Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

hpv 16

18 september 2021 om 12.05
3753 x gelezen

Goedemiddag,
Ik heb hpv nu vanaf mijn 21ste tot nu 29 jaar en heb 2x colposcopie gehad. 1x pap 3a en 2x cin 1. Verder is het steeds pap 1 en 2 geweest tussendoor zonder verder onderzoeken.
Ik ben nog steeds hpv hr positief altijd 16 en overige.             18 niet
nu zag ik dat je van 16 ook keelkanker kan krijgen. Nu wordt er alleen gekeken naar baarmoederhalskanker. Mijn vragen zijn:

- Moet ik nu bang zijn dat ik in de toekomst ook kans heb om keelkanker te krijgen? moet ik me hier op laten testen. Of kan het ook zo zijn dat de hpv 16 alleen bij mijn baarmoeder zit en niet in mijn keel.
- Tevens zou ik mij heel graag laten inenten in de hoop dat mijn lichaam het gaat opruimen. 
- En is er nog steeds een kans dat mijn lichaam het zelf gaat opruimen? 

- Betekend het dat als ik hpv positief blijf altijd dat je dan kanker ontwikkeld of hoeft dat niet. 

Mijn gynecaloog wil mij nu verder mee gaan laten lopen in het bevolkingsonderzoek omdat het nooit tot het stadium is gekomen dat ze een behandeling moesten doen buiten biopt om. Ik vind dat best spannend om 5 jaar geen controle te krijgen. 

Alvast bedankt voor uw antwoord. En wat fijn dat deze site hiervoor is en u mensen hiermee helpt.

 

Antwoord

Beste Tolle,

Klopt dat HPV 16 ook 1 van de oorzaken van keelkanker is. Maar hoewel het HPV aanwezig blijft lukt het de afweer wel om te voorkomen dat er afwijkende cellen ontstaan als ik je verhaal goed lees  (1x CIN I maar verder steeds PAP 1 en PAP 2). Je afweer werkt op de baarmoedermond net zo als ik je keel. Dus de kans dat de HPV daar wel kanker veroorzaakt als je keel ook geinfecteerd zou zijn is minimaal. 

Het lastige is dat er voor keelkanker geen goede screening is en ook geen makkelijke behandeling van eventuele voorlopers (zoals de lisexcisie bij CIN). Daarom wordt er geen routine onderzoek gedaan naar HPV in de keel. 

Wat betreft alsnog vaccineren: we weten dat vaccinatie vooral effectief is als er geen HPV is / je nog geen HPV hebt gehad. De effectiviteit is veel minder goed als je al besmet bent met HPV. Dat is de reden waarom we niet adviseren het vaccin te nemen als je op dat moment besmet bent. We doen nu onderzoek naar de effectiviteit van het vaccin na behandeling, daarover wordt binnenkort denk ik wel meer bekend. Denk eigenlijk als ik zo je verhaal lees dat er best nog een grote kans is dat je afweer het HPV uiteindelijk zelf oplost. En in elk geval weten we dat als je al zo lang drager bent zonder dat er ernstig onrustige cellen ontstaan den kans minimaal is dat die alsnog ontstaan.

Hoop dat dit je een beetje helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor uw reactie! Dat stelt me wat meer gerust. Dus het kan heel goed zijn dat dit virus sowieso niet in je keel hoeft te bevinden?  Het is dus niet iets wat in je bloed zit? 
Het hoeft dus ook niet zo te zijn dat ik sowieso kanker ga krijgen op latere leeftijd mocht ik altijd hpv positief blijven? bij iedere keelpijn schrik ik altijd weer.

ik heb wederom een controle gehad. Nog steeds hpv positief ook weer hpv16 maar wederom pap1. Hopelijk volgend jaar een keer een negatief uitstrijkje

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Tolle,

Klopt! Het zit niet in je bloed, het hoeft niet in je keel te zitten en als het er zit heb je maar een hele kleine kans op problemen!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Super dank!

