schrijnt en pijnt, je tekst. Ik hoop dat je er doorheen komt. En iets rustiger aan de andere kant uit kan komen. Door te rouwen, ja. Wat beschrijf je dat prachtig, ondanks hoe verdrietig het daardoor ook is. Ik wens je heel veel sterkte en creativiteit, om je te helpen.

 

Laatst bewerkt: 27/04/2024 - 20:09

Lieve Josephine,

Ik ken de pijn waar je mee worstelt. Rouw en verdriet doen werkelijk fysiek pijn.  Hoeveel armen je ook om je heen krijgt, de armen van die ene zijn onvervangbaar. Enige wat ik je tot troost kan zeggen is: ooit wordt het minder, maar ik kan niet zeggen wanneer. Wees vooral lief voor jezelf en uit je verdriet. Jank en schreeuw als dat moet. Het lost niets op, maar lucht wel even op. Tranen helen uiteindelijk.

Sterkte en liefs, Monique

Laatst bewerkt: 27/04/2024 - 20:44

Lieve Josephine,

Ik heb de laatste blogs gelezen, en mijn hart huilt voor je, serieus, niet figuurlijk.
Ik herken het gevoel, van afscheid, alleen zijn, en niet weten hoe je verder moet.
En net als altijd, zou ik zo graag iets zeggen waar je werkelijk wat aan hebt, maar ook dit keer weet ik de woorden niet te vinden, die je echt nodig hebt.
In de chaos, die het leven, nu op je pad heeft gegooid, is het zo enorm moeilijk de weg te vinden, houvast te vinden, en je mist die ene persoon, die, niet alleen je lief was, maar die ook je gids, en levensgezel was.
Verder gaan is een woord, maar ook een diepe wens, maar hoe doe je dat, als het kleed onder je vandaan getrokken is.
Goede raad kan ik niet geven, maar ik weet wel dat weduwnaar, en weduwe, een overeenkomst hebben, beide hebben we ineens die allerbelangrijkste helft verloren, en dat voelt zo enorm leeg, er is zo'n behoefte om die leegte te vullen, maar dat kunnen we niet.

Ook andere mensen willen helpen, maar weten, net zo min als jij, hoe je dat moet doen, hoe help je iemand die zo'n ontzettend verlies moet incasseren, en altijd maar doorgegaan is.

Het enige wat ik voor je kan doen, is een luisterend oor bieden, samen praten, en proberen je een houvast te bieden.
Als je wilt, mag je een privebericht sturen, en als je behoefte hebt om te praten, dan ben ik er voor je,
Ik zou zo graag helpen, en dit is de enigste manier die ik ken, en ik hoop dat je de uitgestoken hand pakt, en dat ik er voor je kan zijn.
Ik ben een onbekende voor je, dat realiseer ik me maar al te goed, maar ik wil, dat je weet, dat je er niet alleen voor staat, van mens tot mens.

Ik houd je vast, en huil met je mee.
Peter

Laatst bewerkt: 27/04/2024 - 20:49

Lieve Josephine

Wat een hardverscheurend blog en hoe reddeloosverloren is een mens als het liefste wat je had weggerukt word,jij hebt overduidelijk niet alleen je man verloren maar ook je maatje en je beste vriend ,eigenlijk gewoon niet te doen deze ,maar het moet alleen ja hoe dan als ik het wist zou ik het je zeggen maar helaas is dat niet zo .

Ik kan alleen zeggen dat ik met je mee leef en je steun daar waar ik kan ,neem maar alle tijd die er is en schrijf het hier maat neer 

Sterkte en een zeer warme groet Hes 

Laatst bewerkt: 28/04/2024 - 09:14

Innige deelneming met je verlies. Geef het tijd. Woorden schieten tekort.

Veel sterkte, Jef.

Laatst bewerkt: 28/04/2024 - 13:39