Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Hoe groot is de kans dat er na een lisexcisie alsnog kankercellen worden aangetroffen?
Hallo.
Ik heb onlangs een colposcopie gehad met als uitslag CIN 3. Om die reden krijg ik binnenkort een lisexcisie. Nu begreep ik dat de kans groot is dat ik na de lisexcisie (waarbij er opnieuw weefsel zal worden onderzocht) opnieuw de uitslag CIN 3 zal krijgen zoals al het geval is. Nu heb ik echter gelezen dat het mogelijk is dat het ook nog mogelijk kan zijn dat er alsnog kankercellen worden aangetroffen (en je dit dus 1 a 2 weken na de lisexcisie als uitslag terug krijgt). Mijn vraag is hoe vaak dit voorkomt? Ik merk dat ik mijzelf hier namelijk toch zorgen over maak. Ik heb verder geen klachten (ik kwam er achter nadat ik werd doorverwezen voor een colposcopie nav een verhoogde pap-uitslag in het kader van het bevolkingsonderzoek).
Alvast mijn dank!
Antwoord
Beste Lola,
Klopt wat je zegt. Maar dat is vooral als het uitstrijkje bijv PAP4 of PAP5 was. En het hangt er ook van af hoe de baarmoedermond eruitzag. Klopte CIN III bij wat de gynaecoloog zag?
Succes, spannend, maar meestal is het ‘gewoon’ CIN3 en ben je er voor jaren vanaf!
TEAM GYNAECOLOGIE
Uit mijn uitstrijkje kwam PAP3a1, KOPAC P4A1C1, HR-HPV: positief.
Tijdens de colposcopie vermoedde de gynaecoloog dat het enkel CIN 1 en CIN 2 was, maar is er toch voor de zekerheid een biopt afgenomen. De gynaecoloog schreef het volgende nav de colposcopie:
“De squamo-columnar junction was goed te beoordelen.
Na azijnzuurapplicatie met name op 7-8 uur een opaak wit gebied van ongeveer 5mm doorsnede, hierin ook grof punctaat en mozaiek. Beeld passend bij CIN2. Verder uitgebreid gebied met lichte azijnzuurwitting (1 laag ijs), hierin wat fijn mozaiek en punctaat, passend bij CIN 1.
Andere bijzonderheden: geen afwijkende klierbuizen. Wel opvallende omlijsten klierbuizen op achterlip.
Vaginawanden/fornices: geen bijzonderheden.
Lugol: beeld conform. Beeld suspect voor: CIN 2 (lokaal op 7-8 uur, verder CIN 1)
Behandeling: Lokaal gebied suspect voor CIN 2 met kinderwens verwacht op korte termijn
Derhalve 2 tal biopten afgenomen: op 7 uur/8uur en 2 uur.”
Ik kreeg echter als uitslag van de biopt het volgende terug:
’Cervixbiopsie, lokalisatie 07.00 (in uren): plaveiselcelepitheel:
CIN3 / ernstige dysplasie; cylinderepitheel: geen afwijking.
II Cervixbiopsie, lokalisatie 02.00 (in uren): plaveiselcelepitheel:
CIN3 / ernstige dysplasie; cylinderepitheel: CIN3 zich uitbreidend in
de klierbuizen met cylindrocellulaire rangschikking.’
Denkt u op basis van bovengenoemde gegevens dat de kans nog altijd klein is dat ze tijdens de lisexcisie alsnog kankercellen aantreffen?
Alvast heel erg bedankt!
Beste Loa,
Ja echt een hele kleine kans op kanker!
Sterkte met afwachten!
TEAM GYNAECOLOGIE
Goedemiddag,
Ik heb helaas een mindere uitslag terug gekregen naar aanleiding van mijn lisexcisie. Hieruit kwam het volgende:
Cervix lisexcisie (LEEP / LLETZ), centraal: plaveiselcelepitheel: CIN3
/ ernstige dysplasie; cylinderepitheel: AIS type SMILE.
MACROSCOPIEMijn waarde4/8/2022
in formaline
I: cervix fragment maximaal 2 cm x 1,2 cm x 6 mm. Het
slijmvliesoppervlak is dof, deels grof geplooid, beige tot bruin en
deels zwart doorschemerend met centraal een spleetvormig ostium van
maximaal1 cm. Fragment wordt radiair gelamelleerd in 8 lamellen.
Ingesloten in cassette 1.
Verder nog aanwezig en reepje slijmvlies van maximaal 1,5 cm x 3 mm
maal 3 mm. Het slijmvlies is beige en met een meerdere cysteuze
gebieden. Ingesloten in cassette 2. T.i. 2c.
AKnu
MICROSCOPIEMijn waardeGebaseerd op de richtlijnen Cervixcarcinoom versie 3.0 (2012) en CIN,
AIS en VAIN versie 1.0 (2015)
Macroscopie
Type ingreep: lisexcisie (LEEP / LLETZ)
Lokalisatie: centraal
Microscopie
Type afwijking: pre-invasieve laesie
Bevindingen plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie
Bevindingen cylinderepitheel: AIS type SMILE
Ik blijk dus toch naast een CIN 3 (wat is weg gehaald tijdens de lisexcisie) ook een AIS te hebben. Dit kwam eerder niet uit de afgenomen biopt nav de colposcopie.
Ik zal om die reden opnieuw een ingreep moeten ondergaan, dit wordt een diepe lisexcisie of toch een conisatie. Ik krijg vanmiddag na intern overleg te horen voor welke ingreep ze zullen gaan. Hierin zal mijn kinderwens worden meegenomen. Ik zal helaas 6 weken moeten wachten met de ingreep omdat mijn lichaam nog moet herstellen van de lisexcisie die 2 weken geleden is gedaan. Met het wachten op de uitslag er bij opgeteld, weet ik dus helaas pas na 8 weken waar ik aan toe ben..
Ik zit met de volgende vragen:
- Wat houdt het type SMILE in?
- Komt het vaker voor dat er tijdens de biopt geen AIS wordt ontdekt maar na een lisexcisie alsnog?
- Ik zag op dit forum meermaals voorbij komen als antwoord op vragen van andere mensen dat je in principe gemiddeld maar 2 tot 4 ingrepen kunt krijgen aan je baarmoederhals en dat het daarna wellicht niet meer mogelijk is door het littekenweefsel wat er ontstaat (het afnemen van uitstrijkjes wordt dan lastig). Moet ik mij zorgen maken over het feit dat ik nu in korte tijd twee ingrepen krijg waarvan 1 forse ingreep (gezien dit dus een diepe lis of conisatie zal worden)? In het speciaal als ik straks na de ingreep de uitslag krijg dat bijv de snijranden niet schoon zijn en ik ópnieuw een ingreep moet krijgen (wat in dit geval de 3e ingreep zou worden!). Ik heb nog een kinderwens en wil dus absoluut niet mijn baarmoeder preventief laten verwijderen om die reden.
- Is het aan te raden om na de ingreep nog te vragen om een curettage om goed in beeld te kunnen brengen of alles weg is? zo ja, na hoeveel tijd kan ik deze krijgen (ik weet dat je officieel eerst een speciaal uitstrijkje moet laten afnemen maar ik merk dat ik liever het zekere voor het onzekere neem gezien de uitslagen bij mij iedere keer tegenvallen: eerst een pap3a, toen een colposcopie waarbij de inschatting CIN 2 was wat dus toch CIN 3 met cilenderafwijking bleek te zijn en nu na een lisexcisie de uitslag dat er naast CIN 3 ook AIS is aangetroffen…)
- Ik merk dat ik mij ernstige zorgen maak of er nu niet alsnog kankercellen worden aangetroffen in het weefsel dat met de volgende ingreep wordt weg gehaald. Hoe groot is deze kans? Met name omdat het bij mij iedere keer erger is dan verwacht.
Alvast mijn hartelijke dank voor het beantwoorden van mijn vragen. Ik merk dat ik mij erge zorgen maak en heel veel stress ervaar.
Nog een aanvulling hierop na de terugkoppeling van de gynaecoloog: er zal een 2e lisexcisie worden uitgevoerd in plaats van een conisatie. Dit in verband met mijn kinderwens en leeftijd (30 jr). Ik kon uiteindelijk ook nog kiezen om over een paar maanden een uitstrijkje af te laten nemen omdat ze zich afvroegen of een 2e lis nodig zou zijn. Ze hopen nl dat de AIS is meegenomen met de 1e lis (volgens hen lag het nl meernwan de oppervlakte dan gedacht). Ik heb zelf wel gekozen voor een 2e lisexcisie ivm meer zekerheid. Wat ik lastig vind is dat ik ook lees dat de snijranden na een lis nooit beoordeeld kunnen worden en bij een conisatie wel. Ik snap dat ze ivm mijn kinderwens niet voor een conisatie gaan maar is dit wel voldoende veilig? Ik krijg na de 2e ingreep wel weer na 4 maand uit uitstrijkje.
Beste Lola,
Oei oei, dat had ik niet verwacht zeg: zowel uit de uitslag van het uitstrijkje als bij de colposcopie en de biopten was er geen enkele aanwijzing op afwijkingen van de cellen van de binnenkant van de baarmoedermond. Maar goed, dat is achteraf.
Wat betreft de SMILE en AIS: dat wordt over het algemeen beschouwd als een variant van een ernstig voorloperstadium en zou ook op dezelfde manier behandeld moeten worden als AIS. Goed om te weten dat er bij AIS (en SMILE) altijd een kans is dat er toch ergens anders kanker zit en dat, zoals je zelf ook al zegt, het van belang is de snijranden te onderzoeken. En het klopt wat je zegt dat de snijranden minder goed te onderzoeken zijn na een lis, maar dat geldt natuurlijk alleen voor de alleruiterste snijrand, zeg maar de buitenste laatste halve mm. Als het weefsel dat nog wel goed te beoordelen is helemaal normaal is, dan weet je natuurlijk ook dat de snijrand ook vrij is. Kan me dus voorstellen dat de patholoog nog een keer goed naar het weefsel kijk om te kijken of dat weefsel dat goed te beoordelen is vrij van de SMILE is wellicht. Want dan kan ik me goed voorstellen dat je inderdaad afwacht. Een curettage kan dan eventueel nog extra zekehrheid geven als je besluit af te wachten. En in elk geval zou ik denk ik een endocervicale curettage doen bij de controles omdat we weten dat uitstrijkjes na meerdere behandelingen met name endocervicale afwijkingen minder goed oppikken.
Wat betreft conisatie versus opnieuw een lisexcisie: denk persoonlijk dat het voor de kans op moeilijkheden met je zwangerschap niet heel veel uitmaakt of je een 2e lis doet of een conisatie. Je wil sowieso het slijmvlies van het hele kanaal van de baarmoedermond verwijderen om op die manier zeker te weten dat de snijranden vrij zijn.
Wat betreft het maximaal aantal ingrepen: dat verschilt natuurlijk per baarmoedermond, maar het aantal behandelingen is natuurlijk wel eindig. Dat is precies de reden dat het advies is om 'zo snel mogelijk' nadat de behandelingen klaar zijn te proberen zwanger te worden omdat er altijd de kans is dat je na verloop van tijd nog een keer (en nog een keer...) behandeld moet worden...
Kun je hiermee verder?
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE
Goedemorgen,
Dank voor uw reactie, erg prettig.
Ik heb er voor gekozen om niet nog 3 maanden af te wachten en voor een uitstrijkje te gaan, maar om toch voor een diepe lisexcisie te kiezen. Aanstaande woensdag (14 sep) krijg ik mijn tweede ingreep.
Ik zit nog met enkele vragen, mede naar aanleiding van uw antwoord van hierboven:
- Hoe groot is de kans dat er toch kankercellen worden aangetroffen? Is deze kans nog altijd klein of is dit wel een niet verwaarloosbare kans? Ik maak mij hier zorgen over.
- Zijn er cijfers bekend over hoeveel vrouwen na een diepe lisexcisie ivm AIS toch als uitslag terug krijgen dat er kankercellen zijn gevonden?
- Ik begrijp dat uit de diepe lis niet naar voren zal komen of de snijranden schoon zijn maar dat ze het wel kunnen zien als het een groter gebied betreft (waarbij dan vaak ook geconcludeerd kan worden dat het ook in de snijranden kan zitten). Indien ze inderdaad een groter gedeelte AIS vinden, zal ik dan een derde ingreep (conisatie) moeten ondergaan?
