Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
PA uitslag na conisatie
Beste Cor,
Ik maak mij ontzettend veel zorgen om mijn PA uitslag na de conisatie. Een week geleden heeft er een conisatie plaatsgevonden, omdat er AIS op 1uur en 2x CIN2 op 5uur en 7uur was ontdekt bij mij. Het gaat voonamelijk om de gehele rand van mijn baarmoedermond en op 1uur waren er echt puntjes te zien. De conisatie was ongecompliceerd en heb na 1 week al geen bloedverlies meer (is dit normaal?). Ben ik blij om. Echter moet ik sinds de conisatie enorm veel plassen, veel meer dan normaal, en is mijn plasstraal heel langzaam. Is dit normaal? Ik las ook dat de tumor (AIS) soms kan doorgaan naar de blaas. Of klopt dit niet? Kortom, ik maak mij zorgen. Op de poli geven ze aan dat ik het nog even moet aankijken.
De PA uitslag van de snijranden krijg ik pas over 10 dagen. Ik maak mij zoveel zorgen hierover. De gynaecoloog besprak voor de conisatie namelijk allemaal scenarios met mij door waarvan het meest erge was dat de gehele baarmoeder eruit moest. Ik kan er gewoon niet van slapen. Vandaar deze vragen allemaal.
alvast dank voor het antwoorden.
groet,
bezorgde 30-jarige vrouw
Antwoord
Beste bezorgde_vrouw,
AIS kan niet doorgroeien naar de blaas. Baarmoederhalskanker wel, maar AIS niet. En ik geloof er niks van dat, als er al baarmoederhalskanker zou worden gevonden in de conisatie, die is doorgegroeid naar de blaas omdat je gynaecoloog dan zeker een (grote) tumor van de baarmoedermond zou hebben gezien. En niet een paar puntjes.
Het klinkt mij meer als een blaasontsteking: bij de conisatie brengen ze een catheter in je blaas in en het kan best zijn dat je daardoor een blaasontsteking hebt opgelopen. Misschien Kun je even met je huisarts (of je gynaecoloog) overleggen of het mogelijk is je plas te onderzoeken?
Hoop dat ik je een beetje gerust heb gesteld en fingers crossen voor de uitslag!
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor,
Hartelijk dank voor jouw geruststellend antwoord! De uitslag is binnen en mijn snijranden zijn schoon! Wat een opluchting. T.a.v. het regelmatig urineren heeft de gynaecoloog aangegeven dat ik wellicht bekkenbodem hypertonie heb. Ik word verder verwezen naar een bekkenbodem fysiotherapeut.
ik ben echt enorm blij met deze uitslag. Echter vroeg ik mij af of het niet nodig was om toch een mri of echo te maken. De arts vond dat niet nodig. Wat vind jij?
Verder vroeg ik mij af of het verstandig was om het HPV vaccin te nemen. De kosten hiervoor kan ik dragen. Echter vroeg ik mij af of dit eventuele nadelige gevolgen kan hebben of is het baadt het niet dan schaadt het niet?! Ik heb HPV 16 gehad en heb momenteel ook geen partner. Ik ben 30 jaar. Ik hoor graag jouw mening over het vaccin. Zoja, wanneer is het verstandig. Ik heb de conisatie in de 2e week van augustus gehad en ben momenteel herstellende.
vriendelijke groet;
bezorgde vrouw
Beste Cor,
Ik kreeg vandaag de nadere details binnen van de pathaloog anatoom. Hoe moet ik deze resultaten interpreteren?
Betekent het dat 0,1 mm afstand snijrand en AIS? Ik hoor het graag.
Groet,
Beste bezorgde vrouw,
Die 0,1 mm is de afstand tussen de snijrand en de 'ernstige dysplasie' (is meest ernstige voorloperstadium / laatste stap voor kanker). Die is dus helemaal verwijderd, vandaar dat je gynaecoloog het heeft over 'schone snijranden' . Wat me overigens niet helemaal duidelijk is is of het AIS betreft of CIN III. Maar goed, dat maakt voor nu niet uit. Er zit wel CIN I in de snijrand begrijp ik: dat is het minst erge voorloperstadium. Het is dus wel goed om controle uitstrijkjes te doen om te kijken of die CIN I verdwijnt of blijft.
Wat betreft het HPV vaccin: we doen momenteel heel veel onderzoek of het vaccin helpt om de kans te verkleinen dat de CIN / AIS terug komt. We denken dat het die kans vermindert maar weten het nog niet zeker. Maar alles overwegend staat wel in de richtlijn dan vrouwen sterk zouden moeten overwegen zich te laten vaccineren na behandeling van CIN III / AIS. En aangezien het weinig bijwerkingen heeft en er echt een grotere kans lijkt te bestaan dat het terugkomt adviseer ik ook vrouwen na behandeling zich te laten vaccineren. Je moet het wel zelf betalen en niet elke huisarts wil eraan meewerken. Maar dan kan het misschien via de polikliniek van de gynaecoloog door de doktersassistente gegeven worden.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor,
Dank voor het helder antwoord! Dus het vaccin is verstandig. Ik moet nog steeds mijn 2e Pfizer prik krijgen. Dit was uitgesteld vanwege de conisatie (onder narcose). Is het dan nog steeds verstandig om zo kort op elkaar het Pfizer vaccin te halen?
ik hoor het graag.
groet,
jina
Beste bezorgde vrouw,
Volgens mij is er geen aanwijzing dat het kort op elkaar geven van de vaccins de werking zou beïnvloeden.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon