Energie uit balans

Energie is een ongrijpbaar iets maar het is wel hetgeen waar we op leven. Je hebt energie nodig om dingen te doen en de dag door te komen, zowel fysiek als mentaal. Gezonde mensen denken daar eigenlijk niet bij na. Na een goede nachtrust ben je weer opgeladen en kun je er weer een dag tegen aan. 

Voor een ziek iemand is dat heel anders. De ziekte en behandeling vragen voor een kankerpatiënt al heel veel energie. Wij leveren zoveel energie in... Het is heel makkelijk om dat potje volledig leeg te trekken. Het weer vullen en opbouwen kost heel veel tijd. En dat is voor iedereen verschillend. 

Je energie is een goedje dat zo belangrijk is, maar wat je pas echt leert als je ziek bent. En ook hoeveel energie taken die eenvoudig lijken daadwerkelijk kosten. Op de goede dagen kan en durf ik bij de revalidatie te douchen. Terwijl een half jaar geleden douchen nog een dagtaak was. En van het weekend heb ik voor het eerst in een jaar tijd weer zelf cake gebakken. En een Engels boek lezen is ook weer mogelijk. Kleine stapjes vooruit. 

Ik ben van heel ver weg gekomen na het instorten tijdens de bestralingen. Veel vallen en weer opstaan, pieken en dalen, veel geduld en nog meer tijd. Ik ben weer wat opgekrabbeld, iets stabieler en iets meer mogelijkheden. Tegelijkertijd heb ik nog een lange weg te gaan. 

Daarom ben ik nu bij de revalidatie. Het is best pittig en confronterend. Maar ik heb het zo hard nodig. Diverse sportmomenten in de week en zo nu en dan gesprekken voor diverse therapieën zowel alleen als in groepsverband. Fysiek gaat het echt beter. Mijn conditie wordt weer wat beter en ik merk ook dat de spierkracht wat aan het toenemen is. Het sporten zelf gaat best ok, veel beter dan ik had verwacht. Tuurlijk kost het wel moeite, maar het levert me ook veel op. 

Mentaal is het nog een heel ander verhaal. Ik merk dat ik nog veel last van prikkels heb. Zeker in groepsverband en sociale contacten. Een op een is goed te doen, maar met meer mensen blijft lastig. En als ik dan ook nog informatie moet opnemen en reageren... Dat kost nog mega veel energie. Een dag lukt nog wel, daar kan ik nog van herstellen. Meerdere dagen in de week wordt wel een probleem. Dus ik zat vanochtend huilend bij de psycholoog. 

Maandag ben ik met de groep 'Energie in balans' van ergotherapie gestart. Nieuwe mensen, nieuwe verhalen en ervaringen en ook nog een hele lading aan informatie. De therapie en het onderwerp zijn goed, maar we twijfelen of dit voor mij nu goed is. Als ik niet weer onder de mensen kom, leer ik ook niet om met deze prikkels om te gaan. Aan de andere kant is het ook niet goed om over mijn grenzen te gaan. Daarom volgende week nog maar eens proberen en dan kijken wat voor mij het beste werkt. Datzelfde geldt ook voor de activiteiten therapie op vrijdagmiddag. Die heb ik vandaag overgeslagen want dan zou ik echt ver over mijn grenzen gaan. Nu kan ik nog wat herstellen en gaat het hopelijk morgen weer beter. 

Dat gevoel van 's ochtends opstaan en me nog moe voelen is vervelend. Zeker als er nog het nodige op het programma staat. Ik houd niet van opgeven, maar ik moet echt naar mijn lichaam luisteren. Duidelijk is wel dat het deze week allemaal teveel is geweest. Wellicht ook dat ik een aantal dagen voor mijn doen er vroeg uit moest. Weg ritme... 

Volgende week is iets beter. Alleen maandag om 9 uur starten en een redelijk pittig programma. De rest van de week is stukken beter. Even afwachten hoe het gaat en anders wordt mijn week anders ingedeeld. Ze houden er dan gewoon echt rekening mee wat voor mij persoonlijk haalbaar is. 

Over twee weken is mijn eerste evaluatie, dan heb ik er al 8 weken opzitten. Duidelijk is dat er nog wel een vervolg komt, ik heb nog een lange weg te gaan. Voorzichtig houd ik er ook al rekening mee dat ik na 16 weken mogelijk nog niet klaar ben. Er zit een stijgende lijn in, maar nog heel langzaam. Deelnemen aan het normale leven lijkt voor mij nog ver weg. Langzaam komt het besef binnen dat ik alle plannen en ideeën overboord moet gooien en roeien met de riemen die ik nu heb. Praktisch en reëel. Nu alleen nog accepteren en dat dan emotioneel omarmen. 