- U benoemde in uw reactie dat een conisatie of diepe lis niet veel verschil maakt tav mijn kinderwens. Is het niet zo dat bij een conisatie nog meer weefsel wordt weg gehaald waardoor de kans op vroeggeboorte nog meer toeneemt? Ook lees ik dat u aan gaf dat ‘je sowieso wil dat ze het slijmvlies van het hele kanaal van de baarmoedermond verwijderen om op die manier zeker te weten dat de snijranden vrij zijn’. Kan dit wel een een diepe lisexcisie? Of is het dan beter om toch voor een conisatie te gaan (wat voor mij niet tot de opties behoorde)?
Alvast veel dank!
Beste Lola,
Nog net op tijd hoop ik voordat je morgen de lis ondergaat...
Ik denk nog steeds dat de kans op kankercellen heel klein is. Maar goed, ik had op basis van de eerdere uitslagen ook absoluut niet verwacht dat er AIS gevonden zou worden. Dat maakt me wel een beetje bescheiden moet ik bekennen.
Moest even zoeken naar het precieze percentage en dat kon ik ook niet zo snel vinden. Maar kan het wel ' afleiden': risico op kanker na CIN III in conisatie was 237/660.000 levensjaren. Dat 2x zo groot als voor vrouwen met een normaal uitstrijkje dus als uitstrijkje normaal is dan is het risico blijkbaar 118/660.00 levensjaren. Voor vrouwen met AIS is het risico 7 x zo groot op kanker in vergelijking met vrouwen met een normaal uitstrijkje. Dus ongeveer 900 / 660.000 levensjaren. Dat betekent dat als je 66.000 vrouwen met AIS in de lis 10 jaar controleert er bij 90 alsnog kanker ontstaat ergens gedurende die 10 jaar. (Sand 2017).
Denk inderdaad dat als er in de lis een nog groter gebied wordt gevonden en ze onzeker zijn over de snijranden je je moet afvragen of je niet alsnog en conisatie zou moeten ondergaan.
Met een diepe lis kun je ook echt heel goed dat kanaal verwijderen. Dus dat maakt niet veel uit. En ook de hoeveelheid weefsel kun je bij lis en conisatie heel precies bepalen. Het is dus zeker niet zo dat je bij een conisatie altijd 'meer' weghaalt. Het enige echte verschil is dat van die snijranden.
Succes morgen! Fingers crossed!
TEAM GYNEACOLOGIE
Goedemiddag,
Dank nog voor uw vorige reactie.
Ik heb een paar weken geleden mijn diepe lisexcisie gehad. Gelukkig is in het weg gehaald weefsel geen AIS meer gevonden. Dit blijkt dan toch al meegenomen te zijn tijdens de eerste lisexcisie (toen ze de CIN 3 aan de buitenkans weg haalden), heel fijn!
Ik kreeg de volgende uitslag:
Type afwijking: geen invasieve tumor of dysplasie
Bevindingen plaveiselepitheel: atypische squameuze metaplasie
Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking
(Overig) cervixslijmvlies: squameuze metaplasie, acute ontsteking,
chronische ontsteking en (kleine) slijmcysten / ovula Nabothi
Nu heb ik telefonisch contact gehad met de arts nog voordat de volledige schriftelijke uitslag in mijn digitale dossier stond. Daardoor heb ik nog enkele vragen:
- in het contact over de uitslag heeft de arts niets genoemd over de ontsteking die geconstateerd is in het cervixslijmvlies. Is dit iets waar ik nog wel iets mee moet qua behandeling of? Wat houdt het precies in?
- Op het plaveiselepitheel zijn zo te lezen toch nog lichte afwijkingen gevonden. Dit is vergelijkbaar met CIN 1/2 denk ik? CIN 3 is nl met de eerste lis weg gehaald.
Nu krijg ik over 6 maanden opnieuw een uitstrijkje. Ze zullen dan zowel een uitstrijkje nemen van de binnenste- als de buitenste cellen (gezien er eerder bij mij zowel CIN 3 als AIS is geconstateerd).
