Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Ongerust

6 februari 2020 om 16.12
5540 x gelezen

Hallo, ik zal even bij het begin beginnen. Afgelopen 5 december ben ik voor de tweede keer bevallen. De bloeding van de bevalling duurde een week of 3, hierna had ik enkele dagen nog wat oud verlies. Ik dacht dat het over zou zijn, maar ik kreeg opnieuw helder bloed verlies. Uiteindelijk heeft de verloskundige nog een inwendige echo gemaakt en zag op twee mini witte stipjes na geen bijzonderheden. Wat die stipjes waren wisten ze niet. Het bloeden hield vlak na deze afspraak op. Nu heb ik al sinds vroeg in de zwangerschap last van overmatige afscheiding, zoveel dat ik de dag zonder inlegkruisjes niet droog doorkwam. Hier heb ik het met de verloskundige niet over gehad, aangezien ik dacht dat dit bij deze zwangerschap zou horen. Nu kreeg ik vorige week zaterdag ineens oud bloed bij de afscheiding, ik dacht dat mijn menstruatie op gang zou komen (al komt die normaal met een hoop krampen en direct helder bloedverlies). Dit hield een aantal dagen zo aan, ik ben afgelopen dinsdag bij de huisarts geweest omdat ik graag een uitstrijkje wilde laten maken. Dit wilde ze niet doen omdat de uitslag onbetrouwbaar is aangezien ik slechts twee maand geleden ben bevallen. Ze heeft wel gekeken en een kweek van de afscheiding laten maken. De baarmoedermond zag er normaal uit gelukkig. Ze dacht zelf aan een schimmel, maar hier ben ik jammer genoeg bekend mee en op de hoeveelheid afscheiding na is er niets dat daarnaar wijst. Ook kon ze het oude bloedverlies niet verklaren, wellicht gerommel van hormonen. Ik heb aangegeven mijn lichaam zo niet te kennen maar dat schoof ze af op de zwangerschap en bevalling. Nu ging het even drie dagen goed maar nu heb ik opnieuw oud bloed bij de afscheiding. Nu vertrouw ik wel op de kundigheid van de huisarts en ik geloof haar ook als ze zegt dat alles er normaal uit ziet. Wel heb ik er nog steeds geen lekker gevoel bij dat ik de hele tijd oud bloed verlies, zonder dat er een menstruatie volgt. Zeker omdat dit nu al 1.5 week duurt. Mochten de klachten aanhouden dan moet ik over 4 maand alsnog een uitstrijkje laten maken. Zou het alsnog foute boel kunnen zijn? Wanneer moet ik aan de bel trekken als dit zo aanhoud, of moet ik gewoon die 4 maanden uit zitten. De huisarts gaf aan dat een gynaecoloog niets zou doen met de uitslag van een eventueel uitstrijkje aangezien ik dus te kort geleden bevallen ben.

 

Groetjes

 

Kleine toevoeging: ik heb een wratje in mijn schaamstreek, de huisarts bevestigde dat dit een steelwratje was. Nu las ik ergens dat wratjes  duiden op de aanwezigheid van het hpv virus?

Nogmaals kleine toevoeging op maandag 10-02: ik heb net gebeld voor de uitslag van de kweek, maar daar was niks uit gekomen (zoals ik al verwacht had). Als de klachten aanhouden moet ik over 4 maand alsnog een uitstrijkje laten maken. Ik moet zeggen dat ik me er totaal niet gerust onder voel en 4 maanden voelen als 4 jaar. 

Antwoord

Beste Tucky,

Denk dat zo kort na de bevalling er meer voor de hand liggende verklaringen zijn voor het bloedverlies (hormonen, restje vd placenta, dunne schedewand (vooral als je borstvoeding geeft) en zo nog een aantal) dan een afwijkend uitstrijkje. Waarom ben je juist daar zo bezorgd over? Heb he eerder een uitstrijkje laten maken?

Maar goed: bij persisterend onregelmatig bloedverlies is het idd goed een uitstrijkje te maken. Ben het niet eens met de huisarts wat betreft de betrouwbaarheid kort na de bevalling. Die is, zeker nu we ook HPV testen, echt niet slechter dan langer na de zwangerschap.

Weet niet precies wat je bedoelt met steelwratjes. Maar wratjes worden idd vaak ook door HPV veroorzaakt, maar dat is een ander type dan het HPV type dat afwijkende uitstrijkjes veroorzaakt.

Kun je hier verder mee?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Heel erg bedankt voor uw reactie, hier kan ik zeker wat mee. Als de klachten aanhouden dan ga ik geen 4 maanden wachten maar eerder bellen. Ik weet niet waarom ik zo angstig ben voor een afwijkend uitstrijkje, vooral ook omdat ik een aantal dingen heb die in het profiel passen voor een afwijkend uitstrijkje. Het oude bloedverlies, overtollige afscheiding, af en toe lage rugpijn, wisselende contacten (waarvan ik van een paar weet dat ze ook niet stil gelegen hebben) en bovendien ben ik besmet met herpes (las dat mensen die daarmee besmet zijn een hoger risico lopen). Ik heb nog geen uitstrijkje gehad, ik word in november dit jaar 30, als de klachten over gaan en een uitstrijkje nu niet nodig blijkt dan krijg ik dus later dit jaar nog een oproep. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Het oude bloedverlies werd afgelopen weekend ineens meer, maar nog steeds geen menstruatie. Nu is het voor de 3e dag rustig, hopelijk blijft het ook zo. Het gaat een beetje af en aan zo

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46