Levensverzekering

Hallo,

Wij zijn gisteren begonnen bij het ziekenhuis met onderzoek of mijn partner kanker heeft. De verwachting is er wel, gezien de doorverwijzing en onderzoeken, een concreet antwoord nog niet. Gisteren is een biopt genomen, over 5-10 werkdagen horen wij definitief of het kanker is en wat voor soort. 

Wij hebben een woning gekocht enige tijd terug, maar hebben nog geen levensverzekering. Wanneer we dit aanvragen en wij aangeven dat we kanker hebben, dan worden we afgewezen. Maar wij weten niet goed of dit nou het geval is en wat dus aan te geven bij de vragenlijsten van de verzekeraar. Uitsluitsel hebben we nog niet, alleen verwachtingen.

Hoe moeten we hier mee omgaan? Als we aangeven kanker te hebben dan worden we afgewezen, maar we weten niet of we oneerlijk zijn wanneer we aangeven dat nog niet te hebben.

Hopelijk kunnen jullie hierbij helpen.

Antwoord

Geachte heer/mevrouw, 

Bedankt voor uw vraag. Dat moet een heel spannende tijd voor u zijn. 

Als uw partner nu een levensverzekering aanvraagt, krijgt u in de gezondheidsverklaring de vraag of u klachten hebt, ziektes of aandoeningen, of u een arts hebt bezocht, en of u onderzoeken of behandelingen ondergaat of hebt ondergaan. U zal uw situatie dus moeten melden.

Het is heel belangrijk dat u de gezondheidsverklaring zo volledig mogelijk invult. De informatie is nodig voor de beoordeling van de verzekeringsaanvraag. Als de verklaring niet volledig en correct wordt ingevuld, kan dat grote gevolgen hebben voor de uitkering. Meer over het invullen van de verklaring leest u hier: Invullen van een gezondheidsverklaring (verzekeraars.nl)

Als u de situatie waarin u momenteel zit, correct invult in de gezondheidsverklaring, zal de arts van de verzekeraar hoogstwaarschijnlijk voorstellen de aanvraag uit te stellen tot na afronding van de onderzoeken. Op dit moment is er immers nog veel onzeker. Als de diagnose meevalt, wat natuurlijk zeer te hopen is, kunt u de aanvraag voortzetten. Als het tegenvalt, verwacht ik dat het inderdaad niet mogelijk zal zijn een levensverzekering af te sluiten. Als het risico al heel hoog is, is een verzekering eigenlijk niet meer het juiste product om een financiële voorziening te regelen. 

U zou kunnen overwegen om, als de diagnose inderdaad slecht is, financieel advies in te winnen. Bijvoorbeeld van een financieel adviseur. Dat kost geld, maar geeft ook inzicht. Een financieel adviseur kan breder kijken naar uw hele financiële situatie, en hoe om te gaan met risico's van een eventuele inkomensterugval. Zijn er andere mogelijkheden om een inkomensterugval op te vangen, mocht uw partner onverhoopt komen te overlijden? Is er een pensioenregeling met nabestaandenvoorziening? Zijn er andere manieren om dit risico te ondervangen, vanuit de hypotheek bijvoorbeeld? Ik ken uw situatie niet en kan dus niet beoordelen of daar mogelijkheden liggen, maar inzicht kan sowieso helpen.

Ik hoop uw vragen goed beantwoord te hebben. Ik wens u en uw partner veel sterkte de komende tijd. 

Met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

Laatst bewerkt: 14/12/2023 - 08:47