Mag ik u nog 1 vraag stellen? sorry lijkt lang maar heb even mijn uitslagen verkort erin gezet. Maar zo blij dat ik mijn vragen kan stellen. 
Onderstaande het hele beloop. Nu dus wel iedere keer  nog HR-hpv positief.
Kan er gezegd worden dat mijn lichaam het aardig onder controle houdt met deze uitslagen? ik hou steeds de hoop dat het toch nog weggaat iedere keer weer.  ik heb namelijk geen idee wat al die moeilijke woorden betekenen. 
bij de pap2 snap ik ook niet helemaal wat acs us is? en dan bij de colpo niks wordt gezien. wat is acsus?  

Verder vroeg ik me nog af( ik ben 6 maanden geleden bevallen) kan door de bevalling en omdat er ook gehecht is de hpv niet in het diepere weefsel binnendringen? Moet ik bang zijn dat de hpv door het hechten meer kans hebben om in je schaamlip/vagina buitenkant te gaan zitten zonder dat je dat door hebt? Of werkt mijn afweer daar hetzelfde.
ik had hier nooit zorgen over. Maar nu veel meer omdat ik juist een kindje heb.

wederom weer hartelijk dank!

2015 pap 3a
colposcopie: I en II: biopten uit de transformatiezone zonder dysplasie. In III wordt een endocervixbiopt gevonden met focaal squameuze metaplasie waarin atypie basaal passend bij een CIN 1-laesie. De CIN 1-laesie is slechts focaal in dit biopt aanwezig. 
half jaar later:
2016 wederom pap3a Pap 3a. Celbeeld passend bij matige dysplasie. Geen endocervicale cylindercellen aanwezig. weer colposcopie

mICROSCOPIE I: biopt waarin de overgang van endo- naar ectocervix. Het plaveiselepitheel toont uitgebreide koilocytose, passend bij CIN 1. Geen aanwijzingen voor hooggradige dysplasie. II: squamocolumnaire overgang met in het plaveiselepitheel enkele sterk vergrote cellen met helder cytoplasma, passend bij koilocyten, geen hooggradige dysplasie.

2017 pap 1: geen endocervicale cylindercellen aangetroffen; geen andere afwijkingen; geen afwijkende epitheelcellen; geen tekenen van ontsteking.  (Bethesda: negatief voor intra-epitheliale neoplasie).

2018 Pap 1: geen afwijkende plaveiselepitheelcellen; geen andere afwijkingen; geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen; er wordt een niet-specifieke ontsteking gezien.  (Bethesda: negatief voor intra-epitheliale neoplasie).

2020 Pap 2: abnormale plaveiselepitheelcellen; geen andere afwijkingen; geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen; er wordt een niet-specifieke ontsteking gezien.  (Bethesda: ASC-US).
colposcopie gedaan, maar werd niets gezien dus geen biopt genomen.
 

2021 zojuist pap 1 Pap 1: geen afwijkende plaveiselepitheelcellen; geen andere afwijkingen; geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen; geen tekenen van ontsteking.  (Bethesda: negatief voor intra-epitheliale neoplasie).

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Tolle,

Je conclusie klopt; je afweer heeft het best goed onder controle maar slaagt er net niet in het HPV op te ruimen helaas. En geen zorgen over dat hechten: HPV 'leeft' alleen in overgangsslijmvlies en  dus niet in de diepere lagen. Zolang er geen kanker is verspreidt zich dat dus niet naar de diepere weefsels, ook bij bij de bevalling of het hechten. En wat die moeilijke woorden betreft: snel vergeten! Dat is voor nu (en voor jou) niet belangrijk nu. Het gaat erom dat het van PAP 2 naar PAP  1 is gegaan. En als je het echt wil weten: ascus betekent "Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance" of in het Nederlands "atypische squameuze cellen van onbepaalde betekenis").

En logisch toch dat je wat minder relaxed in het leven staat over je eigen gezondheid met zo'n kleine in de wieg!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedenavond,

Ik heb ondertussen weer een uitstrijkje gehad en na 8 jaar test ik eindelijk hpv Negatief!!! Kan het bijna niet geloven en gelukkig wederom pap1. 

Nu mag ik mee het bevolkingsonderzoek in maar omdat dat nog even duurt mag ik ook over 1 a 2 jaar het bij de huisarts nog eens laten checken. Zou dit ook uw advies zijn? Nav van de hpv beloop de afgelopen jaren.

2015 pap3a cin 1 hpv pos             2016 pap3a cin1 hpv pos             2017 pap1 hpv pos                             2018 pap1 hpv pos                           2020 pap 2 hpv hr 16 colposcopie geen biopt geen afwijkingen                                         2021 pap 0. Hpv pos. Opnieuw  daarna pap1                   2023 (twee weken terug)              pap1 hpv afwezig!! Er is nooit een ingreep gedaan. 

- dit is het eerste jaar dat mij  hpv getest is op een ander apparaat ipv de cobas 4800 zoals alle voorgaande jaren dit keer de aptima assay. Zijn deze allebei even betrouwbaar? Het Gaat toch door mijn hoofd dat het misschien daar mee te maken heeft dat het dadelijk daardoor nu negatief geeft.  Of komt vals negatief niet zo veel voor. En kunnen ze hpv ook zien onder de Microscoop omdat daar ook bij geschreven staat.  hpv afwezig. 

Is het slim nu alsnog te vaccineren? Nu ik vrij ben van hpv. Of kan ik als mijn eigen partner mij weer herbesmet er vanuit gaan dat mijn lichaam dit weer gaat opruimen. 

- klopt het dat bij een pap2 ondanks hpv + het ook een pap2 kan zijn door bijv een schimmelinfectie of iets dergelijks. 

Wederom heel erg dank alvast. Zo fijn dat dit forum er is met uw informatie. 

Met vriendelijke groet,

Tolle

 

 

Laatst bewerkt: 03/02/2023 - 21:52

Beste Tolle,

Wat fijn dat de test negatief is. Klopt dat er verschillende apparaten zijn maar die zijn even betrouwbaar en zoals je al zegt is de kans op vals negatieve uitslagen erg klein. HPV kun je niet zien onder de microscoop maar wel de effecten va de HPV (dat zijn de afwijkingen die worden gezien als het uitstrijkje afwijkende cellen laat zien). Soms is de kleine afwijking of beschadiging van de cellen van de baarmoedermond waardoor er een PAP2 is inderdaad het gevolg van iets anders dan van de HPV.

Wat betreft vaccineren: we denken inderdaad dat het vaccin het meest effectief is als mensen HPV negatief zijn. Dus dan zou dit inderdaad het moment zijn. Aan de andere kant kun je natuurlijk ook beredeneren dat je afweer uiteindelijk er wel in is geslaagd het virus op te ruimen of in elk geval onder de duim te houden: je bent nu immers HPV negatief en toen je wel HPV positief was zijn er nooit (ernstig) afwijkende cellen van de baarmoedermond ontstaan. Maar goed, je weet natuurlijk nooit of je afweer daar bij een volgende infectie, met wellicht een net ander type, weer zo goed in slaagt. En dan zou een vaccinatie je kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 04/02/2023 - 21:24

Hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vraag. Ik twijfel zelf over de vaccinatie. Ik heb al 10 jaar dezelfde partner en 8 jaar zolang ook het hpv gehad. En nu niet meer.  Ik ben niet van plan te gaan wisselen van partner;)  dus vaccineren zou dan toch alleen zin hebben als je risico loopt op een andere hpvtype?. Want die ik nu heb gehad en weg zijn zou ik dan eigenlijk al de "antistoffen" voor hebben of begrijp ik dat verkeerd. 

