Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Bloedverlies na Lletz
Goedenavond dr. de Kroon,
Ik wil graag uw mening over mijn sitauties. In oktober 2017 kreeg ik voor het eerst te horen dat ik een afwijkend uitstrijkje had. Ik raakte diezelfde maand zwanger en kreeg daarom een colposcopie. Alles zag er rustig uit en er werd geen biopsie gedaan. Wel werd een een Gardnerella infectie gevonden. Ik heb hier tijdens de zwangerschap 3x antibiotica voor gekregen, maar echt herstellen kon mijn balans pas na de bevalling. De zwangerschap is succesvol uitgedragen en mijn zoon is met 39 weken geboren.
Een week of 10 na de bevalling kreeg ik weer een uitstrijkje. Wederom afwijkend. Deze keer geen pap2, maar 3a 1. Er hoefde niets mee gedaan te worden.
Omdat wij graag twee kindjes kort op elkaar wilden, raakte ik zwanger van de tweede toen onze zoon 8 maanden oud was.
In deze zwangerschap speelde de Gardnerella infectie direct weer op. Omdat de antibiotica in de vorige zwangerschap vrij weinig resultaat boekte, spraken we met de gynaecoloog af dat mijn partner en ik deze keer samen zouden beslissen of en wanneer wij een kuur wilden doen.
In de tweede zwangerschap groeide mijn buik vanaf week 24 bijzonder hard. Ik had ontzettend veel vruchtwater en dat gaf heel veel druk op mijn vliezen. Dit in combinatie met de Gardnerella, zorgde ervoor dat onze eerstelijns verloskundige graag wilde dat we de antibiotica toch startten. We hebben dit gedaan, maar er was maar anderhalve week resultaat waarneembaar. Na de bevalling is de balans niet hersteld... 10 weken na de bevalling had ik weer een afwijkend uitstrijkje. Wederom colposcopie en biopsie en daar kwam CIN II uit.
Ik heb daarnaast ook aan de onderkant van mijn baarmoederhals een bultje gevoeld. Dit heb ik gemeld aan de gynaecoloog. Zij heeft dit bultje tijdens de colposcopie zien zitten.
De gynaecoloog wilde dit.voorstadium behandelen met een Lletz. Die heb ik 8 april jl. gehad. De ingreep verliep goed. Ik was goed ontspannen maar ik heb er alsnog wel aardig wat van gevoeld. 4 dagen na de ingreep, kreeg ik een ontsteking en roken mijn partner en ik de geur van dood weefsel door mijn ondergoed en kleding heen. De geur was niet te doen en trok in de kussens van de bank. Ik mocht terug komen naar de gynaecoloog, het gebied werd nogmaals aangestipt en ik kreeg antibiotica. Metronidazol 4 tabletten in 1x. De ontsteking verdween meteen, evenals de geur.
Op 14 april ben ik begonnen met bloeden. Helderrood, vers bloed. Continu. Tot en met vandaag. Inmiddels al 15 dagen lang.
Ik heb op maandag 20 april de gynaecoloog nog aan de telefoon gehad over de uitslag van de Lletz en over mijn vragen. De uitslag was;
HPV typen 31, 35, 39 en 68. CIN II EN III gevonden in het weggehaalde weefsel. De CIN III zat op de voorlip en in het midden was "alleen" CIN II.
Mijn vraag over het bloedverlies bleek 'normaal' te zijn. Dit zou tot 4 weken na de ingreep aan kunnen houden.
Mijn vragen aan u, zijn;
1. Kunt u mij meer vertellen over normaal bloedverlies na een Lletz en over of mijn bloedverlies nu nog okee is?
2. Kunt u mij meer vertellen over het risico van een blijvende Gardnerella infectie (inmiddels 3 jaar)?
3. Kunt u mij vertellen of mijn angst reëel is dat er meer aan de hand is en dat ik hier nu nog niet vanaf ben? Ik had namelijk verwacht meer rust te vinden na de uitslag, maar ik merk aan mijzelf dat ik ergens nog niet durf te geloven dat de afwijking nu echt weggehaald is...
Alvast bedankt voor uw reactie!
Groeten,
Suzanne Maat
Antwoord
Beste Suzanne,
Het klopt dat het bloedverlies na een lisexcisie lang aan kan houden. Zo lang het niet meer is dan een hevige menstruatie en het langzaam afneemt maak ik me daar, net als je gynaecoloog, geen zorgen over.
Moet bekennen dat ik, afgezien van klachten en last, geen risico's ken van een blijvende / chronische gardnerella infectie. Maar moet ook bekennen dat ik geen expert ben op het gebied van Gardnerella.
Tot slot: er is inderdaad altijd een risico dat er na verloop van tijd opnieuw een afwijkend uitstrijkje ontstaat. Meestal is een lisexcisie niet afdoende om de HPV helemaal te verwijderen. En stel dat dat wel zo is, dan loop je ook nog het risico dat je opnieuw geinfecteerd raakt. Kortom: je blijft at risk voor opnieuw afwijkende uitstrijkjes en eventueel opnieuw CIN.
Hoop dat je vragen hiermee beantwoord zijn,
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste de dr Kroon,
Bedankt voor uw reactie. Over het bloedverlies: dit neemt juist toe. De afgelopen dagen wordt het steeds meer. Vannacht moest ik zelfs eruit om mijn volle maandverband te verschonen en gisteren liepen we na het eten een rondje buiten en had ik direct een vlek met een diameter van 10-12cm in mijn broek.
Of het meer is dan een grvigr menstruatie, weet ik niet. Dat is denk ik maar niet hoe je ervaringen zijn. Ik zelf heb in ieder geval nog nooit zo hevig gemenstrueerd.
Adviseert u om het af te wachten of toch contact op te nemen met mijn gynaecoloog?
Groeten
Beste Smaat87,
Dit klinkt wel alsof je contact op zou kunnen nemen met je gynaecoloog. Vooral als het steeds meer wordt in plaats van langzaam beter.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon