Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Gebruik supplementen na kanker (en longcovid)
Ik heb een vraag.
Vanwege longcocid problemen wordt mij regelmatig het advies gegeven om supplementen te gaan gebruiken.
Mijn gynaecoloog vindt het gebruik van supplementen onzin. Als je gezond eet en veel beweegt is dat niet nodig. Gezond eten is geen probleem, bewegen wel. Ik heb last van inspanningsintollerantie sinds ik longcovid heb. Dit betekent grofweg dat ik achteruit ga als ik over grenzen ga. Met behulp van fysiotherapeuten en ergotherapeuten probeer ik een goede balans te vinden. Ik kan inmiddels 2 tot 3 minuten lopen, daarna moet ik stoppen vanwege hevige pijn in benen en bekken. Onduidelijk is trouwens of dit veroorzaakt wordt door de kankerbehandelingen die ik ondergaan heb of dat dit het gevolg is van longcovid of wellicht een combinatie van beiden. Na een herbesmetting (augustus) heb ik wel weer een enorme toename aan pijnklachten.
Eén van mijn fysiotherapeuten raadde mij aan om een goede multi, vitamine D, magnesium en lactoferrine te gaan gebruiken.
Nu is mijn vraag of dit kwaad kan. Ik heb 3 jaar geleden baarmoederkanker gehad met uitzaaiingen in beide eierstokken. Mijn tumoren bleken hormoongevoelig. Ik heb een debulking gehad, gevolgd door adjudant 4 chemo's en 23 uitwendige bestralingen.
Mocht u hier ook geen antwoord op hebben, weet u dan tot wie ik mij het best kan richten? Mijn gynaecoloog (waar ik onder controle ben) is dus geen optie en mijn huisarts weet het niet.
Met vriendelijke groetjes,
Bianca
Ps: ik ben 49
Antwoord
Beste Bianca,
Wat vervelend allemaal.
Als ik je goed begrijp is je vraag of vitaminesuppletie gevaarlijk is in jouw geval? Of het terugkeer van de baarmoederkanker kan geven?
Ik kan me voorstellen dat je elk advies wat kan helpen aangrijpt. Pas daar een beetje mee op, want er zijn helaas mensen die hier financieel misbruik van maken en via internet de mooiste verhalen hebben en hele dure spullen verkopen die meestal niet werken en soms ook schadelijk zijn.
Ik zou je aanraden in gesprek te blijven met je gynaecoloog, of met de (verpleegkundig) specialist van de oncologie of radiotherapie. Wellicht kunnen zij je adviseren.
Meestal kan vitaminesuppletie die je bij de Nederlandse drogist kan kopen voor een normaal bedrag in een normale dosering zoals op de verpakking staat geen kwaad. Ik ben niet bekend met magnesium en lactoferrine.
Het is met name gevaarlijk om hormoon bevattende preparaten te gaan gebruiken als je kanker hebt gehad.
Ik hoop dat je hier wat verder mee komt.
Veel sterkte,
TEAM GYNAECOLOGIE