Recept voor Chromo's kurkumathee
Over kanker en kurkuma is veel geschreven, op PubMed staan nu (april 2016) meer dan 8.800 artikelen waarin curcumin voorkomt, en velen schrijven er allerlei goeds aan toe. In PubMed vind je wel 30 boeken met referenties naar curcumine, de vermoedelijk belangrijkste werkzame stof uit kurkuma. Kurkuma wordt van allerlei wetenschappelijke kanten bekeken. Meestal zijn de meetbare goede resultaten terug te vinden in muizen en reageerbuizen, nog niet zo in mensen. Ik was ooit begonnen met gemberthee om de bijwerkingen van de systeemtherapie wat te matigen. En met snel en blijvend succes, werden mijn darmen rustiger. Na een tijdje voegde ik er peper en kurkuma aan toe. Nog later begreep ik hoe ik de curcumine en oliën het best naar mijn organen krijg. Onbewezen, er is gewoon meer onderzoek nodig, maar ik waag het graag op.
Over de lange reeks gezondheidsclaims ga ik niet, lijkt me meer voer voor farmacologen. Het spul komt maar moeilijk door de darmwand, en tegen de tijd dat het bij een orgaan is aangekomen, waarschijnlijk niet erg werkzaam meer. Ik drink mijn thee omdat ik veel moet drinken wegens mijn enkele nier en omdat ik het heerlijk pittig vind smaken. Ik heb nergens kunnen lezen dat kurkuma giftig kan zijn, ik durf dus wel vijftien gram per dag aan. Van mogelijke schade op lange termijn weet men gewoon niet genoeg dus dat deert me niet. Sterker nog: ik ben juist reuze benieuwd naar die lange termijn. Mag best een paar jaar duren, no prob.
Mijn artsen verbieden kurkumagebruik nog niet. Tot de studie begint.
De kans dat ik aan een defecte lever doodga acht ik vele malen groter dan dat kurkuma me gaat killen.
Op veler verzoek hier Chromo's thee met kurkuma.
Chromo's kurkumathee (genoeg voor drie liter)
15 gram verse gemberwortel
15 gram verse kurkumawortel (Curcuma longa L)
1 adjoema of andere pittige peper
Halve eetlepel fatsoenlijk vet zoals ghee of kokosolie
Zwarte peperkorrels
Kopje geitenmelk of iets plantaardigers
Naar smaak wat honing of citroen
De hoeveelheden gember en krukuma zijn misschien wat pittig in het begin, doe het naar smaak. Ik wilde een periode flink wat naar binnen krijgen dus vandaar die 15 gram. En mij kan het niet snel te heet zijn.
Was de gember en kurkuma en hak ze in blendeerbare brokken. Doe de gemberwortel, de kurkumawortel, het vet en de adjoema in een blender met een kopje warm water. Goed (45 sec) fijn vermalen tot een dikke pasta, Pas op spetters want je wilt geen habaneropeper in je gezicht. Geen kinderen in de buurt, ik ben altijd een beetje extra voorzichtig met die pepers. Als ik het deksel van de blender haal dringt een tintelende walm mijn neus binnen. Deze snuif markeert mijn officiële begin van de dag. Meteen wakker. Ik lees dat aan pittige pepers ontstekingremmende eigenschappen worden toegeschreven. Er zit ook veel vitamine C in. Dit geldt niet voor Panama papers.🀪
De goudgele smurrie verdeel ik gelijkelijk over drie thermoskannen die ik dan met heet water aanvul. Koken kleurt het brouwsel al snel bruin en schijnt afbreuk te doen aan de effecten.
Dan een scheutje melk erbij. De melk helpt om van vet en kurkuma een mooie emulsie te maken. Het zoete uit de melk verzacht de peper. Je kunt de wortelprut uitzeven of opsouperen.
Nuttig effect verhogen
Kurkuma lost slecht op in water Om kurkuma goed op te nemen, doe ik er op ieder kopje een plofje vers gemalen zwarte peperkorrel overheen. Gemalen zwarte peper verliest veel effect na twintig minuten, dus daarom voeg ik het pas kort voor het drinken toe, niet in de kan. De zwarte perper kan de opname van de curcumine tot twintigmaal verbeteren.
Aan deze basisthee kan ik van alles toevoegen waardoor de smaak heerlijk varieert. Soms een scheutje vruchtensap, citroen of half theelepeltje honing. Als je vol profijt wilt trekken van je koudgeslingerde biohoning (ik neem aan dat er geen andere het huis inkomt), zorg dan dat je thee niet heter is dan veertig graden, dan behoud je het goede (enzymen) uit de honing. Zoetigheid maakt de hete peper minder heet in de mond.
