Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Angst vulvakanker
Beste Cor,
Sinds een aantal weken heb ik last van jeuk bij mijn schaamlippen, een heel gevoelige clitoris en een niet super prettig gevoel bij het plassen. Dit is ontstaan in een periode waarin ik ontzettend veel stress en angst had rondom een uitstrijkje (was goed) en ook 2 blaasontstekingen heb gehad. In het uitstrijkje bleek ook dat er geen hpv aanwezig was. In het verleden heb ik een besmetting gehad, maar dat was niet met de hoog risico types. Ik ben nu 26.
Ik ben met deze klachten naar zowel een heel ervaren gynaecoloog als een dermatoloog geweest. Beiden hebben uitgebreid gekeken en gevoeld en naar mijn klachten geluisterd. De gynaecoloog heeft ook uitgelegd dat de wat meer donkere huid richting mijn anus gewoon extra huid is, maar niks mis mee. Beiden zien geen enkele reden om aan te nemen dat er iets kwaadaardigs zou groeien. Ze zien puur gezonde huid en ook de clitoris ziet er normaal uit. Helaas zijn de klachten nog steeds niet weg. In hoeverre kan ik er vanuit gaan dat het oké en goed is, ook al hebben zij geen verder onderzoek gedaan (vulvascopie of biopt)? Ik vind het enorm lastig om het los te laten.
Ik hoor het graag van u.
Antwoord
Beste onzekere Dodo,
Bah wat rot dat je klachten maar niet verdwijnen. Maar als er een ervaren gynaecoloog heeft gekeken dan maak ik me, op basis van de klachten die je beschrijft, helemaal geen zorgen dat er kanker zou zijn (ik neem aan dat je me daarom op deze site benadert?). Ten eerste zijn de klachten niet passend bij kanker en als een ervaren gynaecoloog heeft gekeken en geen afwijkingen ziet dan is er geen kanker.
Ik hoop dat ik je een beetje gerust heb gesteld.
Blijft natuurlijk de vraag wat er wel aan de hand is. Moeilijk om daar iets over te zeggen op basis van je verhaal. Hen je al proefbehandelingen met antischimmel zalf gehad? Of eventueel met een corticosteroid zalf? Misschien goed om dat eens met de huisarts te overleggen.
Met vriendelijke groet en excuses voor de vertraging,
Cor de Kroon
Beste Cor,
Ik ben inderdaad bang dat het vulvakanker is. Zeker omdat jeuk juist wel een van de belangrijkste klachten is die ik vind als ik Google.
Daar is het ook een beetje begonnen. Halverwege juli heb ik een uitstrijkje laten maken, vanwege onder andere bloed na de seks en inwendige jeuk. In de anderhalve week tot het uitstrijkje ben ik enorm in paniek geraakt dat het baarmoederhalskanker zou zijn. De jeuk werd toen uiteindelijk veroorzaakt door een bacteriële vaginose en daarvoor ben ik behandeld.
Ik ben toen verdwaald in alle kankers die men door hpv kon krijgen, omdat ik op dat moment ook dacht dat ik wel positief getest was. Door de stress allerlei klachten gehad, maar de jeuk (soms ook pijn) aan mijn schaamlippen en clitoris gaan dus maar niet weg. Het fluctueert wel in wat ik precies voel, waar en hoe erg. Soms jeukt het ook bij mijn anus.
In de afgelopen weken is er ook 3 keer een blaasontsteking geconstateerd en afgelopen woensdag heb ik te horen gekregen dat ik ook chlamydia blijk te hebben, wat er waarschijnlijk al jaren zit, maar nu waarschijnlijk opvlamt, ook door de stress en alle onderzoeken in dat gebied. Ik heb een lange kuur gekregen, omdat het waarschijnlijk ook rectaal zit.
Ik merk dat ik het gewoon heel raar en moeilijk vind dat er niet echt een oorzaak gevonden wordt die alle klachten in 1x verklaart(de meeste vrouwen met chlamydia hebben geen jeuk). Volgens de artsen nu is het hele gebied door de vaginose, de chlamydia, de blaasontstekingen, alle onderzoeken en stress enorm geïrriteerd. Ik zit zelf ook al anderhalve maanden overal aan te plukken en te kijken en was hierbij mijn handen niet altijd goed. Misschien dat dit alles bij elkaar best kan zorgen voor mijn klachten en moet ik het inderdaad tijd geven.
Ik ben vooral bang, omdat ik verhalen hoor van vrouwen die dan maanden met klachten lopen en waar dan toch ineens iets zichtbaar wordt of dat artsen toch na maanden wel de diagnose vulvakanker stellen. Dit laat me niet los. In hoeverre is dat volgens u mogelijk gezien alles wat nu nu weet?
Ik heb over 2 weken nog een afspraak met een andere dermatoloog staan, om verder te kijken mocht de behandeling van de chlamydia niet voldoende werken.
Bedankt voor het antwoorden alvast.
Groetjes.
Beste onzekere Dodo,
Hoor dat je bezorgd bent maar denk dat je zelf ook al opschrijft dat er heel goede andere verklaringen zijn voor je klachten (vaginose, blaasontsteking, onderzoeken, stress en chlamydia). Dat , in combinatie met de onderzoeken die je hebt gehad, stellen mij gerust dat er iets anders ook nog aan de hand zou zijn.
Hoop dat je klachten snel opknappen.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor,
Nogmaals bedankt voor de reacties. Maar hoe kan het dan mogelijk zijn dat de klachten die ik heb voornamelijk aan de buitenkant zitten (jeuk is ver weg, vooral een enorm pijnlijke en gevoelige clitoris en in mindere mate de schaamlippen nu), maar dat alle ‘diagnoses’ vanbinnen zaten? En wat zou uw tip zijn om de huid van de vulva het beste te laten herstellen?
Snap heel goed dat het lastig is via deze weg, maar misschien kunt u me toch nog wat op weg helpen.
Groetjes
Beste OnzekereDodo,
Het is inderdaad heel moeilijk om op basis van deze gegevens een echt advies te geven over hoe de huid het beste te behandelen om de huid tot rust te laten komen. Toch echt goed om aan 1 van de artsen te vragen die het gezien heeft.
Wat ik wel kan zeggen is dat soms een verzachte zalf (parafine-vaseline bijvoorbeeld) al heel goed kan helpen bijvoorbeeld in de wachttijd tot dat consult bij de behandelaar.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon