Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Cin 2 en veel tussentijdse bloedingen
Hoi,
Ik heb een vraag, maar zal hieronder eerst stukje medische geschiedenis plaatsen.
Uitstrijkje April ‘19 - pap 1 + hrhpv
Uitstrijkje Dec ‘19 pap 3a1 + hrhpv
Uitslag: Kopac K4 O6 P4 A1 C1 - B1
Verwijzing naar gynaecoloog
Half dec colposcopie, Uitslag jan ‘20, 4 biopten Waarvan 2x niks, 1x cin1 (op 7 uur) en 1x cin 2 (op 2uur).
beschrijving in dossier: normaal uitziende cervix, met ectropion. Snel bloedend. SJC volledig te overzien. Er wordt een azijnzuur wit gebied gezien reikend naar perifeer van ectropion, vooral op voor/achterlip.
—————
ik ging naar de huisarts omdat ik veel last had van tussentijdse bloedingen en (regelmatige) bloedingen na geslachtsgemeenschap.
inmiddels dus cin2 vastgesteld. Echter lees ik overal dat voorstadium geen klachten geeft. Waar komen mijn bloedingen (gemiddeld de helft vd maand last van) dan vandaan?
Gyn vroeg of huisarts ook echo had gemaakt. Dat had deze niet. Vervolgens heeft gyn deze ook niet gemaakt. Toen ik uiteindelijk nogmaals terug was bij huisarts begin maart om te kijken of er iets aan die bloedingen te doen is (nogal een moodkiller), heb ik alsnog een verwijzing gekregen voor een echo. Deze is door Corona geannuleerd.
ben intussen ook gestopt met de pil Om te kijken of dat effect heeft, maar vooralsnog niet.
ergens maak ik me door de vele bloedingen zorgen dat er toch meer aan de hand is. Ik heb (al jaren) chronische lage rugpijn. En sinds enkele maanden regelmatig liespijn en een gekke zeurende pijn in mijn rechter onderbeen.
Nu weet ik dat dat niets hoeft te betekenen, maar weet ik ook dat dit symptomen van kanker kunnen zijn. En in combinatie met die bloedingen ga ik me dan toch zorgen maken.
- kan ik niet alsnog vragen of die echo toch gedaan kan worden om mezelf rustig te krijgen?
- is het normaal dat bloedingen zo lang aanhouden (inmiddels 3/4 jaar)
- kan het zijn dat er iets mis is in mijn baarmoeder? Of wordt zoiets tijdens een uitstrijkje dan ook duidelijk.
over die CIN 2 ben ik prima rustig, het zijn vooral de bloedingen - en elk moment dat er weer 1 is - in combinatie met andere vage klachten die me zorgen baren. Of past dit toch ook gewoon bij de CIN 2?
NB ik ben 34, heb nog een kinderwens en rook niet (meer) sinds augustus.
mvg Nathalie
Antwoord
Beste Nathalie,
Vervelend zeg, dat bloedverlies. Snap dat je daar onzeker / onrustig van wordt.
Ben, net als jij, niet zo bezorgd over de CIN II: er is uitgebreid gekeken en gebiopteerd dus de kans dat er iets gemist is is echt heel klein. Past ook bij het mild afwijkende uitstrijkje in december (PAP IIIA1). Wel goed om het in de gaten te houden want het is immers ook in een half jaar ontstaan, in april was het uitstrijkje immers nog PAP 1. Maar ik neem aan dat er een controle afspraak is gemaakt.
Bloedverlies na het vrijen is niet typisch voor CIN II. Dus ik denk dat het zeker belangrijk is om verder te zoeken: afwijkingen aan de baarmoeder (poliep bijv) worden niet opgespoord met het uitstrijkje. Boven kan bloedverlies na het vrijen ook veroorzaakt worden door een infectie (bijv met Chlamydia): ben je daar op getest?
Als er verder geen verklaring wordt gevonden voor het bloedverlies na het vrijen 'zal het wel van de CIN II komen' en kun je even afwachten om te kijken of je zelf de CIN II oplost: je bent gestopt met roken dus daar is best een grote kans op. Als je niet zelf de CIN II opruimt en er bij de controle dus nog steeds CIN II is, kun je de klacht die je ervan ervaart mee laten wegen in de keus je wel of niet te laten behandelen. Goed om dat goed met je behandelaar te bespreken. Behandelen heeft namelijk ook nadelen. Die moet je goed afwegen.
Kun je hiermee verder?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
dank voor uw reactie. Het is niet alleen tijdens het vrijen, maar ook tussentijds. Geen patroon in te vinden, maar gemiddeld de helft van de maand.
moet na een jaar op controle, eind december dus. Vond ik persoonlijk vrij veel tijd - gezien ook snelle ontwikkeling van pap 1 naar 3. Maargoed... ik ben niet de specialist.
vooral mijn recente andere klachten (liespijn/ heuppijn/ rechter onderbeenpijn) vind ik vreemd. Zijn die ergens aan te relateren?
Chlamydia heb ik (zelf nog voor de zekerheid - heb een relatie) getest, maar was negatief.
mijn vervolg onderzoek is door. Corona afgezegd, dus ik moet wachten. Vraag is vooral of dag wachten verantwoord is? Of kan/moet ik toch maar contact opnemen en deze nieuwe klachten benoemen... (had ik muv been niet op moment van bezoek aan huisarts)
wil vooral niet de boot missen en dan straks denken “had ik maar...”
Beste Nathalie,
Snap dat je ‘had ik maar’ wil voorkomen. Heb je gehoord hoe lang het onderzoek is uitgesteld? Misschien kan je huisarts helpen inschatten of t verantwoord is te wachten? En misschien kun je ergens buiten t ziekenhuis terecht? In diagnostische centra en ZBC’s lijkt de zorg wat sneller ‘back to normal’ te zijn dan in ziekenhuizen.
Kun je hier iets mee?
Met vriendelijke groet
Cor de Kroon
Nee, niks gehoord. Ben uit mezelf gestopt met de pil om te kijken wat dat doet. Nu 15 dagen zonder bloedingen. Dat is het langst sinds ik het bij houd in oktober. Ik verwacht dus de komende dagen een bloeding en dan zal ik de huisarts contacten, OF die bloeding komt er niet en de pil is toch de oorzaak... stiekem hoop ik dat.
misschien zijn die andere klachten ook aan het “ontpillen” te relateren...!?
we zullen zien, ik wacht nog een weekje en anders bel ik de huisarts. Bedankt voor uw bericht.
Heb eerder iets gevraagd over contact/tussentijdse bloedingen en afwijkend uitstrijkje. Inmiddels hele traject gehad, maar heb nog een vraag:
uitstrijkje maart / november. Op basis van uitstrijkje pap 3a1 + hpv doorverwezen vorig jaar.
December 2019 colposcopie. Normale cervix met ectropion, snelbloedend. SJC volledig te overzien. Er wordt azijnzuur wit gebied gezien reikend naar perifeer van ectropion. Vooral op voor en achterlip. 4 biopten. 2 geen dysplasie. 7u cin 1, 2u cin 2.
Juni 2020 weer uitstrijkje: Zeer makkelijk bloedende portio met ectropion en op 11 uur ook een puntafwijking donker gekleurd. HPVaanwezig.
Juli 2020 colposcopie Klinische gegevens: PAP 1, O6,P1,C1. Hr HPV +, contactbloedingen.
Kolpo SCJ +, ectropion achterlip met marginaal az z wit > biopt 4 uur. Cervixbiopt 4 uur: geringe actieve cervicitis met reactieveepitheelveranderingen. Geen maligniteit.
Conclusie
over 5 jaar weer bevolkingsonderzoek
mijn vragen:
1. in uitstrijkje juni werd afwijking gezien op 11u. Daar is in colposcopie verder niks mee gedaan. Klopt dat of had daar biopt van genomen moeten worden?
2. Er is nog steeds hpv. Dus dat is in 2 jaar nog niet opgeruimd. Moet ik dan niet gewoon over jaar (ofzo) weer controle? In plaats van over 5 jaar bij BVO? Voelt als lang...
3. ik had tussentijds bloedverlies en contactbloedingen. Sinds maart gestopt met de pil, en cin afwijking ondertussen ook weg. Nu is bloeding vooral nog lang tijdens menstruatie. Dag of 10, waarvan eerste kleine week licht. Is dat normaa? Wat kan ik daar nog aan doen? Want blijft vervelend zo lang, ook al is het moment nu te voorspellen...
alvast bedankt!
Beste Nathalie,
hieronder de antwoorden op je vragen;
(1): Bij de colposcopie is die plek ook ongetwijfeld weer goed bekeken. Blijkbaar was er ten tijde van de colposcopie geen reden om daar een biopt van te nemen.
(2): De standaard vervolgonderzoeken na 'onbehandelde CIN II in december 2019' (en dat is volgens mij de situatie bij jou) is uitstrijkje na 12 maanden, als er dan nog HPV is opnieuw een uittrijkje na een een haar (dec 2020 dus). Bij jou is de 1e controle eerder geweest dan standaard, maar ik zou denk ik inderdaad aandringen op nog een keer een uitstrijkje over een dik jaar.
(3): Is er ooit een keer een echo gemaakt om poliepen in de baarmoederholte uit te sluiten? Als de echo goed was is het goed om een keer met de huisarts over na te denken over de mogelijkheden. Toch weer aan de pil? Mirena IUD? Progesteron kuren? Cyclokapron kuren/ Kortom opties te over!
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Dank wederom voor uw reactie.
1. Oke, dat is duidelijk. Dan laat ik dat voor wat het is. Zal mijn eigen onzekerheid zijn...
2. Duidelijk, dat was ook mijn idee. Dan ga ik daar volgend jaar op aandringen.
3. Ja, ik was door HA opnieuw verwezen voor een uitstrijkje EN echo bij het OLVG. Die zijn dus gemaakt. Er is vervolgens omdat er bij de echo verdenking van een poliep was ook nog een water-echo gemaakt en daar bleek dit toch niet het geval te zijn (arts dacht bloedpropje oid omdat ik ten tijde van de echo ook last van wat bloedingen had - heb ik vooraf aangegeven maar moest toch komen). Wel was er een vleesboom zichtbaar (buitenkant baarmoeder uit mijn hoofd), maar die kon volgens de arts niet de bloedingen veroorzaken.
Toch weer aan de pil of een spiraal is geen optie, aangezien ik nu alles qua CIN weer rustig is juist voor een zwangerschap wil gaan. Maar zal eens informeren naar progesteron/ cyclokapron kuren. Dank voor de suggestie! :)