Second opinion

Second opinion
“Goedemiddag, ik zit met de volgende vraag. Ik kreeg 2 jaar geleden de diagnose borstkanker. Ik ben geopereerd en bestraald. Bij de controles was alles goed.
Tot een maand geleden... Toen bleek dat ik uitzaaiingen in mijn lever heb. En ik voel me zo goed, heb nergens last van. Nu moet ik chemotherapie krijgen maar dat wil ik niet hoor, daar word je ziek van dat heb ik ook bij mijn vriendin gezien. Het streekziekenhuis heeft gezegd dat er geen andere behandeling mogelijk is. Kunnen ze me dan niet weer opereren of een behandeling met warmte geven misschien? Hoe kom ik daar nu achter?”
Een vraag die de Kanker.nl Infolijn vaak krijgt.Het is niet niks om te horen dat je kanker hebt en zware behandelingen moet ondergaan. Of te horen krijgen dat je uitzaaiingen hebt. Twijfels, ongeloof, onzekerheid. Geen vertrouwen meer in je eigen lichaam. Dit kan veel onrust geven.
Wanneer je, net als de mevrouw uit het voorbeeld, twijfels hebt over het behandelvoorstel van je arts, kan je besluiten een tweede mening aan te vragen. Ook wel een second opinion. Je vraagt dan advies aan een arts uit een ander ziekenhuis.
Wanneer een second opinion vragen?Een reden om een second opinion te vragen kan zijn dat je wilt weten of er een andere behandeling mogelijk is. Of je hebt een zeldzame tumor en wilt daarom nog een arts raadplegen, of omdat je na het gesprek met je arts met veel onbeantwoorde vragen blijft zitten. Een andere reden kan zijn dat je wilt weten of in een ander ziekenhuis experimentele behandelingen zijn waar je aan mee zou willen doen. Ook willen mensen vaak een second opinion wanneer zij hebben gehoord dat er geen behandeling meer mogelijk is.
De kanker.nl Infolijn raadt je aan om je vragen over het behandelvoorstel eerst met je eigen arts te bespreken. Je kunt dan ook vragen hoe het behandelplan tot stand is gekomen. Vaak wordt je medische situatie in een groter overleg (multidisciplinair overleg) met meerdere specialisten besproken. Er wordt bekeken wat voor jouw situatie de beste behandeling is.
Blijf je met vragen of twijfels zitten dan kun je een second opinion aanvragen. Bedenk wel dat dit tijd kost. Het gevolg kan zijn dat je pas later kan beginnen met de behandeling. Bespreek met je arts of je die tijd hebt.
Hoe vraag je een second opinion aan? Je hebt een verwijzing nodig van je arts of de huisarts. Het ziekenhuis waar je naartoe gaat wil meestal vooraf je medische gegevens en verwijsbrief ontvangen. Na ontvangst van je gegevens wordt een afspraak ingepland. De kosten van een second opinion worden meestal vergoed (1 maal per jaar) vanuit de basisverzekering. Het is wel goed om even na te vragen bij je zorgverzekeraar of hier nog voorwaarden aan zitten.
Moeten alle onderzoeken opnieuw worden gedaan?Dat is meestal niet nodig. Vaak is er voldoende onderzoek gedaan om een advies te geven. Soms wordt aanvullend onderzoek gedaan. Ook kan de patholoog van het tweede ziekenhuis weefsel dat eerder is afgenomen opnieuw onderzoeken.
Wordt de behandeling overgenomen?Een second opinion wil niet zeggen dat je in het tweede ziekenhuis de behandeling gaat krijgen. Een second opinion is vaak een eenmalig bezoek. Met het advies ga je weer terug naar je eigen arts. Vaak komt uit de second opinion hetzelfde advies als van je eigen arts. Dit kan rust kan geven. Wanneer het advies anders is, dan moet bekeken worden of het eigen ziekenhuis het behandeladvies overneemt. Of dat de behandeling wordt overgenomen in het ziekenhuis waar je de second opinion hebt gevraagd. Je kunt met beide artsen bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Wil je meer weten? Meer informatie over second opinion vind je op https://www.kanker.nl/bibliotheek/zorg-in-het-ziekenhuis/zorg/817-secon…
Of stel je vraag aan de Kanker.nl Infolijn, 0800-0226622 (gratis) op maandag tot en met vrijdag, tussen 12:00 en 17:00 uur.

