Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
HPV op latere leeftijd en kanker voorkomen
Vorig jaar werd gevaarlijke HPV gevonden in mijn uitstrijkje. Ik had al 10 jaar geen man aangeraakt, dus dat is alvast een mysterie. Volgens de huisarts kan het latent aanwezig zijn en ineens weer opvlammen.
Toen ik er over ging lezen, zag ik dat HPV meerdere soorten kanker kan veroorzaken. Ook bij mijn huidige partner, die al een andere vorm van kanker heeft doorgemaakt.
Voor mijzelf heb ik toen besloten dat ik mij wil laten vaccineren met bijv. Gardasil9 ofschoon dat voor mijn leeftijd niet gebruikelijk is. Ik denk dat een vaccinatie, zelfs al ik hem zelf moet betalen, beter is dan met twee mensen het risico op verschillende soorten kankers blijven lopen. Volgens mijn huisarts moet dan wel eerst de HPV weg zijn, voordat er evt. gevaccineerd kan worden.
Hoe denkt u hierover?
NB ik ben DES dochter. O, en ik heb ook lichen op de vulva.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord en met vriendelijke groet.
Antwoord
Beste Domenblomd,
Wat de huisarts bedoelt is dat het vaccin niet helpt tegen het actieve type / nummer HPV. Weet je welk type / nummer je hebt? De meeste mensen die HPV hebben, hebben maar 1 type. Het vaccin helpt wel tegen de types die je niet hebt. Gardasil 9 vaccineert / beschermt tegen 9 types, dus dan beschemt het vaccin in elk geval nog tegen de 8 types die je niet hebt. Maar dan is natuurlijk de grote vraag of je (1) ooit nog met die andere 8 types in aanmerking zult komen (hangt af van je seksuele gedrag) en (2) of die andere types dan klachten zullen geven waar je behandeling voor nodig hebt of dat je die behandeling al lang hebt gehad voor de klachten als gevolg van het type dat je al bij je hebt.
Kortom: het is de vraag of het de moeite waard is je te laten vaccineren. Vanuit medisch oogpunt is het voor ‘de groep als geheel’ niet kosten-effectief en dus wordt t niet vergoed en moet je t zelf betalen. En dus moet je ook voor jezelf de afweging maken of je t de kosten waard vindt.
Kun je hiermee uit de voeten?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Geachte dr. De Kroon,
Dank voor uw reactie.
Ik heb het even nagezocht en in augustus had ik 16 en 18.
Op 4 januari heb ik met een BVO brief een herhaal-uitstrijkje laten maken maar blijkbaar kijken ze dan alleen naar onrustige cellen en er wordt niet opnieuw gecontroleerd op HPV. Ik ben bang dat mijn vriend en ik elkaar blijven besmetten, met de genoemde risico's. Ik bedoel, als bij mij 16 en/of 18 weg zijn en hij het nog wel bij zich draagt, kan ik het dan opnieuw krijgen van hem? Ja toch?
Mijn huisarts stelt voor om over 3 maanden een uitstrijkje buiten het BVO om te maken om nogmaals specifiek te testen op HPV. Als alles weg is, overweeg ik de vaccinatie te nemen, voor eigen rekening inderdaad. Dan zou het uiteindelijk ook bij hem kunnen verdwijnen, omdat ik het niet meer terug kan geven. Of zie ik het verkeerd?
Met vriendelijke groet,
Domenblond
Beste Domenbond,
Als de HPV weg is omdat je afweer het virus heeft opgeruimd is het niet zo weg om het opnieuw van je partner te krijgen want dan ruimt de afweer het opnieuw op. Denk dus dat vaccinatie, voor wat betreft 16/18 alleen zin heeft als het virus weg wordt gehaald door een behandeling (vanwege ernstig onrustige cellen) en je in de tijd tot t vaccin werkt je niet al opnieuw besmet raakt.
Als het uitstrijkje nu normaal is, is het de vraag of het zinvol is om over 3 maanden op HPV te testen en daar de vaccinatie van af te laten hangen. In alle gevallen doe je het dan immers vooral voor de typen die je (nog) niet hebt gehad.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon