Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pap 3a2 traject
Goedemorgen, uit mijn uitstrijkje kwam pap 3a2 en hr HPV (4 jaar geleden nog niets aan de hand op uitstrijkje). