Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
grote cyste eierstok verwijderd
Beste dokter, Bij mij is op mijn linker eierstok een cyste gevonden van 12,7 bij 13,2 bij 8,5 cm. Cyste bleek multiloculaire cyste ovarium.Volledige eierstok links is verwijderd daarom.
Ook op mijn andere eierstok zijn meerdere cystes van ongeveer 3 cm doorsnee gezien. Daar is (nog) niks aan gedaan. Ik ben 49 en heb geen kinderwens meer. Dat er zomaar een grote cyste kan groeien vind ik eng en ik zou eerlijk gezegd het liefste de andere eierstok ook laten verwijderen. Mij is nog niet duidelijk of de geopereerde eierstok kwaadaardige cellen bevatte. Dat hoor ik pas over 10 dagen. Ondertussen vind ik dit heel erg eng. Ja, ik had wat buikpijnklachten steeds rond menstruatie. Deze is al een jaar of 2 onregelmatig en tussentijdse bloedingen soms. Ik had wel een beetje opgezette buik nu ik terug denk maar nauwelijks merkbaar. Grootste klachten waren pijnklachten. Die heb ik soms ook rechts in mijn buik. Mijn voornaamste vraag is eigenlijk hoe groot is de kans dat zo een multiloculaire cyste ovarium kwaadaardig is? Mijn moeder had indertijd overmatige poliepvorming in de baarmoeder en bij haar is toen 30 jaar geleden ongeveer alles verwijderd (baarmoeder en eierstokken) Ze weet zelf niet meer of het nu kwaadaardig was of uit voorzorhg gebeurd is. .Ik heb ook een oma gehad van moeders kant met baarmoederkanker op oudere leeftijd. Kortom ik maak me zorgen en ik kan pas over 10 dagen bij oncoloog/gyneacoloog terecht en moet op 12 juli ook nog langs komen voor een afspraak. Dat laatste snap ik niet zo goed waarom dat zou moeten als er niks aan de hand zou zijn. Kunt u met deze weinige gegevens iets zeggen over wat er mogelijk speelt aan kwaadaardigheid of risicoo dat cysten uitgroeien tot iets kwaardaardigs?
Antwoord
Beste NG71,
Wat een schrik. Helaas kan ik je denk ik ook niet echt helpen: de meeste multiloculaire cysten van 13 cm zijn goedaardig maar het zou ook kwaadaardig kunnen zijn. Realiseer me dat de 10 dagen misschien al voorbij zijn en je de uitslag al hebt gekregen. Hoop dat de uitslag goed is!
Wat betreft je medische geschiedenis van je moeder en en oma: denk niet dat dat iets met jou cysten te maken heeft. Baarmoederpoliepen en eierstokcysten hebben geen relatie. Wel natuurlijk als je moeder of oma eierstokkanker zou hebben gehad: dan hebben familieleden wel een grotere kans op het krijgen van eierstokkanker.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Inmiddels heb ik inderdaad de uitslag gehad. Het bleek te gaan om twee cystes. In de grote cyste zat nog een kleinere. Het onderzoek heeft geen volledige uitsluitsel gegeven omdat niet alle afgenomen weefsel voldoende representatief bleek. Wat is onderzocht is goedaardig maar in de grote cyste waren ook wat verkleuringen te zien. Ze gaan voor de zekerheid nu goed monitoren bij andere eierstok. 12 julii ga ik ook nog wel wat meer vragen stellen omdat ik nu ookmijn hele dossier kan inzien.