Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Matig tot slecht gedifferentieerde tumor
Beste heer De Kroon,
ik heb toch nog een vraag.
ik heb dus een kleine tumor (1,4 cm breed bij 0,9mm diep)maar dus wel met lvsi EN matig tot slecht gedifferentieerd. Komt dat ook vaker voor bij BMHK dat het slecht gedifferentieerd is terwijl het een plaveiselcelcarcinoom is?
ik krijg er de kriebels van! De tumor was op de mri niet meer te zien en is met de conisatie dus grotendeels al verwijderd en ik had geen vergrote lymfeklieren op de mri scan, ik weet dat ze bij de operatie de lymfeklieren verwijderen en alsnog gelijk checken op microscopische uitzaaiingen.
Ik krijg een Wertheim operatie want ik wil geen kinderen meer en wil zo min mogelijk kans lopen op een recedief, dus ik heb zelf aangegeven dat alles eruit mag. Eierstokken blijven zitten overigens.
ik kan kiezen voor een kijkoperatie of met een grote snede, de klassieke operatie. Nu heb ik gehoord dat de kans op recedief groter is met een kijkoperatie en ik maak me daar zorgen over met mijn lvsi en grade 3 tumor.
De arts zegt dat een kijkoperatie mogelijk is, zou u dat ook adviseren ( is het mogelijk in mijn situatie) zonder dat ik banger hoef te zijn op terugkeren van de ziekte tov een kijkoperatie?
Ik waardeer uw oprechte mening / advies.
hartelijke groet,
DeeDee
Antwoord
Beste DeeDee,
De tumor groeit 9 mm diep toch? Hierboven schrijf je 0,9mm maar in eerdere berichten sprak je over 9 mm. Maakt een groot verschil maar 0,9 mm en LVIS is heel onwaarschijnlijk dus ik neem aan dat he t9 mm moet zijn (en daar gaat mijn advies dus ook over).
De kijkoperatie is een ingewikkeld onderwerp. Er zijn onderzoeken waarbij de kijkoperatie even goede uitkomsten heeft als een gewone operatie, maar dat zijn minder 'goede' onderzoeken in de zin van dat de bewijskracht van die studies minder groot is. In die studies was het namelijk de dokter die bepaalde welk soort operatie werd gedaan en dan is er altijd onbedoelde selectie. In de enige 'goede' studie (waarin door loten werd bepaald of er een kijkoperatie werd verricht of een echte operatie) is de kans op terugkeren van de kanker na een kijkoperatie inderdaad groter. Maar bij die 'goede' studie zijn ook weer een heleboel kantekeningen te maken. De belangrijkste is (vind ik) dat er ziekenhuizen en dokters aan meededen die nog maar heel weinig kijkoperaties hadden gedaan. En we weten dat (met name bij kijkoperaties) ervaring een belangrijke factor is.
Kortom: als je heel recht in de leer van de kracht van de studies bent dan zou je denk ik moeten afraden om een kijkoperatie te doen (een aantal ziekenhuizen zijn gestopt met het doen van kijkoperaties, in het LUMC stonden we op het punt van beginnen en zijn er niet aan begonnen) omdat er een goed alternatief is dat behalve het grotere litteken en dat je iets langer in het ziekenhuis ligt, ook geen grote nadelen heeft. Maar ik kan me voorstellen dat er, bij een gynaecoloog met ervaring, en bij kleine tumoren (zoals bij jou) ook redenen kunnen zijn die 'goede' studie naast je neer te leggen en te kiezen voor een kijkoperatie.
Heb je hier wat aan?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
PS dat slecht gedifferentieerd komt heel veel voor, niet echt een factor in jouw situatie. De invasie (9 mm) en de LVSI zijn bij jouw de factoren om de behandeling op te baseren.
Heel erg bedankt voor het uitgebreide antwoord.
Ik kan er zeker wat mee, ik ga voor de klassieke operatie, voelt toch veiliger.
Hartelijke groet,
DeeDee