Food

10-10-2020
Het eerste speerpunt in het boek radicale remissie is het radicaal veranderen van je voedingspatroon. Dit hoofdstuk bevestigd en geeft verdieping aan iets wat ik eigenlijk wel weet. Jaar in jaar uit at ik filet American op mijn brood, omdat het weinig calorieën bevat en ik het erg lekker vond. Ergens in mijn hoofd hoorde ik dan vaak een stemmetje dat fluisterde: “van rood vlees krijg je kanker”. Waarop ik dacht: “zal wel meevallen, dat zien we dan wel weer”. Als ik dit zo typ kan ik best een beetje boos op mezelf worden. Wat bezielde me dat ik dacht dat mij dat niet zou overkomen? Net als dat ik bij mijn auto theorie examen bewust op stoel nummer 13 ging zitten en zakte. Hoe bedoel je het lot tarten…
Al heel lang weet ik dat ik iets aan mijn voedingspatroon moet veranderen. Ik kan namelijk altijd eten. Als ik blij ben, als het gezellig is, als ik moe ben, me ellendig voel of vooral als ik het gevoel heb dat ik een beloning verdien na een drukke dag. Ik fiets liever een paar extra blokjes om dan dat ik een gebakje laat staan. Bourgondiër en emotie eter zijn wel benamingen die bij mij passen. Gezellig wordt het voor mij met een mooie aangeklede tafel met hapjes in leuke schaaltjes. Waar een ander een borrel gezellig vindt, word ik blij van iets lekkers op tafel.
Dat suiker een sluipmoordenaar is, had ik al vaker gehoord. Het ging me het ene oor in en het andere uit. Totdat ik de diagnose borstkanker kreeg, en werd voor mij ineens een hoop duidelijk. Ik ben er van overtuigd dat suiker mijn tumor heeft laten groeien. Bij een petscan mag je de dag ervoor geen koolhydraten en suikers nuttigen. Een uur voor de scan moet je een grote hoeveelheid glucose opdrinken. Op de petscan kun je dan zien waar die glucose het snelst wordt omgezet (hotspots). Dat zijn o.a. de hersenen, de spieren en ja, je raad het al: de kankercellen. Zo kunnen ze zien waar de kanker zit en of je uitzaaiingen hebt. Een kankercel consumeert 10 tot 50 x meer glucose dan een normale cel (bron: eten tegen kanker). Voor mij was dat genoeg reden om drastisch te minderen met geraffineerde suiker om zo mijn kankercellen uit te hongeren. Ik ging op zoek naar alternatieven zoals palmbloesem suiker, honing en ahornsiroop. Ik krijg nog wel eens iets met suiker, maar dan moet het ook echt iets lekkers zijn. Achterloos suiker eten is er voor mij niet meer bij en dat lukt me best heel goed. Soms gaat het wel eens ongemerkt de verkeerde kant uit en moet ik mezelf even tot orde roepen. De prijs die ik ervoor moet betalen is te hoog. Ik probeer in ieder geval niet vaker en het liefst minder dan een keer per dag iets met geraffineerde suiker te eten. Ook al zal het drastisch verminderen van suiker niks uitmaken voor de kanker, suiker is ongezond en het is daarom beter voor mij om het zoveel mogelijk uit mijn leven te bannen.
Daarnaast probeer ik vaker biologisch te eten als het niet teveel scheelt qua prijs. Als ik bedenk hoe kippen gestrest met elkaar in een veel te klein hokje zitten en volgespoten worden met groeihormonen, zodat ze binnen korte tijd slachtrijp zijn, geen leven hebben. Wil ik dat dan eigenlijk wel eten? Wat geeft dat mij behalve voeding? Voor met gif bespoten groente en fruit geld hetzelfde. Ik heb een half jaar lang gif door mijn aderen gekregen (chemo) waarin ik geen keuze had. Met hetgeen waarmee ik me voed heb ik dat wel.
Zo rond 2011 had ik al eens kritisch gekeken naar e-nummers. Je zult je verbazen wat er allemaal in ons eten zit. Het boekje ‘wat zit er in uw eten’ geeft daar een duidelijk beeld van. Na een tijdje was ik helemaal klaar met het lezen van etiketten, maar ik ben er nu weer mee begonnen. Zo ben ik gestopt met Pepsi Max die ik zeker al 25 jaar dronk. Daar zit zoveel chemische troep in. Ook dat wist ik, maar sloot mijn ogen ervoor.
