Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Na lis-excisie weer pap 3B, conisatie niet mogelijk

Beste professional,

Nadat er vorig jaar Pap 3B geconstateerd was heb ik een lis-excisie ondergaan. Helaas is na een half jaar de uitslag van het uitstrijkje precies hetzelfde dus weer Pap3B. 

Volgens mijn gynaecoloog is nog een keer een lis-excisie of een conisatie niet mogelijk omdat ik een korte baarmoederhals heb. 

Zij raadt een baarmoederverwijdering aan (laparoscopisch) maar ik twijfel enorm. Uiteraard zie ik op tegen een buikoperatie, de eventuele risico's, de nasleep, de maanden van  herstel. Maar voor mijn gevoel is een baarmoederverwijdering ook wel een erg drastische "voorzorgmaatregel". Pap 3B is een mogelijke voorstadium van baarmoederhalskanker, maar hoe groot is de kans dat het zich ontwikkelt tot kanker? Ook heb ik begrepen dat het een proces van jaren is (10 tot 30 jaar?). 

Mijn voorstel zou zijn om elke half jaar een uitstrijkje te maken en pas in te grijpen als er sprake is van pap 4, en zolang het bij pap 3B blijft, niets doen behalve monitoren. 

Mijn gynaecoloog gaat een en ander nog bespreken binnen het team en ik krijg de tijd om er goed over na te denken, maar zij is wel degelijk een voorstander van die laparoscopische ingreep. 

Overigens heb ik nooit kinderen gebaard en ben ook niet meer vruchtbaar (ben midden vijftig). 

Ik ben benieuwd of het vaker voorkomt dat er bij pap 3B niets gedaan wordt, behalve ieder half jaar een uitstrijkje. 

 

Antwoord

Beste JillHill,

Of het veilig is af te wachten, wat ik me goed kan voorstellen omdat een baarmoederverwijdering inderdaad best een grote operatie is, hangt met name af van de precieze diagnose: is het een ernstig voorloperstadium of een beginnend voorloperstadium. In het geval van een ernstig voorloperstadium (CIN III of HSIL) dan is de kans op verergering naar baarmoederhalskanker ongeveer 20% en die kans neemt toen met de jaren (tot 50% na 30 jaar?).https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/cin_ais_en_vain/algemeen/epide…

Denk wel dat je misschien het herstel wat zwaar inschat: meestal duurt dat geen maanden. De meeste vrouwen zijn na 4-5 week wel weer in staat hun gewone dingen te doen. Waarbij natuurlijk wel de lange termijn bijwerkingen een rol blijven spelen: bijv mbt seksualiteit. Dat zijn overigens vaak geen veranderingen die veel meer een verandering zijn dan een verslechtering. 

Kortom: even goed navragen hoe ernstig het voorloperstadium precies is (PAP 3B kan passen bij zowel CIN I als CIN III) en dan de voor- en nadelen goed afwegen. Waarbij ik me het advies van de gynaecoloog goed kan voorstellen als het inderdaad CIN III / HSIL is. Maar afwachten is ook een optie.

Hoop dat dit je helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

PS weten jullie zeker dat de afwijking op de baarmoedermond zit? Het zou niet de eerste keer zijn dat de PAP 3B wordt veroorzaakt door een afwijking in de vagina. Dan helpt het verwijderen van de baarmoedermond natuurlijk niet.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

 

Beste Cor de Kroon,

Bedankt voor uw uitgebreide reactie. Er is inderdaad sprake van CIN III.

Overigens heb ik geen klachten, geen pijn, geen bloedverlies, niet tijdens of na de geslachtsgemeenschap. Ik heb juist een fijn seksleven en wil dat graag houden. Ik heb gelezen dat sommigen vrouwen hun orgasmes als minder prettig  ervaren na een baarmoederverwijdering (doordat er geen baarmoedermond meer is die samen kan trekken) en dat zou ik wel jammer vinden. 

Wat het herstel na de laparoscopische operatie betreft: zo'n 15 jaar geleden is mijn galblaas op deze manier verwijderd en dat is me heel erg tegengevallen. Ik was zo misselijk van de narcose dat ik door het overgeven een nabloeding kreeg (traumatische ervaring).  Ook heel veel last van het gas (vooral tussen mijn schouderbladen). Het verdere herstel ging ook langzaam, heb wel 3 maanden napijn gehad. Ik zie dus echt heel erg op tegen een operatie. 

Over uw laatste vraag: waar de afwijking gevonden is, volgens mij echt de baarmoedermond. Ik heb even de informatie van de uitslag uit mijn patiënten-dossier gekopieerd en onder mijn bericht geplakt. 

Ik zou het waarderen als u hier nog even naar wilt kijken.

Met heel veel dank,

Jill Hill

Aard materiaal : cervix portio

KLINISCHE GEGEVENS: I: cervix portio, cytologie HPV-bepaling: ja CONCLUSIE: Pap 3b: celbeeld passend bij ernstige dysplasie; geen andere afwijkingen; geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen; geen tekenen van ontsteking.  (Bethesda: HSIL). Hoog risico HPV is aanwezig. Type hoog risico HPV: 16.

MICROSCOPIE: Gebaseerd op de richtlijn Cervixcytologie versie 1.0  (2016) Klinische gegevens Aanleiding: indicatie vervolgonderzoek Uitstrijk afgenomen door: gynaecoloog Datumuitstrijk: 08/10/2021 Aspect cervix: normaal Microscopie K4, endocervicale cylindrische- en squameus metaplastische cellen aanwezig O6, geen tekenen van ontsteking P6, celbeeld passend bij ernstige dysplasie A1, geen andere afwijkingen C1, geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen B1, voldoende beoordeelbaar Aanvullend onderzoek HPV bepaling: hr-HPV positief HPV Hoog risico type: 16 Test HPV indicatie: Viper LT (BD) Onderzochte HPV types: 16, 18, 31, 45, 51, 52, P1=33/58, P2=56/59/66, P3=35/39/68 Classificatie PAP-klasse: Pap 3b Bethesda: hooggradige squameuze intra-epitheliale neoplasie (HSIL) 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Jill,

De uitslag is van het uitstrijkje, daar kan ik niet op concluderen of de afwijking inderdaad alleen op de baarmoedermond zit. Dat is onderdeel van het kijkonderzoek.

En snap dat je opziet tegen een operatie. Zeker met je ervaringen.

Met vriendelijke groet en veel wijsheid,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46