Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

PAP 2

13 augustus 2022 om 22.12
4649 x gelezen

Hallo,

Ik heb onlangs een (tussentijds) uitstrijkje gehad en merk dat het me toch bezig houdt. Vandaar dat ik hier graag mijn licht wil opsteken.

Ik ben 37 en een paar jaar geleden heb ik de diagnose POI (vervroegde overgang gekregen). Vanwege die diagnose heeft het ziekenhuis me geadviseerd altijd een tussentijds uitstrijkje te laten maken wanneer er sprake is van bloedverlies.

Sinds begin 2021 slik ik Femoston hormonen. Sinds juli 2022 slik ik Sertraline (antidepressiva). De uitslagen van de bevolkingsonderzoeken waren altijd goed (PAP1). 

Vorige week heb ik een uitstrijkje laten maken vanwege tussentijds bloedverlies en daar komt PAP2 uit. Het advies is om over 6 maanden opnieuw een uitstrijkje te laten maken.

Wie kan er iets zeggen over mijn uitslag? Wellicht in gedachten houdend dat ik dus Femoston hormonen slik (ongeveer 1.5 jaar) en sinds ongeveer een maand antidepressiva slik (Sertraline).

Bij voorbaat dank!

 

Microscopie

K8, alleen plaveiselcellen

06, geen tekenen van ontsteking

P2, abnormale plaveiselepitheelcellen

A1, geen andere afwijkingen

C2, geen endocervicale cylindercellen aangetroffen

B1, voldoende beoordeelbaar.

HPV bepaling: hr-HPV negatief

Test HPV indicatie: Alinity m High Risk (HR) HPV assay

PAP-klasse: PAP 2

Bethesda: atypische squameuze cellen van onbekende betekenis (ASC-US)

PAP 2: abnormale plaveiselepitheelcellen; geen endocervicale cylindercellen aangetroffen; geen andere afwijkingen; geen tekenen van ontsteking. 

Hoog risicp HPV is afwezig.

 

Antwoord

Beste Redshy,

Wat een narigheid; eerst POI en nu ook nog een heel mild afwijkend uitstrijkje.

Maar ik maar me helemaal geen zorgen: geen HPV (dus extreem kleine kans dat er toch een afwijking aan de baarmoedermond ontstaat) en bovendien een andere verklaring voor het bloedverlies (femoston) en blijkbaar een andere dan bij voorloperstadia passende afwijking van de cellen van de baarmoedermond (A1 in de Bethesda). Nu het uitstrijkje mild afwijkend is snap ik wel dat de gynaecoloog adviseert het te herhalen: het is heel moeilijk mild afwijkende uitslagen te negeren: die had je liever niet geweten...

Hoop dat dit je helpt,

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste team Gynaecologie,

Hartelijk dank voor uw antwoord.

Wat bedoelt u met: het is heel moeilijk mild afwijkende uitslagen te negeren: die had je liever niet geweten...?

En wat houdt de A1 in de Bethesda in?

Sinds een paar weken gebruik ik ook Sertraline (AD). Ik heb ook veel donkere, grote blauwe plekken. Dit kan een bijwerking zijn van zowel de Femoston als de Sertraline. Klopt dat?

De huisarts heeft wel gezegd dat, op het moment dat het uitstrijkje gemaakt werd, de uitslag mogelijk niet betrouwbaar zou zijn omdat er wat bloed mee kwam. Ik heb nu af en toe ook rode/bruine afscheiding en bloed. Kan dit dan ook komen door het starten met de Sertraline?

Mvg, RedShy.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Redshy,

Wat ik bedoel is dat mensen soms ‘meer last van de zorgen over een afwijking hebben dan ze ooit (potentiele) last van de afwijking zullen hebben’. Dan was het beter geweest de kennis over die beperkte afwijking niet te hebben want dan had je niet de last van de zorgen gehad.

De A is de categorie afwijkingen die niet onder de andere letters passen, de restgroep zeg maar (bij afwijkende cellen van het baarmoederslijmvlies). A1 betekent dat er geen andere afwijkinen zijn gezien.

Vroeger was bloedverlies tijdeens / als gevolg van het uitstrijkje een probleem maar dat is sinds dat de uitstrijkjes niet meer op glaasje worden ‘uitgestreken’ maar in een potje met vloeistof worden stopt geen probleem meer.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46