Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Baarmoeder verwijderen

26 augustus 2022 om 21.15
552 x gelezen

Beste,

Gisteren kreeg ik, 55 jaar zonder kinderen, de resultaten te horen van een lisexcisie die onder een lichte narcose (roesje) was uitgevoerd. Deze was uitgevoerd naar aanleiding van een pap4 uitslag waarvoor ik doorverwezen werd naar gynaecologie. De arts vertelde me dat het afwijkend weefsel goedaardig is maar ook dat er nog restweefsel met afwijkende cellen aanwezig is op een 'moeilijk te bereiken locatie'. Het opnieuw uitvoeren van een lisexcisie zou kunnen maar zag hij niet als goede optie omdat het uitvoeren hiervan moeilijk gaat in mijn geval en gaf aan 'moet je dit willen om om de zoveel tijd zo'n behandeling te hebben onder narcose'. (De lisexcisie is trouwens door een andere arts uitgevoerd omdat dit daardoor op korte termijn plaats kon vinden)

De arts gaf daarna zijn advies: denk na over het preventief verwijderen van de baarmoeder om zeker te zijn naar de toekomst toe en overal vanaf te zijn. Een alternatief zou zijn over een half jaar een controle uitstrijkje met de opmerking erbij dat dit misschien niet betrouwbaar zal zijn vanwege de 'moeilijk te bereiken locatie' 

Hij gaf me de zoekterm baarmoeder verwijderen mee om over 3 weken, tijdens een nieuwe afspraak, alle vragen die ik heb te kunnen stellen voor het vervolg. Ik ben enorm geschrokken van het advies om de baarmoeder preventief te laten verwijderen.

Vandaag heb ik nog na gebeld om te vragen wat de CIN waarde is en deze is CIN3

Ik hoor graag u advies.

Antwoord

Beste Lhasa,

Wat vervelend voor je dat je zoveel vragen hebt naar aanleiding van je behandeling.

Het is helaas onmogelijk om via deze weg een tweede mening of concreet advies te geven. Dus ik hoop dat je met deze uitleg iets verder komt.

Normaal gesproken is een LETZ een goede behandeling voor een CIN3. De snijranden van een LETZ zijn meestal niet te beoordelen, omdat het randje van het weefsel wat is verwijderd verbrand is, en er ook nog een “verbrand” randje zit op je baarmoedermond. De patholoog kan dus bijna nooit zeggen dat de randjes “schoon” zijn. En we verbinden hier ook nooit consequenties aan, er wordt na 6 maanden een controle uitstrijkje gedaan.

Het kan zijn dat een LETZ niet voldoende is, als de arts twijfelt of er kwaadaardige cellen zitten, of als de afwijkende cellen meer van de binnenbekleding uitgaan, dat heet een AIS. 

De vervolgstap kan dan een conisatie of baarmoeder verwijdering zijn. Het hangt af van hoeveel er over is van je baarmoedermond wat het verstandigste is.  Als er sprake is van kanker is de behandeling nog uitgebreider.

Als ik jou was zou ik dus aan je gynaecoloog vragen waarom de LETZ niet voldoende is. En wat het alternatief voor een baarmoeder verwijdering is. Dan kan je daarna goed afwegen wat je zou willen.

succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste team Gynaecologie,

Vanmiddag ben ik terug geweest bij mijn gynaecoloog  en heb ik gerichte vragen kunnen stellen mede met de uitleg die ik van jullie heb gekregen. Dank daarvoor.

De gynaecoloog zegt dat er geen reden is om aan te nemen dat er kwaadaardige cellen zitten. Zegt dat de randen van het LETZ weefsel goed te beoordelen zijn en dat daarbij te zien is dat de randen niet schoon zijn. Hij zegt dat dit altijd goed te beoordelen is? Meer detail over de uitslag heeft hij niet gegeven toen ik daarom vroeg. Wel zei hij dat als er maar enige reden tot zorg zou zijn hij mij dit verteld zou hebben of nu zou vertellen en dan anders zou handelen.

Ze kunnen niet beoordelen hoever, het afwijkend weefsel doorloopt in de baarmoederhals dit kunnen ze niet beoordelen omdat de baarmoedermond opening en -hals te nauw zijn.

Baarmoederverwijdering ziet hij als een oplossing om overal vanaf te zijn naar de toekomst toe: Nooit meer uitstrijkjes, nooit meer ingrepen, onder narcose......

Op mijn vraag  wat hij zou adviseren als ik 33 jaar was met een kinderwens. Was zijn antwoord: 'zonder twijfel over een half jaar een controle uitstrijkje' er is geen aanleiding dat er sneller gehandeld moet worden. Conisatie zou nog een optie zijn maar daarbij blijft hij opmerken dat we dan nog altijd niet zullen weten hoever de afwijkende cellen zitten in de baarmoederhals.

Het komt erop neer dat vanwege mijn nauwe baarmoederhals dit nooit goed te beoordelen zal zijn.

Met vriendelijke groet,

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Lhasa,

Fijn dat je een goed gesprek met de gynaecoloog hebt gehad. Klinkt alsof jullie samen de opties goed hebben afgewogen!

veel succes met de behandeling,

TEAM GYNAECOLOGIE

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46