Kraanwater heb ik vervangen door bronwater. Dit ben ik gaan doen toen ik de regel van de chemo afdeling meekreeg om 2 keer het toilet door te spoelen en de bril na ieder bezoek schoon te maken in de eerste week na de chemo. Dit vanwege de chemische stoffen die na een kuur in je urine en ontlasting aanwezig zijn. Ik bedacht me hoeveel mensen medicijnen gebruiken en dat dit allemaal via ons in het riool terecht komt. Nu wordt dit water heel goed gereinigd, maar wie zegt dat alles eruit gaat? Het ‘gereinigde’ water komt vroeg of laat weer in ons grondwater terecht en misschien zelfs door onze kraan. Sommige mensen zullen de bovenstaande dingen misschien overdreven vinden, maar als je een moordenaar in je lijf hebt zitten, dan doe je er alles aan om te zorgen dat je hem kwijt raakt en ook dat hij nooit meer terugkomt.
Ik vond nog een hele mooie en belangrijke boodschap in deze boeken en dat is dat je voedsel in kunt zetten als medicijn en voor kankerpreventie. Er zijn een groot aantal kankerwerende producten die we in ons voedingspatroon kunnen opnemen. Hiervan heb ik een lijst gemaakt die je kunt vinden in het blokje Powerfood (bron: eten tegen kanker & radicale remissie) op mijn blogsite Gedachtenkracht.blog. Er zijn landen in de wereld zoals in het Middellandse zeegebied, China, India, Japan en Azië waar kanker veel minder voorkomt en dat is best bijzonder. Het is zeker de moeite waard om eens te onderzoeken wat zij anders doen dan wij.
Stukje bij beetje probeer ik mijn voedingspatroon steeds wat aan te passen, want van de een op de andere dag alles omgooien werkt maar bij weinig mensen. Langzaam slijten de veranderingen in en voel ik net als bij mijn eigen fitplan, dat ook hetgeen wat ik eet direct effect me heeft . Zoals ik moe en gestrest wordt van weinig bewegen, kan ik dat ook worden van ongezond eten. Van een schaaltje fruit met verschillende kleuren kan ik me daarentegen weer vrolijk en energiek voelen. Als laatste wil ik vooral nog graag zeggen: eet jezelf gezond!
5 reacties
Ik was jarenlang een ontzettende zoetekauw. Als kind liep ik al achter de Prinsenwagen tijdens de Carnavals-optochten door het dorp heen, waar telkens met grote zwaaien snoepgoed uitgegooid werd. Ik had een plastic zak bij me, daar ging alles in, en thuis begon dan het Grote Eten. Tot 2011 at ik geregeld met gemak een zak drop en snoep achter elkaar leeg, koek ging erin als koek, repen daar smulde ik van, het gebak dat mijn schoonmoeder maakte, ik kon er niet vanaf blijven, enz. In 2011 stopte ik met snoepen. Maar het verlangen bleef onverminderd bestaan. Heel lastig. Ik hield het wel vol, maar de kracht die ik moest inzetten tegen mijn snakken naar zoet, was aanzienlijk.
In 2015 kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik kreeg chemo-kuren, en bij de tweede kuur hoorde ik van iemand naast me in de stoel bij de dagbehandeling, over het Moermandieet. Verhalen uit de tweede hand: haar vader had lang geleden een prognose van een paar dagen gekregen, stapte over op het Moermandieet, en leefde nog 2 jaar, maar hij overleed aan de griep-prik, die hij tegen de adviezen in toch ging halen. En een buurman had ook een doodsvonnis gekregen, begon even radicaal aan het Moerman-dieet, en leefde inmiddels nog steeds. Vijfentwintig jaar verder. Ik vond het een teken. Ik nam me voor om ook zo te gaan eten.
Ondertussen had ik bemerkt dat ik van tarweproducten, in samenhang met de chemo, heel erg misselijk werd. Ik hoefde er maar naar te kijken en ik ging al over mijn nek. Dus brood, pizza, pasta, crackers, allemaal gemaakt van geraffineerde tarwe; ik liet het allemaal staan vanaf toen. Na de chemo probeerde ik het weer voorzichtig, en de eerste keer dat ik een paar boterhammen at, kreeg ik wederom een ongelofelijke dip, precies dezelfde moeheid die ik al jaren had gehad, al te goed kende, en gek genoeg na het tijdelijk gestopt zijn met tarwe-producten eten, ook kwijt was geweest. Ik beschouwde ook dit als een teken: stoppen met tarwe.
En dat heb ik gedaan, naast het zo goed mogelijk opvolgen van de richtlijnen die bij het Moermandieet horen. De eerste drie weken dat ik tarwe liet staan had ik ongelofelijke honger, het was werkelijk waar, net alsof ik moest afkicken. Maar na die drie weken was het hongergevoel verdwenen, en wat ook weg was: het snakken naar zoet! Ik wist niet wat me overkwam. Wat was ik blij om van die stress bevrijd te zijn.
Inmiddels ben ik vijf jaar na diagnose, volg nog steeds grotendeels het Moermandieet, kijk op alle etiketten, ben ook gestopt met zuivelproducten, tenzij ze geen lactose bevatten, in verband met lactose-intolerantie, ben ook zuinig met gluten, dus voor wat betreft graan-producten beperk ik het tot haver en zilvervliesrijst, en voel me daar beter bij dan bij mijn vroegere leef- en eetgewoontes. Nog steeds heb ik geen zoet-zucht meer. Voor mij is het anders eten een zegen. Of ik daarmee nu kan voorkomen dat mijn kanker terugkomt, geen idee. Maar eigenlijk geloof ik dat wel. Mijn nieuwe religie :)
Beste AnneTjula,
Eerder had ik ook op je bericht gereageerd, maar ik zie het nergens terug, dus is er vermoedelijk iets mis gegaan. Bedankt voor je openhartige reactie. Wat goed dat het Moermandieet jou zo goed geholpen heeft. Ik ga me daar ook eens in verdiepen.
Fijn dat de kanker niet terug is gekomen, hoop dat het zo gaat blijven. Ik heb gehoord dat na 5 jaar de kans al een stuk kleiner is.
Liefs,
Carla☀
Beste Carla07. Een interessant verhaal over food.! Ik kom erop terug. Ook kun je in mijn blogs zien waarom ik juist je verhaal zo interessant vind en erg onderstreep. Je durft over de gevaren van voeding naar (borst) kanker te schrijven en dat zijn er al niet veel.! Sterkte en beterschap gewenst naar je.
groeten van MPA
Beste MPA,
Bedankt voor je reactie. Fijn dat ik niet de enige ben die er zo tegenaan kijkt.
Liefs,
Carla☀
Beste Carla07,
Je hebt je al goed verdiept wat voeding allemaal met je kan doen. Er is een verschil tussen kanker werende, en kanker veroorzakende voedingsstoffen.! En dan vooral de (chemische) producten zoals geur, smaak, kleur en bindstoffen die toegevoegd worden. Ze vallen onder categorie B en C van EU wetgeving 96/22 en 96/23/EG. Gecontroleerde toevoegingen worden getolereerd onder bepaalde normeringen. Het product behoor lekker te ruiken , een mooie kleur, een samenhangend product indien dit nodig is zoals bij chocolade en uiteraard lekker te zijn. Controle mag gerust vele malen strenger zijn zoals nu gebeurd. Men is wel eerlijker met de voedselonderzoeken omdat het aanwezig mag zijn in het voedsel als de testuitslagen voedselveiligheid waarvan geheel niets van de chemische gifstoffen aanwezig mag zijn. .!
Veel erger is dus de aanwezigheid van (kankerverwekkende) chemisch hormonen en steroïden in bv. Nederlandse vlees, melk en eieren. Die mogen geheel niet aanwezig zijn in Europees voedsel. Ze vallen onder categorie A van EU wetgeving 96/22 en 96/23/EG. Testresultaten worden verzwegen, Ook die met een meldingsplicht naar Europees Commissie. Toch geeft NL Raad van State me aan dat deze kankerverwekkende gifstoffen met aantoonbare waardes de NL voedselketen ingaan.! Praktijken welke bij EU Wetgeving geheel niet zijn toegestaan.! Kankerverwekkend zoals de NL Overheid mij aangeeft en dan met name naar borstkanker toe. Vele hebben geen kennis van deze illegale praktijken in Nederland met gevaren naar kanker toe. Ik ben bereid vragen te beantwoorden opdat juist dit groot gevaar openbaar en transparant wordt. Het ontstaan van kanker behoort bespreekbaar te worden.!