RFa-ingreep tijdens kerstreces

Eindelijk brak het kerstreces aan en kon ik me voorbereiden voor de RFA waar ik zo lang naar uit keek. Op 27 december stond de ingreep gepland waarbij de niertumor van circa 19 mm. verwijderd zou worden met ablatie. Een ideale kandidaat voor ablatie (zie verder mijn eerdere blogs over het dilemma opereren of ableren).
Graag deel ik mijn Erasmus MC-ervaring zodat anderen in een onverhoopt vergelijkbare situatie zich beter kunnen oriënteren of voorbereiden op een RFA.

Om maar met de deur in huis te vallen: alle lof voor de afdeling Urologie van Erasmus MC. Alles liep op rolletjes; de opname op kerstavond 26 december 2021, de voorbereiding op de ingreep en natuurlijk de ingreep zelf.

De tijd die ik buiten bewustzijn was door sedatie was in totaal 1 uur en 20 minuten. Sedatie is vergelijkbaar met narcose, met dien verstande dat je de ademhaling op eigen kracht doet. Omdat de RFA-naald radio frequente hitte ontwikkelt van ongeveer 80 graden Celcius is niet sederen geen optie. Dat zou erg pijnlijk zijn. Het aanstippen van de tumor en het ableren zelf duurt ongeveer 10 minuten.

Ik moest ongeveer 3 kwartier 'bijkomen' na het hazenslaapje op de radio interventiekamer; op de recovery werd me een ijsje ('raket') aangeboden dat op dat moment een heerlijke versnapering was. Na een voedzame lunch op de verpleegafdeling voelde ik me per minuut aansterken. Al snel zelf koffie gehaald en weer helemaal 'het mannetje'. Van pijn was nauwelijks sprake; uiteraard door de toegediende medicatie, maar ook daarna (zonder medicatie) is de pijn het best te omschrijven als een stomp in de rug. 

Omdat alle meetwaarden in de drie uur ná de ingreep op groen stonden (goede bloeddruk, prima saturatie, geen koorts) en omdat er geen complicaties optraden zoals een bloeding was de uroloog tevreden; de zaalarts stuurde me om 14:00 uur (6 uur na de start van de ingreep) weer terug naar huis. 

Thuis slapen is voor een goede nachtrust natuurlijk ideaal. 
Een dag na de ingreep ben ik pijnvrij en goed mobiel; wat ik al in één van mijn eerdere blogs schreef: onder een bezoekje aan de kaakchirurg kun je meer lijden (met alle respect voor de kaakchirurg natuurlijk).

Binnenkort volgt een consult om het effect van de RFA te bespreken met de uroloog. De resterende risico's na een RFA concentreren zich doorgaans op de snijranden. Ik heb goede hoop.

Disclaimer: mijn verhaal klinkt misschien wat optimistisch; mijn leeftijd (52) en conditie (goed) hebben uiteraard een gunstige invloed op het herstel. Raadpleeg altijd je uroloog wat in jouw situatie het beste is. De protocollen gaan ervan uit dat een patiënt na de ingreep ten minste één nacht over blijft (tenzij er geen complicaties zijn en eerder ontslag medisch verantwoord is).