Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Klachten bij pap2?
Beste meneer de Kroon,
Afgelopen week ben ik naar de huisarts gegaan ivm intermenstrueel bloedverlies en contactbloedingen. Ik ben 23 jaar en had nog nooit een uitstrijkje gehad, mijn huisarts vond het verstandig er toch even een te laten maken, ondanks mijn leeftijd. Nu is de uitslag: pap2 (k4o1p2a1c1b1), en hr-HPV positief. Opzich is deze uitslag geen reden tot grote paniek, maar waar ik mij wel zorgen om maak is dat ik wel veel klachten hierbij heb.
Ik ben doorverwezen naar de gyn, maar de afspraak is pas over 2 maanden en ik maak mij hier best veel zorgen om en kan het dus niet loslaten.
Ik slik overigens al zo’n 7 jaar de anticonceptie pil, heb hier eerder nooit problemen mee gehad en heb de bloedingen ook als ik elke maand een stopweek neem (dat ben ik gaan doen omdat ik dacht dat het doorbraakbloedingen waren doordat ik soms een stopweek oversloeg).
Ik heb al twee jaar dezelfde vrouwelijke partner, een soa is hiermee onwaarschijnlijk.
Mijn vragen voor u zijn:
- Is het normaal om bij pap2 zoveel klachten te hebben (ik heb soms weken waarin ik geen enkele dag géén bloedverlies heb), of is de kans dan groot dat er meer aan de hand is?
- Is het verstandig als mijn partner ook een uitstrijkje laat maken? In verband met met hr-HPV infectie, of is de kans hier voor te klein dat zij afwijkende cellen heeft?
- Met de gynaecologie-afspraak in het vooruitzicht heb ik ook vast een beetje nagedacht over behandelingen, stel dit is nodig. Nu heb ik wat gelezen over imiquimod behandeling. Omdat ik ‘pas’ 23 ben en een kinderwens heb voor ná mijn studie (moet nog beginnen aan master en vervolgens nog specialisatie), leek het mij goed om mijn baarmoederhals zo veel mogelijk te besparen, voor het geval de afwijkende cellen nog terugkeren voor mijn toekomstige zwangerschap (aangezien de kansen op vroeggeboorte na een tweede lisexisie nog meer toenemen). Wat is uw mening over deze behandeling, en wordt deze behandeling ook in perifere ziekenhuizen gegeven?
Alvast bedankt!
Antwoord
Beste Wolk,
Snap dat je je zorgen maakt. En dan is het extra vervelend dat je zo lang moet wachten tot je bij de gynaecoloog terecht kunt. Maar vraag me tegelijk ook af of al je klachten wel door het uitstrijkje verklaard kunnen worden aangezien dat zo mild afwijkend is. Neemt niet weg dat het dan nog steeds goed is om naar de gynaecoloog verwezen te worden omdat die dan ook andere oorzaken uit kan sluiten. Een van die andere oorzaken zou kunnen zijn dat je doordat je al zo lang de pil slikt heel dun baarmoederslijmvlies hebt. Dat is denk ik een meer voorkomende verklaring van je bloedverlies dan je mild afwijkende uitstrijkje. Je zou even kunnen stoppen met de pil om te kijken of je dan minder bloedverlies hebt. Hoewel ik begrijp dat je een vrouwelijke partner hebt kan ik het niet laten te vertellen dat je dan natuurlijk wel andere anticonceptie moet gebruiken als je ook sex hebt met een mannelijke partner.
Wat betreft de behandeling van de CIN mocht dat nodig zijn: imiquimod is een optie maar wel ' onbewezen' . Denk dat het goed is daar, voordat je een besluit neemt, goed de voors en tegens van af te wegen met en gynaecoloog die daar ervaring mee heeft. Denk niet er veel gynaecologen in perifere ziekenhuizen werken die er ervaring mee hebben dus vraag er vooral naar en laat je zonodig verwijzen naar een gynaecoloog die er wel ervaring mee heeft.
Tot slot je partner: als zij geen klachten heeft hoeft ze zich niet te laten testen. Behalve natuurlijk als er een klassieke SOA de oorzaak blijkt. We zien heel vaak hrHPV infecties als we en uitstrijkje maken voordat vrouwen 30 zijn. Blijkbaar lukt het de meeste vrouwen die infectie alsnog op te ruimen tot het eerste uitstrijkje in het bevolkingsonderzoek.
Is dit voldoende voor nu? En als je 2 maanden te lang vind kun je natuurlijk altijd via je verzekeraar laten onderzoeken of elders in de buurt de wachttijden korter zijn.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon