Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Kan dit voorloper van eierstokkanker zijn?

17 augustus 2020 om 15.04
6986 x gelezen

Beste Dr. de Kroon,

Mijn moeder is op 50 jarige leeftijd overleden aan eierstokkanker. Ik ben nu  46 en sinds mijn 41e in de overgang, al 6 jaar geen menstruaties meer. Sinds een half jaar heb ik buik (en onderrug-) klachten/pijn en obstipatie. Voor de obstipatie is geen oorzaak gevonden. Wel is bij meerdere echo's wat vocht in mijn onderbuik gevonden. Uit de ct- scan die deze maand gemaakt is, hebben ze een adnexcyste van 23 mm op de rechter eierstok en een wat kleinere op de linker gevonden. Mijn CA- 125 was normaal. Mijn qynaecologe vindt dat verder onderzoek en of behandeling niet nodig is omdat de cystes niet groter maar kleiner zijn dan 50 mm. Toch vind ik het raar dat die cystes ontstaan zijn NA de overgang; op een scan van  2 jaar geleden waren geen cystes zichtbaar. Op internet las ik in de voorlichtingsbrochure 'Vergrote eierstok' van het NVOG dat 'na de overgang eierstokken niet meer actief zijn en er horen geen vocht blaadjes meer te zijn die groter zijn dan 20 mm.' Dit is bij mij dus wel zo! 

Kunt u hier op reageren alstublieft? Ik ben bezorgd, vooral omdat ik klachten van mijzelf herken als dezelfde klachten die mijn moeder in het begin van de ziekte had (toen ze nog niet gediagnosticeerd was) en nu die cyste van meer dan 23 mm, en een iets kleinere.

Alvast vriendelijk bedankt voor de moeite,

Hakje

Antwoord

Beste Hakje,

Oef, kan me goed indenken dat je ongerust bent. 

Merk dat ik het moeilijk vind. Op papier heeft je gynaecologe helemaal gelijk: als een cyste zo klein is, is er (bijna) nooit wat aan de hand. Maar ja, het gaat om dat ' bijna' tussen haakjes en ook grote cysten zijn als kleine cysten begonnen...

Ben benieuwd naar nog meer details merk ik om iets zinnigs te kunnen zeggen. Weet je of de cysten ook op de echo waren gezien? Als er weinig tijd tussen de echo en de CT zit kan dat nog helpen om iets te zeggen of de cystes pas ontstaan zijn of er al langer zitten. En hoe zit het precies met dat vocht in je buik? Is dat veel of een beetje? In elk geval genoeg om het tegen jou te zeggen blijkbaar? Of is het een opmerking in het verslag van de echo? En je zegt dat het CA125 goed was: hoe hoog precies? En is het 1x of meerdere keren geprikt?

Hoe dan ook: de kans dat de cyste (een voorloperstadium van) eierstokkanker is is heel erg klein. Toch kan ik me voorstellen dat ik, gezien jouw ongerustheid die wel echt ergens op gebaseerd is (je moeder, je klachten, de echo die net niet helemaal normaal is, de CT die net niet helemaal normaal is), de gynaecologe zou vragen om nog een keer een echo te maken. Als de situatie gedurende laten we zeggen 2-3 maanden helemaal stabiel is weet je zeker dat er niks aan de hand is.

Hoop niet dat ik je ongerust maak met dit advies, dat is niet de bedoeling en ook niet nodig: nogmaals de kans dat er iets aan de hand is is miniem. Maar het lijkt mij dat dat je onvoldoende gerust stelt. Of heb ik het mis?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dokter de Kroon,

Hartelijke dank voor uw reactie!

Ik ben inderdaad wat bezorgd, maar mijn bezorgdheid is nu niet groter geworden; uw begrip voor mijn vraagtekens helpt mij juist.

Uit mijn online dossier heb ik de volgende uitslagen gevonden die gedeeltelijk antwoord geven op uw vragen:

09-06-2020 CA-125  = 12  ( in 15-07-2006 was de waarde 7)

Echo's op 26-06-20 uitslag: vrij vocht rondom uterus, 27-07-20; nog steeds vrij vocht.

Nav dat vrije vocht kreeg ik een week later  een CT-scan (05-08-20) uitslag; Uterus myomatosus, met spoor ascites in Douglas, adnexcyste rechts van 26 mm, kleine adnexcyste links. ( Een oude CT-scan uit oktober 2018 had volgende uitkomst; geen ascites, uterus myomatosus. Toen dus geen vocht of cystes,was toen al 3 jaar in de overgang, ik heb sinds mijn 41 jaar menstruaties meer, ben nu 46 jaar.)

Op de vier echo's ( bij bezoek aan gynocologe zelf, los van de echoscopiste maakte zij ook twee keer een echo, vandaar) werden dus geen een keer cystes gezien, terwijl op de CT- scan, 1 week later na de laatste echo,wel.

Hierdoor vraag ik mij ook af of een echo een goede manier is om de cystes te controleren, ze werden geen 1 keer gezien, of zijn ze dan  1 week ontstaan?? 

Ik hoop op uw reactie.

Alvast bedankt voor de moeite.

Met vriendelijke groet,

Hakje

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Hakje,

Als de cyste een week voor de CT er niet was tijdens de echo is het waarschijnlijk een functionele cyste. De CT is, zo lees ik het nu, gemaakt vanwege het vocht. Om te kijken of er ergens anders dan in de eierstokken een afwijking zijn die het vocht zou kunnen verklaren. Die is er niet. Met de goede uitslag vh CA125 is het dan denk ik voldoende afgekaart: geen aanwijzingen voor een voorloperstadium van eierstokkanker.

Voor de volledigheid: echo is beter voor het onderzoek van de eierstokken dan een CT. CT is beter voor de ‘rest van de buik’.

Maar goed: daarmee zijn jouw klachten nog niet opgelost. En je zorgen nog niet weggenomen. Zou in overleg met huisarts en/of gynaecoloog een plan maken en samen kijken wat je nodig hebt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dokter de Kroon,

Bedankt voor uw uitleg en reactie.

Met vriendelijke groet,

Hakje

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46