Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Blijvende HPV 16 infectie

Beste dr, 
Ik vraag graag uw raad in verband wat ik best kan doen . 
Al sinds 2015 ben ik verschillende keren gediagnosticeerd met VIN 3 en Cin 3 . Dit jaar is er reeds een skinning vulvectomie gebeurd en in het verleden ook een coagulatie aan de cervix. Nu is er opnieuw een uitstrijkje genomen dat ASCUS vertoond en HPV 16 virus tot 140 copied cells (geen idee wat dit inhoudt) . Ook heb ik reeds mijn 2 de keer vaccinaties voor Gardasil 9 horen te nemen . Ik was laatst aan het denken of het misschien een goed idee was om preventief mijn hals en baarmoeder weg te nemen , uiteraard weet ik niet of dit gebeurt en me zou helpen. Bij de VIN 3 waren de snijranden ook nog steeds positief met afwijkende cellen. Dus ik ben een beetje radeloos en ik vrees dat het wachten altijd om maar opnieuw geopereerd te worden een zeer lang proces is. 
Ik hoop dat u mij kunt helpen met raad wat ik kan het best kan doen? 

 

Antwoord

Beste Geelenaartje,

Helaas is het verwijderen van de baarmoederhals geen goede behandeling om de HPV infectie te voorkomen of de HPV infectie te behandelen. Na het verwijderen van de baarmoeder gaat de HPV waarschijnlijk ergens anders zitten. Sterker nog: daar zit het al, je hebt immers ook VIN gehad. Dus zo lang het mogelijk is de CIN te behandelen die door de HPV wordt veroorzaakt zonder de baarmoeder te verwijderen heeft dat de voorkeur omdat de bijwerkingen en complicaties daarvan vele malen minder erg/groot zijn dan van het verwijderen van de baarmoeder. Als het niet meer mogelijk is om de CIN op een andere manier te behandelen dan met het verwijderen van de baarmoeder is dat de enige optie op te voorkomen dat de CIN overgaat in baarmoederhalskanker, maar dan heb je grote kans dat er i het litteken op de vagina een HPV infectie met voorloperstadia (VAIN heet dat dan) ontstaat. 

Helaas is er nog geen goede behandeling van HPV. Aldara werkt bij een deel van de patiënten: heb je dat al eens geprobeerd? Stoppen met roken helpt over het algemeen heel goed (geen idee of je rookt maar het is wellicht het laatste zetje dat je nodig hebt om te proberen te stoppen). En er zijn voorzichtige aanwijzingen dat de vaccinatie zoals jij die nu neemt misschien ook een beetje helpt bij vrouwen die HPV hebben gehad. Verder is er niet veel dat je kunt doen helaas.

Net zo'n optimistische boodschap maar hoop dat het je toch helpt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Dr, 

ik wou je toch bedanken Voor de tijd te nemen Voor deze raad. Ik heb in het verleden Aldara al geprobeerd en Veregen ook . In het begin leek het inderdaad weg te gaan maar keerde nadien veel agressiever terug . Duś buiten deze behandelingen is het vaak een operatie. Om een vb te geven in maart is er een laserbehandeling geweest om de VIn wegtebranden en dit was allemaal terug en erger en dit op 2 maanden waarop in mei skinning vulvectomie is uitgevoerd. Voor een deel voel ik me opgelucht dat het geen oplossing is om de baarmoeder weg te nemen Voor een deel ook niet dit wilt zeggen dat ik ga blijven moeten vechten tegen iets ongekend en iedere keer afwachten. Ik Heb in het verleden al vaccinaties gehad van cerverix maar blijkbaar werken deze maar een 6 tal jaar en meteen nadien is het begonnen. Ik Heb ook gelezen dat deze vaccinaties van Gardasil niet helpen bij een reeds bestaande ontsteking infectie , ben ik daar verkeerd in ? 
 

nogmaals Dank Voor uw raad en tijd ! 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Geelenaartje,

Klopt wat je zegt: de preventieve vaccinaties werken minder goed bij bestaande infecties: daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. Preventief zouden ze overigens wel langer dan 6 haar moeten werken is de gedachte.

Hoe dan ook: jij zit maar mooi opgescheept met je terugkerende VIN en CIN.  

Sterkte,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46