Ik maak geen dag dezelfde thee, de ene keer extra heet door een dubbele adjoema (met zaden en lijsten, daar zit het meeste pit), de andere keer zoeter door wat meer melk, of met extra gember.
Oh ja, kurkuma staat bekend om zijn sterk geelkleurende eigenschap. Gele vingers en gerei zijn goed met een vaatwasmiddel te reinigen.
Varieer en geniet!
Over de lange reeks gezondheidsclaims ga ik niet, lijkt me meer voer voor farmacologen. Het spul komt maar moeilijk door de darmwand, en tegen de tijd dat het bij een orgaan is aangekomen, waarschijnlijk niet erg werkzaam meer. Ik drink mijn thee omdat ik veel moet drinken wegens mijn enkele nier en omdat ik het heerlijk pittig vind smaken. Ik heb nergens kunnen lezen dat kurkuma giftig kan zijn, ik durf dus wel vijftien gram per dag aan. Van mogelijke schade op lange termijn weet men gewoon niet genoeg dus dat deert me niet. Sterker nog: ik ben juist reuze benieuwd naar die lange termijn. Mag best een paar jaar duren, no prob.
Mijn artsen verbieden kurkumagebruik nog niet. Tot de studie begint.
De kans dat ik aan een defecte lever doodga acht ik vele malen groter dan dat kurkuma me gaat killen.
Op veler verzoek hier Chromo's thee met kurkuma.
Chromo's kurkumathee (genoeg voor drie liter)
15 gram verse gemberwortel
15 gram verse kurkumawortel (Curcuma longa L)
1 adjoema of andere pittige peper
Halve eetlepel fatsoenlijk vet zoals ghee of kokosolie
Zwarte peperkorrels
Kopje geitenmelk of iets plantaardigers
Naar smaak wat honing of citroen
De hoeveelheden gember en krukuma zijn misschien wat pittig in het begin, doe het naar smaak. Ik wilde een periode flink wat naar binnen krijgen dus vandaar die 15 gram. En mij kan het niet snel te heet zijn.
Was de gember en kurkuma en hak ze in blendeerbare brokken. Doe de gemberwortel, de kurkumawortel, het vet en de adjoema in een blender met een kopje warm water. Goed (45 sec) fijn vermalen tot een dikke pasta, Pas op spetters want je wilt geen habaneropeper in je gezicht. Geen kinderen in de buurt, ik ben altijd een beetje extra voorzichtig met die pepers. Als ik het deksel van de blender haal dringt een tintelende walm mijn neus binnen. Deze snuif markeert mijn officiële begin van de dag. Meteen wakker. Ik lees dat aan pittige pepers ontstekingremmende eigenschappen worden toegeschreven. Er zit ook veel vitamine C in. Dit geldt niet voor Panama papers.🀪
De goudgele smurrie verdeel ik gelijkelijk over drie thermoskannen die ik dan met heet water aanvul. Koken kleurt het brouwsel al snel bruin en schijnt afbreuk te doen aan de effecten.
Dan een scheutje melk erbij. De melk helpt om van vet en kurkuma een mooie emulsie te maken. Het zoete uit de melk verzacht de peper. Je kunt de wortelprut uitzeven of opsouperen.
Nuttig effect verhogen
Kurkuma lost slecht op in water Om kurkuma goed op te nemen, doe ik er op ieder kopje een plofje vers gemalen zwarte peperkorrel overheen. Gemalen zwarte peper verliest veel effect na twintig minuten, dus daarom voeg ik het pas kort voor het drinken toe, niet in de kan. De zwarte perper kan de opname van de curcumine tot twintigmaal verbeteren.
Aan deze basisthee kan ik van alles toevoegen waardoor de smaak heerlijk varieert. Soms een scheutje vruchtensap, citroen of half theelepeltje honing. Als je vol profijt wilt trekken van je koudgeslingerde biohoning (ik neem aan dat er geen andere het huis inkomt), zorg dan dat je thee niet heter is dan veertig graden, dan behoud je het goede (enzymen) uit de honing. Zoetigheid maakt de hete peper minder heet in de mond.
Ik maak geen dag dezelfde thee, de ene keer extra heet door een dubbele adjoema (met zaden en lijsten, daar zit het meeste pit), de andere keer zoeter door wat meer melk, of met extra gember.
Oh ja, kurkuma staat bekend om zijn sterk geelkleurende eigenschap. Gele vingers en gerei zijn goed met een vaatwasmiddel te reinigen.
Varieer en geniet!