Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
HPV vaccin
Wat zijn de voor en tegens voor het HPV vaccin Gardasil 9 wat in mijn geval mij aangeraden is door mijn gynaecoloog? Ik maak me zorgen over het feit dat ik het virus dat ik niet kreeg opgeruimd weer in mijn lijf zou laten spuiten. Heeft het überhaupt nog nut of moet ik me eerder richten op mijn algehele immuun en deze te verbeteren?
Antwoord
Jacloo,
Bedoel je de voor- en nadelen van Gardasil9 ten opzichte van het HPV vaccin dat alleen beschermt tegen HPV 16 en 18 (Cervarix) en de 'gewone' Gardasil of in het algemeen?
En in elk geval goed om te weten je bij geen van deze vaccins (een heel van het virus) ingespoten krijgt! Die vaccins bestaan ook, dan krijgt je verzwakt virus ingespoten zodat de afweer wel actief wordt maar je er niet ziek van wordt. Maar het HPV vaccin werkt niet zo: bij het HPV vaccin krijgt je eiwitten ingespoten die gemaakt zijn in een fabriek. Die eiwitten zorgen, ondersteund door de hulpstoffen in het vaccin, dat de afweer tegen HPV aangezet wordt. Als je dan in contact komt met HPV hoeft niet eerst de afweer aangezet maar kan de afweer meteen aan het werk. Daarmee verminder je de kans op een (chronische) infectie met HPV.
En dat is ook precies het voordeel van de HPV vaccins in het algemeen: je ontwikkeld afweer zonder dat je besmet wordt met het virus en als het virus je dan probeert te besmetten is de kans op een (chronische) infectie lager. En die chronische HPV infectie veroorzaakt het voorloperstadium van baarmoederhalskanker en kan dus ook leiden tot baarmoederhalskanker. We weten dat de kans op een voorloperstadium bij meisjes die gevaccineerd zijn veel kleiner is dan bij meisjes die niet gevaccineerd zijn. Omdat baarmoederhalskanker zo zeldzaam is (veel zeldzamer dan die voorloperstadia) weten we nog niet zeker of de kans op baarmoederhalskanker ook kleiner is. Maar dat ligt, omdat baarmoederhalskanker uit zo'n voorloperstadium moet ontstaan, wel voor de hand.
Het is goed om je te realiseren dat dit vooral is onderzocht bij meisjes die het vaccin kregen voordat ze in contact kwamen met het HPV virus. Dat is dus anders dan jouw situatie. Maar er komen ook steeds meer studies dat vaccinatie bij vrouwen die al een HPV infectie hebben gehad ook effectief is in de zin van dat de kans op een nieuwe chronische HPV infectie lager is na de vaccinatie.
Dan de nadelen: de prik doet pijn. En het kost geld. Heel zelden krijg je een soort van allergische reactie op de hulpstoffen. Meer voorkomende bijwerkingen zijn jeuk en roodheid van de prikplek, soms kort. De bijwerkingen van Gardasil9 staan hier allemaal op een rijtje: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/p/p…
Er is natuurlijk heel veel 'fuss' over ernstige bijwerkingen van vaccinatie (chronische vermoeidheid, autisme, invaliderende duizeligheid, ...). Eigenlijk zijn alle mogelijke klachten en ziekten wel gekoppeld aan het vaccin en betiteld als bijwerking. Maar klachten die ontstaan na vaccinatie worden niet per definitie veroorzaakt door de vaccinatie. Bijvoorbeeld voor die chronische vermoeidheid: er zullen ongetwijfeld meisjes die gevaccineerd zijn chronisch vermoeid raken maar. Maar dat zijn er net zo veel als meisjes die niet gevaccineerd zijn. Uit de vele goede en grote onderzoeken die gedaan zijn blijkt dat er geen aanwijzingen zijn er dat het HPV vaccin ernstige (lange termijn) bijwerkingen heeft.
De verschillen tussen de verschillende vaccins is best een ingewikkeld verhaal: als je wil kan ik daar wat over zeggen maar voor nu is dit denk ik het antwoord op je vraag. Of niet?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon