Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
dochter 12 jr: multiloculaire cyste 9 cm rechter adnex
Geachte dr. De Kroon,
In oktober 2020 heeft mijn dochter (12 jaar) haar eerste menstruatie gehad. Beetje jong, maar we waren eigenlijk opgelucht dat haar systeem functioneerde.
Dochter heeft als prematuur (32 wkn 1e van gemelli) NEC (Necrotiserende Entercolitis) gehad waarbij in 3 operaties gefaseerd de helft van haar dunne darm is weggenomen. Ook heeft zij destijds 5 weken een niet functionerend stoma gehad/opgeheven.
Na slechte start verder geen complicaties meer, op 2 voorvallen na.
Maagontsteking 1 jaar geleden/parasiet: giardia lamblia 2 jaar geleden.
Enfin, aanvang menstruatie is nooit prettig, even afgewacht, maar na toenemende zware bloedingen (elke 10-12 dagen), serieus toenemende pijn buik/rug, gynaecoloog geraadpleegd. Gezien de buikoperaties wel verkleving verwacht, maar schrok wel toen er een grote cyste van 9cm aan of dichtbij haar rechter eierstok werd gevonden. Gynaecoloog noemde het een complexe cyste, met meerdere tussenschotten, een type cyste dat veelal verwijderd wordt, maar gaf aan dat verwijderen ook risico’s heeft ivm littekenvorming. Ook vertelde hij niet precies de oorsprong van de cyste te kunnen zien. In overleg met kinderarts besloten dat onze dochter direct moet starten met 3 mnd de pil (deso 20), met als doel groeiproces stoppen en hopelijk verkleinen.
Mijn dochter is overigens de eerste dagen na aanvang pil erg beroerd geweest (misselijk, buikpijn) geweest. Ze is jong, mager, 164 cm en weegt 41 kg, (gezonde eetlust als ze zich goed voelt). Dat zal wellicht meewegen.
Komende woensdag staat een CT scan abdomen gepland. Op aanvraag CT staat: Diagnostische vraagstelling: Multiloculaire cyste rechter adnex.
Genoemd echo onderzoek en gesprek met gyn vond plaats in bijzijn van mijn dochter, niet het moment om angstzaaiende vragen te stellen. Gyn stelde mijn dochter gerust dat ‘later kinderen mogelijk moet zijn…’ Dochterlief was meer bezorgd over die ‘rare aardappel met aanhangsel’ in haar buik.
Mijn verstand weet (en mijn echtgenoot zegt;-) dat ik de CTscan moet afwachten. Alle vertrouwen in onze gynaecoloog. Desondanks spookt het in mijn hoofd. Moeten we ons zorgen maken over deze complexe cyste?
In hoeverre heeft dit type cyste kwaadaardige potentie? Is het niet beter deze te verwijderen ipv onderdrukken? Moet er geen bloedonderzoek gedaan worden?
Is er meer informatie over cystes bij (puber)meisjes?
Is de pijn in haar rug/rechts van het midden heuphoogte (bekken?) bij bukken en inspannen iets zorgelijks of zal het slijten bij slinken cyste?
Excuses voor mijn vragenvuur, zonder ct beelden wellicht lastig te beantwoorden. Desondanks kijk ik uit naar uw reactie. Bij voorbaat dank.
Hartelijke groet,
Roos
Antwoord
Beste Roos,
Je man heeft gelijk! Het is echt noodzakelijk de uitslag daarvan af te wachten. En dan kan het zeker nodig zijn alsnog bloed te prikken. Maar soms is dat ook helemaal niet nodig. En als de cyste door de pil onderdrukt wordt is dat echt de beste manier: een operatie is zeker bij kinderen en zeker bij kinderen met de voorgeschiedenis zoals bij uw dochter, altijd een risico. Bovendien is er de kans dat de eierstok te erg beschadigd raakt en dan verwijderd moet worden. Als dat moet dan moet het, maar het is nu echt te vroeg om daar iets over te zeggen. De CT gaat hopelijk uitsluitsel geven.
Het spijt me...
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon