Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

HPV vaccinatie na besmetting

2 juni 2022 om 12.41
3824 x gelezen

Hallo bij mij is 7 jaar geleden het hpv virus ontdekt tijdens bevolkingsonderzoek, na lissectie bleken er al microkankercellen te zitten, maar die hebben ze allemaal kunnen wegsnijden.. nu heel veel uitstrijkjes, biopten en 4 lissecties later , waarvan bij 2x microcellen zijn gevonden en verwijderd, houd het wel een beetje op met de "kleine” ingrepen en is de volgende stap het verwijderen van m’n baarmoeder... Echter hebben m’n partner en ik nog een grote kinderwens. Hiervoor heb ik een circlage laten plaatsen om m’n baarmoedermond/hals, om deze te verstevigen voor een eventuele zwangerschap. Door veel littekenweefsel en de circlage Kon er niks meer in m’n baarmoeder komen dus hebben ze me eerst opgerekt en ivf geadviseerd omdat ze niet weten hoelang de opening na oprekken begaanbaar blijft. Afgelopen 2 jaar 2 rondes IVF met 8 terugplaatsingen gedaan in Nederland, helaas zonder resultaat. 
we zijn van plan om onze laatste ivf ronde te starten in Gent, om te kijken of hun wel resultaat kunnen boeken bij ons. Adviseren de artsen daar om geen terugplaatsing meer te doen bij mij, laten we nog 1x eitjes oogsten om embryo’s van te maken voor in de vriezer, zo blijft de optie open om eventueel in de toekomst met een draagmoeder te kunnen werken.

Nu heeft m’n arts me voorgesteld om alsnog het hpv vaccin te halen als ik besluit eerst nog ivf te doen. (Anders staat de baarmoeder verwijdering gepland voor over 2 maand) Jaren terug was er niet veel bekend over vaccineren na besmetting, maar nu lijkt het erop dat er veel positieve resultaten zijn bij 30+ vrouwen met hpv.. weet u hier meer over of goede links waar ik zelf informatie kan inwinnen om hierin een keuze te kunnen maken?
 

Laatste 2 uitstrijkjes waren: 14-3-2022 pap3b en 3-9-2021 pap3a (ook door de mri waarop niks afwijkende te zien was)

voor de laatste lissectie had ik een pap4 cin3

Mn artsen zeggen dat als ik nog een ronde ivf wil doen ik het zelfde risico loop als afgelopen 2 jaar.. maar toch voelt het risico nu groter 

Het blijft een moeilijke keuze, mijn gezondheid gaat natuurlijk voor maar de kinderwens blijft groot en ik wil nog niet opgeven…

met vriendelijke groet 

Antwoord

Beste Me37,

Wat naar om te lezen dat je al zoveel behandelingen hebt gehad, en dat het niet is gelukt om zwanger te worden ondanks ook alle behandelingen daarvoor. 

Je verhaal is te ingewikkeld om via deze weg een advies te geven over behandeling. Mocht je daar toch nog vragen over hebben zou ik je adviseren een tweede mening te vragen bij een gynaecoloog in Nederland mocht je dat nog niet hebben gedaan. Je zou eens kunnen vragen of vaginaal imiquimod (aldara) behandeling bij jou als optie is overwogen als tussenstap voordat ze overgaan tot verwijdering van de baarmoeder.

https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/cin_ais_en_vain/behandeling/be…

Wat betreft de HPV vaccinatie zou ik je naar de volgende website willen verwijzen, waar uitgebreide uitleg hierover is te vinden:

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/hpv-vaccinatie

Kort samengevat staat daar dat het kan worden overwogen na behandelde CIN2-3. Dat voorstadia daar waarschijnlijk niet van weggaan, en dat het ook niet zeker is dat het helpt om de HPV infectie weg te krijgen. Je moet het vaccin zelf betalen (omdat het nog niet bewezen effectief is).

Met vriendelijke groet

TEAM GYNAECOLOGIE

 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46