Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Cin 3 na lisexcisie
Goedemiddag dr Kroon,
Na een uitstrijkje met uitslag Pap3b is er een colposcopie gedaan. Hier werd duidelijk zichtbaar dat er een gebied met onrustige cellen zich in de baarmoedermond bevond. Een biopt nemen was niet nodig, ik werd gelijk ingepland voor een lisexcisie. Deze is 3 weken geleden uitgevoerd. De uitslag van het ingestuurde weefsel is CIN3, dit lag in de lijn der verwachting. Snijranden waren niet goed te beoordelen door verbranding (hier was wel expliciet om gevraagd door de gynaecoloog). Het advies is om over 3 maanden terug te komen voor een controle uitstrijkje, dit in verband met een grote kinderwens en voor mijn eigen gemoedsrust.
Het verslag van de patholoog heb ik inmiddels gelezen en is mij duidelijk Wat ik me alleen afvraag is wat betekend uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja.? Is dat erg of is dat altijd het geval?
Mvg Ringding.
Antwoord
Beste ringding,
Uitbreiding in de klierbuizen is niet iets om je zorgen over te maken. Dat is veel vaker zo.
Wel bijzonder dat je al over 3 mnd terug moet komen. Vraag me af wat daar precies de reden voor is: gebruikelijk is 6 mnd. Met name bij een afwijkende uitslag zou dat nog herstel kunnen zijn. En dan wordt je onterecht ongerust.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Dr de Kroon,
Bedankt voor uw antwoord. Fijn om te lezen dat die uitbreiding in de endocervicale klierbuizen niet verontrustend is. Kan u mij kort uitleggen wat het dan wel betekend? Wat er ook nog in stond was dat er centraal/endocervicaal atypische vaten zijn. Heeft dat met elkaar te maken?
Ik heb bij mijn gynaecoloog aangegeven dat ik een grote kinderwens heb, ben niet meer zo heel erg jong (eind 30) en daarom werd er voorgesteld om over 3 maand weer een controle te doen. Als er dan verbetering is dan zou ik met een gerust hart zwanger kunnen worden, was het idee.
Zou in mijn geval toch adviseren om over 6 maand pas een uitstrijkje te doen? En staat dat dan het zwanger worden ook in de weg?
Beetje veel vragen misschien, mijn gynaecoloog is niet zo heel erg van het uitleggen en ik was zelf een beetje onder de indruk van alles wat er in korte tijd gebeurde.
Mvg Ringding
Beste Ringding,
Het zegt vooral iets over de grootte / plek van de afwijking. CIN ontstaat in de buitenste cellen (plaveiselcellen) van de baarmoedermond. Als het zich uitbreid langs de klierbuizen groeit het ook langs de binnenste cellen (cilindercellen.
Persoonlijk doe ik gewoon 6 mnd na de behandeling een uitstrijkje ook als vrouwen aan het proberen zijn zwanger te worden. Ik raad ook niet aan te wachten. De enige reden omte wachten zou zijn omdat je bang bent voor kanker maar die kans is extreem klein juist omdat je bent behandeld. En als er tijdens de zwangerschap weer CIN zou ontstaan is dat ook niet erg.
Maar goed het maakt niet veel uit: 3 mnd of 6 mnd. Ik zal eens aan wat collega’s vragen of zij ook aanraden te wachten met zwanger worden. Kom ik op terug.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon