Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Eierstokkanker:clearcellcarcinoom. Tumor en betreffende eierstok/leider succesvol verwijderd. Vervolg: stadieringsoperatie oa uit voorzorg alle lymfeklieren onderbuik en langs aorta tot boven navel verwijderen.Nodig om te overleven?
Toelichting niet openbaar: In streekziekenhuis is 6 weken geleden de tumor met gedraaide eierstok en leider verwijderd nadat ik 7 uur daarvoor een plotselinge intense buikpijn kreeg terwijl ik opstond van een stoel. Arts verwees na uitslag (clearcell carcinoom)door naar AMC. Daar is het volgende voorgesteld: operatie om te zien of er uitzaaiingen zijn. Baarmoeder, andere eierstok/leider, vetschort en lymfeklieren onderbuik en langs aorta verwijderen uit voorzorg. Daarnaast biopten buikvlies. Ik wacht nu nog op deze operatie . Uit bloedonderzoek 2 weken geleden geen bijzonderheden. Datum onderzoek nog steeds niet bekend. Mijn onrust en angst nemen toe omdat het om een snel delende en agressieve tumor gaat. Ik heb het gevoel dat als er wel een kankercel is ontsnapt dat deze nu grote schade aanricht hoe langer ik moet wachten. Is deze angst gegrond? En ook graag uw mening over het volgende: Stel ik heb geluk gehad en tumor is goed verwijderd, is het dan wel verstandig om bij voorbaat zoveel lymfeklieren te laten verwijderen? Of heb ik dan juist de meeste overlevingskans? Heb ik dan minder kans dat de ziekte terug komt? Ik wil graag een tweede mening. Ben ook wel bang voor mogelijk lymfoedeem ...maar overlevingskansen staan voorop! Ook is een milde chemo voorgesteld als er geen uitzaaiingen zijn. Ook daarover graag een tweede mening. Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.
Antwoord
Beste Specht,
Voor ik begin: de toelichting is anders dan je suggereert in je tekst wel openbaar. Wil je dat? Omdat ik daarover twijfel, en omdat je expliciet om een 2e mening vraagt waarvoor dit medium niet geschikt is (voor een officiële 2e mening heb ik te weinig informatie, ik kan alleen wat globale adviezen geven / globale antwoorden op je vragen geven) denk ik dat het beter is dat ik even niet inhoudelijk reageer.
Als het geen probleem is dat zowel jouw vraag als mijn reacties openbaar zijn en het prima is dat mijn reactie geen 2e mening maar een globaal antwoord is kun je dat in reactie hierop laten weten en zal ik globaal antwoorden. Als je echt en 2e mening wil is het t handigst om dat via je behandelaar te regelen in 1 van de andere academische ziekenhuizen of bijvoorbeeld het AvL.
Sorry voor de vertraging en het formele gedoe maar goed om even de verwachtingen scherp te hebben.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon