Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

HR-HPV positief en PAP

Beste dr. De Kroon,

Ik heb een aantal (algemene) vragen die niet duidelijk door mijn huisarts beantwoord kunnen worden.

In verband met veel afscheiding heb ik onderzoeken laten uitvoeren waaronder een kweek waar geen schimmels/bacterien uit kwamen en een uitstrijkje. Het eerste uitstrijkje vond plaats in februari dit jaar met uitslag Pap 2 + Hr-HPV negatief met advies om na 6 maanden een controle uitstrijkje te laten doen. Uit het controle uitstrijkje kwam de uitslag Pap 1 + Hr-HPV positief. 

  1. Ik vraag mij af hoe het kan dat ik bij de controle positief ben getest op Hr-HPV en een half jaar geleden negatief. HPV loopt men op door seksueel contact (wat ik overigens al een aantal jaren niet meer heb gehad). Hoe kan het dat bij de controle een positieve Hr-HPV uitslag naar voren komt terwijl ik al jaren en dus ook na het eerste uitstrijkje geen seksueel contact heb gehad? Is er een reële kans dat ofwel het eerste dan wel het tweede uitstrijkje niet goed is beoordeeld?
  2. Het lichaam ruimt het HPV virus in de meeste gevallen zelf op, doorgaans binnen 2 jaar wat ik zoal begreep. Er vanuit gaande dat ik dus HPV heb, kan ik constateren dat ik dit virus zeker minstens 5-6 jaar geleden op moet hebben gelopen. Mijn lichaam schijnt het dus niet zelf op te ruimen. Is het raadzaam om een doorverwijzing te vragen en een colposcopie uit te laten voeren (gezien de lange aanwezigheid van dit Hr-HPV)? Of toch maar een jaar wachten voor een nieuwe controle? Van wat ik zoal op het internet gelezen heb, komt het wel eens voor dat er een andere uitslag uit een colposcopie volgt.
  3. Er schijnt (recent) onderzoek te zijn gedaan naar de relatie tussen Hr-HPV positief en anticonceptiepil gebruik. Daaruit is gebleken dat vrouwen die Hr-HPV positief zijn en tevens de anticonceptiepil gebruiken, daarmee het HPV virus stimuleren door de hormonen en dat het advies is om te stoppen met de pil wanneer Hr-HPV positief is. Wat raadt u in deze aan? Is u daarover iets in algemene zin bekend?
  4. In de uitslag is tevens een KOPAC uitslag opgenomen. Uit deze KOPAC uitslag komt een niet-specifieke ontsteking naar voren. Is het gezien deze ontsteking + Hr-HPV positief raadzaam om een colposcopie te laten uitvoeren of heeft dit geen enkel verband met elkaar?

Ik dank u alvast voor uw moeite en tijd om mijn vragen te beantwoorden.

Groet,
Laura

Antwoord

Beste Laura,

Goeie vragen stel je! Meteen ook niet zulke makkelijke...

Als je geen seksueel contact hebt gehad, en bijv ook geen huid-huid contact (HPV draag je niet alleen over door gemeenschap maar ook door huid-huid contact) sinds het vorige uitstrijkje dan kan het niet anders dan dat 1 van de uitstrijkjes niet ' klopt'. Het enige alternatief wat ik kan bedenken is dat de hoeveelheid HPV zo laag is dat het rondom de detectiegrens zit van de test en dat het de vorige keer er net onder zat en deze keer er net boven.

Klopt dat HPV veelal wordt opgeruimd door je lichaam. Als jij het al 5-6 jaar bij je hebt is dat opzicht geen reden voor verwijzing en colposcopie. De reden voor verwijzing zou namelijk de mate van afwijkingen waar het HPV toe heeft geleid. En die zijn bij jou minimaal (vorige keer PAP 2 en nu zelfs PAP 1). Je zou zelfs voor van opgelucht kunnen zijn: als je het al zo lang hebt en het maar zo weinig afwijkingen heeft gegeven (heel kleine hoeveelheid HPV immers net rondom de detectiegrens én nog nauwelijks afwijkende cellen) dan verloop de infectie met HPV heel mild en is er grote kans dat je lichaam het alsnog opruimt. En als dat niet lukt zullen er waarschijnlijk geen ernstige afwijkingen ontstaan.

Ik kende geen recent onderzoek naar HPV en de pil. Heb het even nagekeken en er zijn inderdaad recent 2 nieuwe 'systematische reviews' (dat zijn artikelen waarin alle studies die over hetzelfde onderwerp gaan / dezelfde onderzoeksvraag hebben worden opgeteld) verschenen. Ze concluderen dat wat ik ook in mijn hoofd had: de associatie tussen HPV en de pil is onduidelijk. Er zijn studies die stellen dat de pil de kans op een HPV infectie verhoogd en er zijn er die het tegengestelde beweren. Goed om te bedenken dat de studies die worden opgeteld van lage kwaliteit zijn en dat dus de uitkomsten onbetrouwbaar. Door ze op te tellen wordt de uitkomst wel iets betrouwbaarder, maar omdat de studies elkaar tegenspreken is er geen eenduidige conclusie over de associatie tussen de pil en HPV. Wat mij betreft is er dus geen link tussen de pil en HPV. Als je meer informatie wil kun je de samenvatting van die 2 reviews hier lezen:www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30519127 en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30628946

Tot slot de niet-specifieke ontsteking in de KOPAC. Dat heeft niks met HPV te maken. HPV geeft heel specifieke afwijking en die vallen niet onder de noemer niet-specifieke ontsteking. Die bevinding is dus geen reden voor colposcopie. Misschien is het wel de verklaring voor je klachten (fluor toch?). Dan is het natuurlijk de vraag hoe je die niet-specifieke ontsteking zou moeten behandelen als er in de kweek geen aanknopingspunten worden gevonden. Meestal adviseer ik dan ' uitzingen' zodat de veelheid aan bacterien, schimmels en gisten in je vagina (je vaginale flora zoals dat zo mooi heet) zelf een nieuw evenwicht vindt. Soms vertellen vrouwen dat ze baat hebben gehad van vaginale vitC pillen (daardoor wordt de vagina wat zuurder en dat beïnvloedt heel subtiel de vaginale flora), andere vrouwen vertellen positieve verhalen over een vaginale spoeling met een middel als lactacyd. Maar het is goed te bedenken dat al die middelen natuurlijk ook de vaginale flora juist meer door de war kunnen gooien.

Kun je hiermee uit de voeten?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46