Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Angstig baarmoederhalskanker
Hoi Dr Kroon!
Sinds 2015 loop ik onder controle bij de gyneacoloog ivm onrustige cellen. In sept 2019 had ik deze uitslag vd Kopac en biopt
K1 06 P2 A1 Ci B1. Stuk biopt afgenomen en daarin stond : Plaveiselcellige mucosa in nauwe relatie tot endocervice mucosa. Plaveiselcellige mucosa in grote lijnen met maturatie, plaatselijk met verbreding vd basale cellagen met wat hogere maturatie-arrest,met cytonuclaire atypie. Scherpe begrenzing tov Stroma. Endocerivale component zonder architecturele of cytonuclaire atypie.
Geeeeeen idee wat dit inhoudt?
laatste tijd heb ik wat meer contactbloedingen... niet ALTIJD maar wel regelmatig dat ik na gemeenschap wat roze zie met afvegen. Het zit me totaal niet lekker, ben enorm bang dat dit geen goed teken is.. in december heb ik weer een controle in het alrijne.. moet ik melden dat het me niet lekker zit? Kunnen ze daar wat mee doen? Hetzij een echo of iets dergelijks?
(Ook sinds een jaar nu gestopt met de depoprovera pil ivm kinderwens (ik ben 30 jaar)
Antwoord
Beste Rita,
Snap dat je geen idee hebt wat de uitslag van het biopt inhoudt. Neem aan dat er ook een conclusie in de uitslag staat? Deze regel is een onderdeel van de beschrijving van het beeld onder de microscoop. Ben ook geen patholoog (dat is de arts die de biopten onder de microscoop bekijkt) en elke patholoog heeft zijn eigen terminologie (helaas). Maar wat ik vooral lees is dat er een scherpe begrenzing is met het stroma (dat betekent geen kanker) en geen architecturale of cytonucleaire atopie (dat betekent geen voorloperstadium). Weet niet precies wat er bedoeld wordt met de ' stroken saturatie' . Maar in elk geval dus vooral geruststellende woorden. Wat was de conclusie?
Wat betreft de rozige afscheiding na het vrijen: daar wordt ik ook niet echt ongerust van maar wel goed om tegen de gynaecoloog te zeggen als het uitstrijkje wordt herhaald.
Kun je hiermee verder?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
AH.. goed om te horen dat het GEEN voorlopersstadium is! Ik voel me een stuk geruster!
conclusie stond: biopt cervix voorlip,status na eerder onderzoek (c19-044145): cervixoverganszone met minimale cin 1
Beste Rita,
Volgens de conclusie is er dus wel een 'minimale CIN I': dat is wel een voorloperstadium. Maar gelukkig het meest beginnende voorloperstadium. Mijn advies zou zijn het uitstrijkje te herhalen.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon