Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Onrustig gevoel zeurende pijn buik bij lichte druk
Goedenavond dr Cor de Kroon,
Mijn eerste eierstokkanker kreeg ik 7 jaar geleden; 3 x chemo, debulking en weer 3 x chemo. Bleek zoals verwacht fase 4 te zijn.
Na 4 jaar recidief, hetzelfde traject. Operatie lever werd spannend omdat het gezwel dicht tegen belangrijke aders zat, maar wederom een geslaagde ingreep. Meerdere uitzaaiingen verwijderd, alsook blinde darm en helft endeldarm.
Laatste weken zeurende pijn/gevoel in buik wanneer mn handen op buik liggen.
Tijdens consult bij gynaecoloog/oncoloog aangegeven. Zij onderzocht me goed; inwendig onderzoek ook met echo en er viel niets te zien gelukkig. En ze vertelde bij geen vermoeidheid en vocht in de buik dat dit geruststellend is. Maar ik heb deze klachten nooooooit gehad, heb een goede conditie, eet heel gezond, rook en drink niet.
Nu hink ik op twee benen… van de ene kant gerustgesteld maar van de andere kant vertrouw ik mn buik niet. Wat zou u mij aanraden? Twijfel om contact te zoeken met internist oncoloog.
Dank alvast voor uw inzet, Margot.
Antwoord
Beste Margot,
Oei, dit is echt een keus die je helemaal zelf moet maken.
Kun je 'de tijd nog even de kans geven'? In hoeverre vreet de onzekerheid zo sterkt aan je dat je 'liever weet dat de kanker terug is dan dat je nog langer in onzekerheid leeft'? Of kun je de klachten naast je neerzetten en in 'onwetendheid genieten'.
Los van of de kanker wel of met terug is, moet je je natuurlijk ook afvragen hoeveel last je hebt. En of je nog moet kijken of daar iets aan gedaan kan/moet worden. Het klinkt alsof je weinig last hebt (als je je handen niet op je buik legt heb je geen last, of begrijp ik dat niet goed?). Maar goed, als je veel last hebt ligt het meer voor de hand aanvullend advies te vragen en dan loop je dus ook de kans dat er wordt ontdekt dat de kanker toch terug is.
Nou, weinig concreet advies, maar ik hoop toch dat het je helpt.
Met vriendelijke groet en veel wijsheid,
Cor de Kroon
Beste Cor,
Dankje voor je deskundige advies. Het is wat je zegt…kun je het naast je neerleggen. Dat is wat ik nu probeer, waardoor de klachten ook minder worden.
Ik probeer er nu zo weinig mogelijk aandacht aan te geven in de vorm van hobby’s en leuke activiteiten plannen. En er is gelukkig nog steeds dat stemmetje in mn hoofd dat zegt; het komt allemaal goed.
Maar WAT ontzettend fijn om op deze manier en op elk moment te kunnen sparren. Heel veel dank daarvoor!
Lieve groetjes Margot.