Orchidee,

daar begint het mee, ontdek ik als ik de eerste twee letters van mijn ‘lastige woord’ op Google intoets. Orchideeën behoren tot een van de grootste plantenfamilies op aarde, wordt er bij vermeld. Mooi, maar daar hebben we nu niks aan. Als ik dan de derde letter invoer, probeert Orchidopexie  zich daar voorzichtig tussen te wurmen. “Niet ingedaald balletje” vertelt Google mij. Vreemd, dat balletje, maar wat daarmee bedoeld wordt ga ik later wel eens opzoeken.

Ik ben op zoek naar een woord wat begint als bloem en uiteindelijk uitkomt bij dat woord dat ik steeds vergeet maar waarvan ik nu heel goed weet wat het inhoudt. Na nog een letter intoetsen ben ik er: Orchidectomie!
Prima dat er zo’n woord is bedacht voor iets wat toch moeilijk is om  bespreekbaar te maken. Niet omdat het zo vies of fout is, maar meer omdat….., heb je het als normaal mens wel over zulke dingen? Praat je  daarover in de bus of in een restaurant?

Natuurlijk moet zoiets bespreekbaar zijn, maar wanneer gebruik je het wel en wanneer kun je het beter voor je houden? Als je 74 bent gebruik je het misschien makkelijker dan als je 29 jaar oud bent. Moet je eerst met je partner afstemmen als je het erover wilt hebben of is het helemaal jouw eigen verantwoordelijkheid? Wil je laten zien dat je niet bang bent erover te praten of lijkt het juist een beetje exhibitionistisch als je er zomaar over begint..

Zo moeilijk kun je het maken als je er niet voor uit durft te komen..

1 reactie

Ik moest het opzoeken. Als je het uitspreekt zouden je gedachten kunnen afdwalen naar orgies en andere wellust. Maar dat wordt je dus ook ontnomen. Fraai is dat!

Laatst bewerkt: 08/01/2023 - 16:39