Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

55 jaar en "Menstruatie"klachten???

Ben 55 jaar,  laatste menstruatie anderhalf jaar geleden. Situatie was voor mijn gevoel stabiel, weinig opvliegers meer. Paar weken geleden plots veel witachtige afscheiding/ongemakkelijk gevoel in onderbuik. Dacht aan schimmelinfectie, besloot het even aan te kijken. Sinds vorige week gevoelige tepels, last van mijn spieren,  emotioneel "van de leg af". Het lijkt erop dat ik binnenkort (na 1,5 jaar!) weer ongesteld ga worden. Zie hier tegenop, ook omdat het meer als 1 jaar geleden is en ik dús de medische mallemolen in moet...Wellicht zinvol om te vermelden is dat ik op 18 juli mijn 2e vaccinatie (Pfizer) heb gehad...misschien had ik dát beter niet kunnen doen...!!! Hoewel deze situatie (hoop ik!) niets met kanker te maken heeft ben ik benieuwd naar uw antwoord...

Antwoord

Maria 9666,

Het klinkt inderdaad alsof je een menstruatie gaat krijgen als ik het zo lees. En inderdaad: dan moet er op zijn minst een echo om te kijken of er geen afwijkingen zijn aan het baarmoederslijmvlies. Gelukkig zijn die er zelden als het bloedverlies zo duidelijk op een menstruatie lijkt.

En voor de volledigheid: het heeft echt niks met je vaccinatie te maken! Er zijn 1000-den vrouwen per jaar die na de overgang opeens nog een keer een menstruatie doormaken. Echt. Alleen al in ons ziekenhuis zien we dat meerdere malen per week.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Twee jaar geleden is er een vleesboompje weggehaald *Myoma Nascens" waarbij alles grondig is gecontroleerd, ook daarna. Vorig jaar in april ook een menstruatie gehad die ik voelde/zag aankomen. Met van tevoren die typische klachten zoals pijnlijke borsten. Verder géén abnormaal bloedverlies gesignaleerd. Onlangs zelftest (bevolkingsonderzoek bmhk), geen HPV.  Als de aankomende menstruatie normaal aandoet waarom dan weer die medische molen in??? Weer ongesteld worden is niet fijn maar geen abnormaal bloedverlies toch?En wat ook speelt...het kost ontzettend veel geld! Je bent zó 250 euro aan eigen bijdrage kwijt! Maar het is dus onverstandig om naar mijn gevoel te luisteren, te vertrouwen op mijn lichaam en het even af te wachten? Want: bij abnormaal bloedverlies wat ik niet kan verklaren zou ik wél meteen aan de bel trekken. Dus...

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Ter aanvulling:  afwijkingen van het baarmoederslijmvlies veroorzaken abnormaal bloedverlies en géén menstruatie die voorafgegaan wordt door typische symptomen zoals pijnlijke borsten. Toch??? Ik heb zélfs de temp. stijging   die optreedt na de eisprong gedetecteerd. Dus ja wat moet dat moet maar dit is wel zó duidelijk. Heb alleen meer last van die PMS symptomen maar goed ben geen 25 meer dus ook dat is niet raar. Maar nogmaals wat is er afwijkend aan een menstruatie? Behalve dat het 1,5 jaar voor het laatst was?

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Inmiddels is de (door mij al voorspelde) menstruatie aan het doorbreken. Spanning/pijn in borsten wordt minder. Ik snap dat er protocollen zijn, maar dit is toch écht een hormonen-kwestie??? Bloedverlies door een kwaadaardige aandoening voel je op die manier toch niet aankomen???

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Maria,

Begrijp me goed: van mij hoef je je je niet aan de richtlijnen en protocollen te houden. Maar je zult niet de eerste vrouw (en ook niet de laatste) zijn die dacht een menstruatie te hebben terwijl ze al jaren in de overgang was en dat er toch een andere aandoening aan de hand was. Nogmaals: it is up to you, maar mijn advies is om er naar te laten kijken. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46