Second opinion

Maandag 10 januari 2020

Vandaag stond in het teken van onderzoek voor een second opinion. Aangezien ik in de wacht sta heb ik tijd over om na te denken en steeds vaker rijst bij mij de vraag of ik toch moet gaan voor een second opinion. Niet omdat ik mijn eigen chirurg en het specialistische team in Eindhoven niet vertrouw maar ik wil gewoon straks voor mezelf het idee hebben dat ik er zelf alles aan gedaan heb om beter te worden. En dus ga je op Google zoekwoorden ingeven als ‘behandeling darmkanker’, ‘topzorg darmkanker’, ‘genezen van darmkanker’, ‘beste ziekenhuis darmkanker’. Via, via, krijg ik de tip om te kijken bij het UZ Leuven en het AVL in Amsterdam. Je probeert je te verdiepen in de materie en ziet dat in Leuven de overlevingskansen na 5 jaar veel hoger zijn dan in Nederland, maar is dit ook als er sprake is van uitzaaiingen in de lymfeklieren?? Dat wordt er dan weer niet bij vermeld. Hoe moet je als ‘leek’ aan de juiste informatie komen en hoe weet je waar precies je moet zijn voor de juiste zorg op dit gebied?? Ik weet het niet.

Ik heb mijn verzekering een zoekopdracht gegeven om voor mij de beste zorg leverancier te zoeken. Er blijkt bij de zorgverzekering een zorgteam te bestaan dat dit soort zaken uitzoekt. Dan is er nog zoiets als het krijgen van vergoedingen want second opinions kosten uiteraard veel geld. Geen idee of mijn verzekering het vergoed als ik naar een Belgisch universitair ziekenhuis wil?

Aan de andere kant blijkt Eindhoven toch echt een autoriteit op het gebied van darmkanker te zijn en komen mensen van heinde en verre juist naar dit ziekenhuis voor de beste zorg. Daarom heb ik toch de casemanager gebeld om even samen te sparren over dit onderwerp. Zij heeft me alle voors en tegens voorgelegd, opties uitgelegd. En ik heb voor mezelf besloten toch voor een second opinion te gaan alleen weet ik nog even niet welke van de twee het moet worden. We hebben samen afgesproken dat ik het oordeel van het CZ afwacht en het dan laat weten. Linda zal dan alvast een afspraak maken bij een vd twee ziekenhuizen voor diezelfde week dan wanneer ik in het SJG het behandelplan krijg zodat het dan elkaar meteen opvolgt. Ook zal ze zorgen dat dan al alle gegevens in het desbetreffende ziekenhuis terecht komen. Het moet dan allemaal in een snelvaart tempo aangezien ik binnen 3 maanden na de operatie gestart moet zijn met de chemotherapie. Ze zijn echt goud waard deze casemanagers! Zo fijn om gelijkwaardig te kunnen sparren, zó fijn dat ze al dit soort moeilijke zaken uit handen nemen! Linda zal ook mijn vragen aan de chirurg voorleggen, misschien heeft zij al goede ervaringen met een van de twee ziekenhuizen.

Vragen, vragen, vragen, nu nog de antwoorden en dan zijn we een end op weg. Let’s go!