Hartelijke groet,
Suzanne,
Kanker Informatie Specialist Kanker.nl.

7 reacties

Beste Suzanne,
Als de emotionele band met een behandeld specialist, niet goed is mag je ook een second opinion aanvragen, het hebben van kanker is bovenal een gevoelsmatige zware beproeving waarbij het serieus genomen worden en het gevoel hebben dat je behandelaar alles uit de kast haalt wat voor jou mogelijk is, je emotionele rust kan geven.
Kanker hebben is lichamelijk een beproeving en geestelijk de hel. De psychische impact wordt door veel artsen vergeten.
Laatst bewerkt: 20/04/2018 - 09:44
Beste Ron0412,
Hartelijk dank voor je reactie. Je hebt gelijk, dat is zeker ook een reden om een second opinion aan te vragen!
Wanneer het contact niet helemaal goed verloopt kan het zeker helpen een andere arts te raadplegen. De psychische impact  van het hebben van kanker is vaak enorm en het kan heel moeilijk zijn om hier je weg in te vinden. Het is dan zeker van groot belang dat je gehoord wordt. Een second opinion kan daarbij helpen.

Laatst bewerkt: 20/04/2018 - 10:49
Hallo beste Ron en Suzanne. Als je geen klik hebt met je arts, kun je ook gewoon vragen of je bij een andere arts op controle mag. In plaats van dat je vraagt om een second opinion. Het is heel normaal en menselijk dat je met iemand, in dit geval je arts, een mindere klik hebt. Het is eerlijk en goed om dit te bespreken met desbetreffende arts. Als dit gevoel dan nog zo is, zal de arts vanuit zijn professie je zeker overdragen. Warme groet Dasje
Laatst bewerkt: 20/04/2018 - 13:14
Hallo beste Ron en Suzanne. Als je geen klik hebt met je arts, kun je ook gewoon vragen of je bij een andere arts op controle mag. In plaats van dat je vraagt om een second opinion. Het is heel normaal en menselijk dat je met iemand, in dit geval je arts, een mindere klik hebt. Het is eerlijk en goed om dit te bespreken met desbetreffende arts. Als dit gevoel dan nog zo is, zal de arts vanuit zijn professie je zeker overdragen aan zijn collega. Warme groet Dasje
Laatst bewerkt: 20/04/2018 - 13:16
Een second opinion heeft zeker zin. Het is jouw aandoening en de dokter moet je zo goed mogelijk helpen. ik heb gemerkt,dat de verschillende artsen (specialisten,zelfs ziekenhuizen) hun patiënten ,zelfs ten koste van hun gezondheid,vast willen houden en boven al heb ik ondervonden,dat lang niet met alle ziekenhuizen  hun kennis delen,ook al beweren ze het tegendeel! Ik ben bij voorbeeld "gered" door eigenzinnig van de Vu via Groningen  over te stappen naar het AVL. Er blijkt geen relatie tussen beide ziekenhuizen te bestaan.De VU hield vast aan chemobehandeling,terwijl het AVL met (voorlopig) succes heeft geopereerd.
de Vu werkt wel met AMC ,maar niet met AVL samen.Artsen hebben mij geadviseerd niet te vaak van behandeling te wisselen,dat vindt men niet raadzaam! ik adviseer:gewoon doen.
Laatst bewerkt: 01/05/2018 - 19:27

Beste Jaap,

Fijn om te lezen dat je door verder te vragen door middel van second opinion zo verder bent gekomen.

Mooi dat je dat met ons wilt delen. Hier kunnen medepatiënten steun van ondervinden.

mvgr.  Kanker.nl infolijn.

Laatst bewerkt: 02/05/2018 - 07:25