Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

HPV +, geen afwijkende cellen en kinderwens

Goedendag,

In augustus heb ik de uitslag HPV positief gekregen, geen afwijkende cellen. Over 6 maanden zou ik een uitnodiging krijgen voor een vervolgonderzoek. Dit zou dan rond februari zijn. Echter, willen mijn partner en ik in december met ons familie-planning beginnen. Hoe zit het nu met het vervolgonderzoek? Is het verstandig om het vervolgonderzoek in november in te plannen? Zo ja, moet ik dan zelf voor die kosten opkomen? (hoeveel zou dat kosten?) En zo niet, waarom is dan een vervolgonderzoek over 6 maanden standaard? Ik hoorde dat na de bevalling nog 6 maanden gewacht moet worden om een uitstrijke te laten maken. Als ik dit dan optel ben ik zo maar anderhalf tot twee jaar verder voordat ik een vervolgonderzoek zou kunnen doen. Daarnaast heb ik gelezen dat het bij een verminderde weerstand (bv ivm zwangerschap) soms niet lukt, het virus zelf op te ruimen. Vandaar dat ik me zorgen maak, als ik zo lang zou moeten wachten voor een vervolgonderzoek en dan blijkt dat er op eens wel veranderde cellen zijn waar ik misschien al eerder een behandeling voor had kunnen krijgen.

Alvast bedankt voor uw reactie!

Antwoord

Beste Veronica89,

Snap je vragen heel goed: als je 1 maal hebt besloten dat je wil proberen zwanger te worden dat wil je ook niet langer wachten. Aan de andere kant is controleren van de HPV ook belangrijk.

Het heeft volgens mij geen zin om al na 3 maanden (november) te kijken of de HPV weg is: dat is te snel na de vorige test. Als de HPV er nog is zegt dat niks omdat er geen tijd is geweest hem op te ruimen. Dat zou je dus onterecht ongerust maken. Bovendien is er ook nog niet genoeg tijd geweest om ‘onrustige cellen’ te maken. Dat laatste zou je onterecht gerust stellen.

Het is overigens tegenwoordig geen probleem meer om het uitstrijkje in de zwangerschap te doen: de HPV kunnen ze dan heel goed testen. Of er onrustige cellen zijn is wel wat lastiger maar bij ervaren gynaecologen ook geen probleem. Zelfs biopten (mocht dat nodig zijn) kunnen gewoon genomen worden. Dus zelfs als er afwijkingen zouden ontstaan kunnen die id zwangerschap gecontroleerd worden.

Maar dat is natuurlijk wel ‘gedoe’ en ongemakkelijk. En het verhindert soms dat je op de roze wolk stapt die je hoopt dat zwanger zijn is. Daarom zou ik geloof ik adviseren de HPV test eind januari / begin februari te doen en te wachten met zwanger worden tot daarna. Als  de HPV weg is kun je onbekommerd beginnen aan je gezinsplannen, als de HPV er nog zit maar zonder afwijkende cellen ook: dan is het prima het uitstrijkje pas weer na een jaar of anderhalf te herhalen. Mocht de HPV er nog zitten en er zijn wel afwijkende cellen dan kun je met de gynaecoloog een plan maken afhankelijk van de ernst vd afwijkende cellen: zwanger proberen te worden en tijdens de zwangerschap controleren of eerst behandelen en daarna onbekommerd zwanger worden.

Maar meteen als ik dit typ bedenk ik me ook dat dat advies wel heel erg ‘aan de voorzichtige’ kant is. Geen idee of dat bij wie jij bent en hoe jij in het leven staat past. De kans dat er ‘HPV met afwijkende cellen’ uit de test komt is zo klein. Dus waarom zou je vanwege die kleine kans gaan zitten wachten met zoiets groots en belangrijks als zwanger proberen te worden...

Kortom: volgens mij moet je gegeven wat ik eerder allemaal schreef vooral samen met je man een keus maken die bij jullie past. Dan komt t zoals t komt en komt t dus goed.

Kun je hiermee verder? Hoop niet dat ik de verwarring alleen maar groter heb gemaakt. Schroom niet me dan nog een keer te benaderen: door jou reactie weet ik weer beter hoe jullie erin staan en kan ik dat meenemen in een toegespitstere afweging.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste heer de Kroon,

Bedankt voor uw reactie en advies!

Ik had in januari 2018 na 12 weken zwangerschap een miskraam (missed abortion). Om verschillende redenen hebben we het tot nu toe al meerdere keren uitgesteld om het weer opnieuw te proberen. Vandaar is het voor ons inderdaad niet echt een optie om het nu weer uit te stellen. Ook gezien ik 30 ben en je zegt dat de kans voor afwijkende cellen klein is. Ik hoor voor het eerst dat HPV ook tijdens een zwangerschap getest kan worden. Dit stelt ons meer gerust zodat we het alsnog binnenkort met de familieplanning willen beginnen.

Ik heb alleen nog een vraag wat betreft mijn partner. Gezien het feit dat ik HPV heb, zal hij dit ook hebben/gehad hebben. Heeft het zin om voor hem hiervoor naar de huisarts te gaan? Online lees ik dat dit voor mannen niet gebruikelijk is maar wellicht heeft u hier nog wat meer informatie over.

Hij heeft ook gelezen dat bij mensen met keel kanker vaak de oorzaak HPV is. En dat dit vaak komt door orale seks. Is dit iets waar we ons zorgen om moeten maken? Het is volgens ons best lastig om hier iets mee te doen als we het niet eens kunnen testen.

Alvast bedankt!

Veronika

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

 Beste Veronica,

Goed te horen dat mijn reactie jullie heeft geholpen.

Wat betreft je vragen over je partner betreft: het is inderdaad niet zinvol hem te testen. Enerzijds omdat het geen consequenties heeft (je kunt t niet behandelen en ook voor de vervolgonderzoeken van jou maakt t niet uit. Tot krijgt hij er problemen mee. Peniskanker is wel gerelateerd aan HPV maar komt maar bij 4 mannen / jaar voor in Nederland zodat screening niet zinvol is. Bovendien zie je zelf kleine afwijkingen aan de penis wel, in tegenstelling tot afwijkingen aan de baarmoedermond).

En wat betreft keelkanker: klopt dat dit (soms) door HPV wordt veroorzaakt. En dat de besmetting van de keel met het HPV dan inderdaad door orale sex is opgetreden. Ook daarvoor geldt dat testen of screening niet zinvol is. Preventie is wel mogelijk (net als bij besmetting van de vagina / baarmoedermond) door condooms en beflapjes. Van condooms weten we dat je, itt tot voor bijv gonorrhoe en HIV, niet 100% effectief zijn overigens.

Kun je hiermee uit de voeten?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46