Mijn psycholoog vond mij vanochtend wel goed bezig ondanks dat ik me goed klote voelde. Ik was er toch maar, aangekleed, met alle spullen die ik nodig heb en ontbeten. Met goede inzichten in mezelf. We kunnen de problemen dan niet meteen allemaal aanpakken of er een oplossing voor verzinnen, ik ben op de goede weg. Zij gaat nu bezig met een plan van aanpak voor de komende keren. Want ik kan wel stoppen met vechten tegen de bierkaai, maar hoe leer je te accepteren dat je leven blijvend zo drastisch is veranderd? 

9 reacties

Hé hoi! 
Wat mooi hoe je dit allemaal beschrijft. En precies zoals ik het ervaar. Voordat ik ziek werd, dacht ik niet na, hoe ik alles rond kreeg. Ik deed gewoon maar wat. Maar na de ziekte en de behandeling, kan ik niet meer gewoon maar wat doen, want dan is m’n batterij leeg, ver voordat de dag om is. 

Heel veel succes met de revalidatie verder. Het klinkt als een pittig, maar waardevol traject!

Laatst bewerkt: 25/02/2022 - 19:28

Ik blijf het erg vinden dag we voor kanker worden behandeld en er daarna vele (blijvende) bijwerkingen bij cadeau krijgen. En vooral op het gebied van vermoeidheid. Leer er maar mee leven... 

Ik kan revalidatie echt aanraden. Ik heb het idee dat vele oncologische revalidatie trajecten niet zo uitgebreid zijn als die bij de Vogellanden in Zwolle. Ik lees vaak dingen over fysio, ergo en psych/maatschappelijk werk. Die heb ik ook, plus nog veel meer. Afgestemd op de hulpvraag. Naast dat ik veel over mezelf leer en een stijgende lijn in het herstel heb, is het contact met medepatiënten erg waardevol. Net zoals hier, maar dan live. 

Laatst bewerkt: 26/02/2022 - 11:20

Nou inderdaad. Naast de vermoeidheid, vind ik het ook heel ingewikkeld om met het mentale stuk om te gaan. 

Wat fijn dat de revalidatie zo goed bevalt. Ik heb een 12-weken programma gevolgd bij het Beatrixoord in Haren. Daar was het ook sporten onder begeleiding (2x in de week), maatschappelijk werk, fysio, ergo, maar ook diverse groepen, arbeidsdeskundige, diëtist. Ik vond het ook heel waardevol, maar halverwege mijn traject werd mijn moeder ziek. Ik heb daardoor er niet uit kunnen halen wat ik graag had gewild. 

Inmiddels ga ik naar een psycholoog en sport ik 1x in de week, in een klein groepje. 

Laatst bewerkt: 01/03/2022 - 07:14

Dank je wel, Mirjam. Mijn grenzen zijn ook niet altijd duidelijk hoor. En met sporten wil ik daar best nog wel eens overheen gaan. Gelukkig herstel ik daar best goed van, op de spierpijn na dan. Mijn mentale grenzen zijn nog een heel grijs gebied waar ik nog druk zoekende ben. Op vrijdag stoppen omdat je er echt doorheen zit is dan eigenlijk al te laat. Maar gaandeweg leren we. Bij de revalidatie leren ze me naar mijn lichaam te luisteren en die grenzen te herkennen. Heel waardevol! Hopelijk kom jij ook op dat punt over een tijdje. 

Liefs, Saskia

Laatst bewerkt: 26/02/2022 - 11:46

Saskia, ik lees je blogs al een hele tijd. Wat heb je een zware weg te gaan. Niet alleen de weg terug zien te vinden na kanker, ook nog vanuit een depressie. Maarliefst twee heel ernstige ziektes. 

Het is heel moedig hoe je bezig blijft met je herstel. En inderdaad, soms is het echt al heel wat dat je je aangekleed hebt en ontbeten en met de juiste spullen op de juiste plaats staat.

En dan ook nog een cake gebakken. Dat is mij m'n hele leven nog niet gelukt. Hij ziet er heerlijk uit.

Hou vol!

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 26/02/2022 - 10:40

Hoi Hanneke, 

Die depressie lijkt weer uit beeld hoor. Door op tijd aan de bel te trekken en de nodige hulp te krijgen is erger voorkomen. Ik ben inmiddels weer stukken vrolijker. Nog wel moe en verdrietig, etc. Bij weer slecht nieuws is de kans op terugval zeker nog aanwezig, maar voor nu is het veel beter te doen. En al dat sporten helpt volgens mij ook. 

De cake was heerlijk. Met een pakje uit de winkel kom ik heel ver. Ik ben geen grote keukenprinses ofzo hoor. Voor de meeste lekkere dingen ga ik gewoon naar de bakker. 

Liefs, Saskia

Laatst bewerkt: 26/02/2022 - 11:57