Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Mogelijk recidief baarmoederhalskanker

26 oktober 2022 om 17.33
306 x gelezen

In 2021 ben ik geopereerd aan baarmoederhalskanker. Op de MRI leek de tumor toendertijd 1.5 cm dus is gekozen voor een vaginale trachelectomie. Tijdens de operatie bleek het alleen toch groter als verwacht. 2.3 cm in totaal. Doordat mijn baarmoederhals iets langer was als bij de meeste hebben ze er op dat moment toch voor gekozen om de operatie door te zetten en een paar mm meer weg te snijden. De operatie was gelukkig een succes.

Alle controles daarna waren allemaal goed. De eerste controle was ik nog HPV positief maar slechts een pap 1. Ook de MRI was perfect. Niks aan de hand dus. De volgende twee controles zelfs HPV negatief (pap1). Met perfecte MRI’s. Anderhalve maand geleden hebben ze nog met een eendenbek gekeken omdat ik een kleine bloeding had gehad. Alles was rustig. 

Nu heb ik alleen afgelopen maandag mijn 4de MRI achter de rug en zie ik zojuist onderstaand bericht erbij staan:

Prominent gebiedje van T2 intermediair weefsel t.h.v. het neo externe cervicale ostium aan linker laterale zijde. De maximale afmeting is 12 mm(Serie 401, Beeld 19) . Hoog signaal op de B1000 (Serie 501, Beeld 112) , echter op de ADC niet zo laag als de primaire tumor in 2021. Wel aankleuring na toediening van gadolinium (Serie 502, Beeld 108). Geen betrokkenheid van de vaginawanden. Dit gebiedje is niet terug te herkennen op de eerdere MRI's van extern. Conclusie: Nieuw afwijkend gebiedje t.h.v. het neo externe cervicale os, mogelijk recidief.

Ik heb het ziekenhuis al gebeld maar die zeggen dat ze tot volgende week dinsdag geen zinnig woord erover kunnen zeggen. Ook mijn behandeld arts is niet bereikbaar. Mogelijk recidief… wat betekent mogelijk!? Is dit hoe dan ook foute boel of kan dit nog met een sisser aflopen?

Antwoord

Beste TVDH,

Of het hoe dan ook foute boel is kan ik ook niet zeggen natuurlijk. Het lijkt alsof er een nieuwe afwijking wordt gezien. Denk dat het van belang is te kijken of er bij onderzoek ook een afwijking wordt gezien en dan kan er een biopt worden genomen. Pas dan weet je helemaal zeker wat er aan de hand is.

Fingers crossed!

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46