AOV

Beste Mathijs, 

Komend jaar studeer ik af en wil ik hierna als zelfstandig ondernemer aan de slag. 
Ik zal dan ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten afsluiten. Ik ben op mijn 19de gediagnosticeerd met kanker en heb hier één jaar behandelingen voor gehad. Volgend jaar word ik 30 en is het 10 jaar geleden. 

Sinds januari 2021 geldt dat als iemand onafgebroken tien jaar vrij is van kanker dat verzekeraars bij het afsluiten van overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringen de ziekte niet meer meewegen bij de vaststelling van premies. Bij jongeren tot 21 jaar geldt een termijn van 5 jaar.  Hoe zit dit precies bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen? Afgelopen jaren heb ik geen lichamelijk of psychische klachten gehad gerelateerd aan de kanker. Is er bij een AOV ook zoiets als een verjaringstermijn? of ben ik genoodzaakt om alles op te geven? dan zie ik het namelijk al gebeuren dat ik overal word afgewezen op basis van mijn verleden. Wat zijn dan nog andere opties? 

Alvast bedankt

Antwoord

Beste Maastricht123,

Bedankt voor je vraag. Voor de AOV geldt er inderdaad niet zo'n regeling als bij levensverzekeringen. Dat komt, doordat het risico op arbeidsongeschiktheid een anders soort risico is dan dan op overlijden. Het heeft te maken met of je je werk (of ander werk) kunt blijven doen, in welke mate, en of je evt. kunt re-integreren. In algemene zin is het risico op arbeidsongeschiktheid veel complexer. Soms zijn er bijvoorbeeld nog klachten, zoals vermoeidheid. Als bekend is dat die  door de kanker komen, is dat meestal geen probleem. Andere (ernstiger?) oorzaken zijn dan niet van toepassing.  Maar dan moet de arts van de verzekeraar dat wel weten. 

Dat betekent dat je je verleden met kanker inderdaad moet opgeven.  Je persoonlijke situatie wordt dan bekeken. Ik ken je persoonlijke situatie natuurlijk niet, maar op grond van wat je erover schrijft, lijkt het me zeker denkbaar dat een verzekeraar jou een verzekeringsaanbod zal willen doen. Bedenk dat je het altijd bij meerdere verzekeraars kunt proberen. Dus als de eerste je aanvraag toch zou afwijzen, doe dan vooral een tweede aanvraag, bij een andere verzekeraar. 

Met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

Laatst bewerkt: 18/12/2023 - 18:00

Hallo Matthijs, 

Bedankt voor het bericht. Ik heb nog een aanvullende vraag. Ik begreep van collega's dat verzekeringen soms vragen of je bij een andere verzekering bent afgewezen. Als dat zo is, ben je volgens mij genoodzaakt dat bij de volgende ook door te geven. Klopt dit en wordt dit nog steeds gevraagd? 

alvast bedankt, 

groetjes uit Maastricht

Laatst bewerkt: 08/04/2024 - 21:20

Beste Maastricht123, 

Dank voor je goede vraag. Verzekeraars hebben met elkaar afgesproken dat ze niet vragen of een kandidaat-verzekerde eerder is afgewezen vanwege zijn of haar gezondheid. Juist om te voorkomen dat mensen het niet proberen, uit angst nooit meer ergens een verzekering te krijgen. 

Veel mensen denken inderdaad nog dat als je aanvraag ooit is afgewezen, je dat bij nieuwe aanvragen moet melden. Maar dat is dus niet meer zo. Vertel dat vooral ook aan je collega's!

Meer erover lees je hier, onder punt 3:  https://www.verzekeraars.nl/publicaties/longreads/gezondheidsverklaring

Met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

Laatst bewerkt: 09/04/2024 - 08:14