De arts gaf aan dat ik bij een goed uitstrijkje pas kan beginnen met zwanger worden. Nu is mijn vraag: als ik over 6 mnd toch weer een afwijkend uitstrijkje blijk te hebben waarna ik weer een colposcopie krijg en blijkt dat ik nog CIN 1 of CIN 2 heb, ik dan alsnog niet zwanger mag raken? Of is dit alleen als er CIN 3 of AIS (dus voorstadium) wordt aangetroffen gezien ik dan een nieuwe ingreep zal moeten krijgen?
Het is mij niet duidelijk of je met de constatering van CIN 1/2 wel gewoon mag beginnen met zwanger worden.
Heel erg bedankt alvast voor het ophelderen van bovenstaande vragen.
Beste Lola,
Ik zie dat je de laatste uitslag pas zelf hebt kunnen doorlezen nadat je je eigen gynaecoloog hebt gesproken. Je zou het beste even een nieuwe belafspraak kunnen aanvragen met je gynaecoloog om je vragen daar te stellen, omdat zij je hele dossier hebben.
Ik kan alleen algemeen antwoord proberen te geven op je vragen.
Een ontsteking is iets wat we vaak zien in een uitslag, daar hoef je je geen zorgen over te maken als je verder geen klachten hebt.
Squameuze metaplasie is nog geen CIN 1, dus er is gelukkig geen AIS meer gevonden en ook geen dysplasie (geen CIN)
Bij een uitstrijkje worden altijd cellen van de binnen en buitenbekleding bekeken. Er is een speciaal borsteltje voor dat iets dieper in de baarmoederhals gaat, dat word vaak gebruikt na een AIS.
Als je een afwijkende uitstrijk hebt over 6m dan hangt het af van de ernst van de uitslag of je een colposcopie moet krijgen of dat het kan worden vervolgd. Als je een CIN1 of 2 hebt kun je afwachten en. ij een CIN3 of AIS is er inderdaad weer een indicatie voor behandeling.
Veel succes,
TEAM GYNAECOLOGIE
Goedemiddag,
Dank nog voor uw vorige reactie! In maart 2023 worden er bij mij twee uitstrijkjes afgenomen om te bepalen of er opnieuw afwijkingen zijn ontstaan (zowel aan de binnen- en buitenkant van de baarmoederhalsmond gezien er eerder bij mij AIS en CIN 3 werd geconstateerd). Mijn vraag is hoe groot de kans is dat er opnieuw een voorstadiumlopersstadium (binnen- en/of buitenbekleding) wordt aangetroffen? Is de kans daarop in mijn geval groter omdat ik het aan beide kanten had of maakt dit geen verschil?
Alvast mijn dank!
Beste Lola,
Die kans is iets groter bij een AIS. Maar die was er niet meer in je tweede LETZ, dus ik zou erop vertrouwen dat t goed is.
We duimen voor een goede uitslag!
TEAM GYNAECOLOGIE
Goedenavond,
Ik heb inmiddels mijn followup uitstrijkjes gehad. Even mijn vorige berichten samengevat: vorig jaar mei bleek ik HPV positief te zijn en de PAP-score 3a1 te hebben (hier kwam ik achter nav het bevolkingsonderzoek gezien ik 30 jaar oud was geworden). Naar aanleiding hiervan werd er een colposcopie gedaan en kwam er uit de biopten dat ik CIN 3 had. Vervolgens een lisexcisie gehad. Uit deze lis bleek vervolgens dat ik ook AIS (type SMILE) bleek te hebben. Hierop opnieuw een lis gehad in september 2022, ditmaal een diepe lis. Hieruit bleek dat er geen AIS meer zat, dit was kennelijk met de eerste lis toch al meegenomen (het voordeel is dat de AIS bij mij in de transformatiezone bleek te zitten, dus iets meer richting buitenkant).