Wederom hartelijk dank en super fijn hier terecht te kunnen voor vragen. Ik zou niet weten waar ik dit anders zou moeten vragen buiten mijn gynaecoloog om, maar daar ben ik juist weer na 9 jaar teruggestuurd naar de huisarts. 

 

 

Laatst bewerkt: 08/03/2023 - 20:11

Beste Tolle,

Klopt helemaal: je hebt zelf de HPV geklaard en dus zul je dus opnieuw klaren als je weer geïnfecteerd wordt met hetzelfde HPV type. Vaccinatie gaat dat niet versnellen. Maar vaccinatie zou wel het opruimen van andere / nieuwe typen kunnen versnellen.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 09/03/2023 - 20:54

Goedemiddag,

Helaas blijkt de hpv na 2 jaar weer terug. Dit keer zelfs pap3a2 hsil. Ik schrok er heel erg van en kan pas over 4 weken terecht voor de colposcopie.Hoe kan dit na  2 jaar weer helemaal terug zijn. Ik heb nog dezelfde partner. Is het uitstrijkje fout? Of herbesmet? Ik ben 9md geleden bevallen kan het daardoor weer opvlammen? En had ik me dan toch moeten enten? Veel gaven aan dat ik al beschermd ben omdat ik ook het virus zelf had geklaard. Maar ondanks dat is het dus weer terug. Ze zeggen wel hoog risico hpv. Maar niet welk type.   Dat zou ik zo graag willen weten omdat ik heel lang hpv 16 heb gehad.  ik ben nu gelijk weer bang dat het ook in mijn keel kan zitten of ergens anders omdat hpv 16 ook keelkanker kan veroorzaken. Kan ik mijn kinderen per ongeluk.besmettenals je van hetzelfde lepeltje eet of gaat dat wel heel ver? Sorry spoken weer allemaal enge gedachtes door mijn hoofd. Ik heb ook veel last van mijn onderbuik. Ben ook bang dat er toch nog erger uitkomt na de colpscopie omdat er nu al hsil bij staat. Is het slim dat ik en mijn partner ons beide laten enten alsnog? Dank alvast!

Laatst bewerkt: 05/02/2025 - 20:00

Beste Tolle,

Er is echt geen bewijs dat enten jullie zal helpen. Het spijt me. 

En ik snap dat alle onrust weer terug is, maar volgens mij moet je proberen even de uitslag van de colposcopie af te wachten. Misschien valt het mee. En je afweer heeft HPV al eerder opgeruimd dus misschien lukt het nu weer.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 10/02/2025 - 21:57

Oké bedankt ik wacht het af. 

Even een aanvullende vraag. Kunnen ze met een colposcopie ook je eierstokken zien? 

Bedankt alvast!

 

Laatst bewerkt: 14/02/2025 - 13:14

Beste Tolle,

Je kunt bij een colposcopie alleen de buitenkant van de baarmoedermond bekijken. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 15/02/2025 - 13:24

Goedemiddag, 

Beste Cor,

Ondertussen heb ik de uitslag. En ik heb nog een paar resterende vragen.

CONCLUSIE:
  I cervix lisexcisie (achterlip): squameuze metaplasie, geen dysplasie. 
II cervix lisexcisie (voorlip): squameuze metaplasie met ernstige dysplasie (CIN-3), niet reikend tot in de resectieranden.

Ik heb een paar vragen 
*  Kan ik met deze uitslag gerustgesteld zijn dat alles weg is gehaald?
*  HOe kan het dat in 2 jaar een cin 3 is ontstaan ( ik was wel  zwanger en een bevalling gehad  waar ook veel gerommeld is met strippen e.d. Kan het daardoor door minder weerstand ineens zo snel naar cin3 gaan. En betekend het dat als het zo snel naar cin 3 evalueert ook zo snel kanker had kunnen worden?
  * Na de behandeling had de gyneacaloog 2 potjes en  ze was met de assistente aan het discuseren over welk potje 'onder; was en welke;  ''boven' . Dit heb ik meegekregen en ben nu zo bang dat ze de stickers dadelijk verkeerd hebben geplakt. Mocht dit zo zijn. Doet dit dan iets af aan de uitslag voorlip of achterlip? Mocht dit nou net andersom zijn geweest, dat de achterlip de cin 3 had ipv de voorlip. Blijft dan nog steeds het advies hetzelfde na 6 maanden controle. 

En als laatste heb ik nou door deze uitslag ook een verhoogde kans op keelkanker of anders soort kanker. Mijn lichaam heeft al een keer het hpv zelf helemaal onder controle kunnen krijgen. Echter nu ineens weer terug. Of is er niet perse een verband tussen afwijkende uiststrijkjes en keel , schaamlip of anuskanker?

Alvast heeeel erg bedankt

Met vriendelijke groet,

Tolle

 

Laatst bewerkt: 08/03/2025 - 15:59

Beste Tolle,

Het maakt echt niet uit of de stickers verkeerd zijn geplakt en de voor- en achterlip door elkaar zijn gehaald. De snijranden zijn vrij dus de heel afwijking (alle CIN III) is verwijderd. En het advies (herhalen van het uitstrijkje over 6 maanden) is dus ook prima als de potjes verwisseld zouden zijn. 

Je hebt, omdat je lichaam HPV niet opruimt, wel een iets verhoogd risico op andere HPV gerelateerde kankers. Maar bij het ontstaan van een chronische infectie speelt, naast de systemische afweer ook de lokale afweer (dus dat is de afweer in de schaamlip / baarmoedermond / anus / keel) een rol. Dus het kan heel goed zijn dat je lokale afweer in de baarmoeder mond niet niet goed genoeg was maar dat je lokale afweer op de andere plekken wel goed genoeg is om een chronische infectie te voorkomen. 

Hoop dat dit je helpt,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 17/03/2025 - 19:53

Beste Cor,

Heel erg bedankt voor uw reactie!
Dat van die potjes stelt me erg gerust. Ik heb nog een aller laatste vraag en dan ga ik  het loslaten en er niet meer over nadenken :) 
ik kom er nu achter na mijn uitslagen allemaal te hebben gelezen dat ik vanaf 2017 steeds deze test heb gehad. Ik las dit steeds als hpv16 positief. Alleen volgens mij staat hier juist dat dit helemaal niet hpv16 of 18 postief is. Maar juist de overige. Het is een beetje gek geformuleerd. Lees ik het zo goed dat de hpv 16 en overige wel getest is maar dat er overige variante zijn aangetroffen maar niet de hpv16. ( ik las steeds ik heb 16 en 18) Maar volgens mij staat heir 16 en overige is getest, maar is dus anders dan 16 of 18 uitgekomen. Klopt dit? Want dan betekend het dat ik al jaren geen hpv16 meer heb. 

HPV Hoog risico type: 16 en overige, anders dan 16 of 18

Test HPV indicatie: cobas 4800 HPV Test (Roche) Onderzochte HPV types: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68

hartelijk dank!

ik ben zo blij met dit forum!

groetjes Tolle

Laatst bewerkt: 18/03/2025 - 11:22

Beste Tolle,

Dit is heel gek geformuleerd inderdaad. Ik krijg tegenwoordig welk type HPV er wordt gevonden. Maar eerder kregen we ook wel een vergelijkbare iets ingewikkeld te interpreteren uitslag: ' HPV hoog risico 18, 18 en overige: anders dan 16 of 18'. Maar bij jou staat het er nog weer wat anders. Ik interpreteer het eigenlijk alsof je HPV16 en ook nog een ander hoog risico type hebt. Maar goed, nogal crypisch. Ik zou je gynaecoloog even vragen en anders kan die het de patholoog vragen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 26/03/2025 - 11:09