Immunotherapie bij baarmoederkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Immunotherapie (ook wel: immuuntherapie) kan een behandeling zijn als je ver uitgebreide baarmoederkanker hebt, of als baarmoederkanker terugkomt na de behandeling. Doel is de ziekte te remmen en je klachten verminderen.

Lees op deze pagina over:

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op.

De behandeling is gericht op het afweersysteem, niet specifiek op de tumor zelf. Het is vooraf niet te voorspellen of immunotherapie aanslaat.

Wanneer immunotherapie bij baarmoederkanker?

Immunotherapie kan een behandeling zijn bij ver uitgebreide baarmoederkanker als chemotherapie met carboplatine of cisplatine niet meer werkt.

Immunotherapie kan ook een behandeling zijn als baarmoederkanker terugkomt na een eerdere behandeling met chemotherapie met carboplatine of cisplatine.

Je arts kan immunotherapie voorstellen als je niet in aanmerking komt voor een operatie om de kanker te verwijderen of voor een behandeling met bestraling en behandeling met carboplatine of cisplatine niet meer werkt. De behandeling kan je leven verlengen.

Of immunotherapie geschikt voor je is, hoor je van je arts.

Welke medicijnen krijg je?

Je krijgt het medicijn pembrolizumab (Keytruda®) in combinatie met het medicijn lenvatinib (Lenvima®). Soms krijg je ook nog chemotherapie.

Pembrolizumab is een medicijn dat het afweersysteem helpt om kankercellen te bestrijden.

Lenvatinib is een medicijn dat de groei van de kanker remt en de bloedvoorziening naar de kanker afsnijdt. Het is een vorm van doelgerichte therapie.

Bijwerkingen van immunotherapie bij baarmoederkanker

Door immunotherapie kun je last hebben van bijwerkingen. Deze bijwerkingen kunnen voorkomen op elk moment tijdens de behandeling en zelfs nadat je behandeling klaar is. Je kunt last krijgen van meer dan één bijwerking tegelijkertijd.

De arts of verpleegkundig specialist bespreekt met je welke bijwerkingen je kunt verwachten. En wat je daartegen kunt doen. Belangrijk: overleg met je arts wanneer je contact moet opnemen met het ziekenhuis.

Bekijk op bijwerkingenbijkanker.nl de bijwerkingen van pembrolizumab en de bijwerkingen van lenvatinib.

Bespreek met je arts de voor- en nadelen van immunotherapie

Kom je in aanmerking voor immunotherapie? Dan is het belangrijk dat je samen met de arts de voordelen van immunotherapie afweegt tegen de nadelen van deze behandeling.

Als je twijfelt of je wel immunotherapie wilt, vertel dit dan aan je arts. Samen kunnen jullie dan beslissen wat in jouw situatie de beste keuze is.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024