Vervolgens was voor 6 maanden later (dus deze maand 2023) een followup gepland. Er zijn 2 weken geleden twee uitstrijkjes afgenomen (vd binnenste en buitenste cellen). Nu heb ik vandaag de uitslag gekregen die vrij bijzonder is. Er is géén HPV meer gevonden maar de PAP-score van de buitenste cellen is wel afwijkend. Dit keer heb ik PAP3a2 (vorig jaar dus 3a1). Een minimaal verschil maar toch. Ik had al begrepen dat de kans aanwezig was dat de PAP opnieuw licht afwijkend zou zijn gezien het weefsel nog herstellende is van de ingrepen. Wel vind ik het opvallend dat het dan dus nog iets afwijkender is dan ik vorig jaar had. Daarnaast is het helaas niet gelukt om voldoende cilendercellen te vangen om te kunnen zeggen of die cellen ook nog afwijkend zijn.
Er zal nu om die reden opnieuw een colposcopie plaatsvinden komende week waarbij er wederom biopten worden afgenomen. Ze willen ook proberen om dan nog iets mee te kunnen pikken vd cilendercellen naast de plaveiselcellen.
Ze geven aan dat ze sterk vermoeden dat de afwijking zit in het weefsel dat nog herstellende is. Ze willen dit zeker weten door nog wel een colposcopie plus biopten af te nemen.
Mijn vragen zijn:
- Zien jullie het vaker tijdens een followup na 6 maanden dat een uitstrijkje nog zo afwijkt doordat het weefsel nog herstellende is van een ingreep?
Ik weet dat uit de 2e lis vorig jaar ook kwam dat er dus geen AIS meer gevonden was en dat wb een plaveiselcellen het nog minder dan CIN 1 was (dankzij die eerste ingreep). Het zou dan gek zijn als er toch nog iets is blijven zitten lijkt me? Vooral gezien het om de buitenste cellen gaat die ook goed zichtbaar zijn in tegenstelling tot de binnenste cellen. De andere optie is dat het de afgelopen maanden opnieuw is gaan woekeren, echter heeft mijn lichaam het HPV virus ook opgeruimd de laatste maanden. Het zou dan mijns inziens gek zijn als de cellen dus de afgelopen 6 maanden nog weer zijn veranderd in negatief opzicht.
- Moet ik mij zorgen maken dat er toch nog weer een CIN 2 of CIN 3 uit kan komen met wederom (een derde) ingreep tot gevolg?
Alvast mijn dank voor het meedenken.
Nog een aanvulling op mijn bovenstaande bericht. In de uitslag (die ik inmiddels ook in de app heb kunnen lezen) staat dat de pap-score dus 3a2 is en dat ik HSIL (P5) heb. Kunt u mij meer vertellen over wat HSIL nu precies inhoudt? Ik lees op internet dat dit vergelijkbaar is met CIN 2/3 en dat er in dat geval gedacht wordt aan een voorstadium? Ik weet dat de uitslag van een biopt betrouwbaarder is dan van een uitstrijkje maar er even vanuitgaand dat er wel sprake is van HSIL, dan is dit toch wel heel opmerkelijk gezien er geen HPV meer gevonden is?
Alvast mijn hartelijke dank voor uw tijd!
Beste Lola,
Ik zou je adviseren de colposcopie en de uitslag daarvan af te wachten en een lijstje met vragen mee te nemen die je eerst even met je eigen gynaecoloog kan bespreken.
Het kan zijn dat de ais terug is, of de cin, of nog reactie (maar dat is minder waarschijnlijk).
hsil is amerikaanse classificatie (bethesda) en 3a2 is nederlandse (pap) classificatie.
We horen het graag als je daarna nog vragen hebt.
Veel succes,
TEAM GYNAECOLOGIE
Goedemorgen,
Dank voor uw reactie! Ik zal inderdaad afwachten totdat ik de uitslag heb en dan de rest van mijn vragen stellen.
Ik lees dat u schrijft dat een reactie minder waarschijnlijk is, ik denk dat u hiermee bedoelt een reactie nog van het wondweefsel dat nog in herstel is? Ik vroeg mij af wat dan de oorzaak kan zijn van dat de cin mogelijk terug is terwijl er geen HPV meer gevonden is?
Beste Lola,
Als er inderdaad nog CIN wordt gevonden is de kans dat de HPV echt wel is heel klein. Aan de andere kant is de kans dat het reactie is als gevolg van de behandelingen wel iets groter als er echt geen HPV meer is... Kortom: de biopten zullen uitsluitsel moeten geven.
Met vriendelijke groet,
TEAM GNAECOLOGIE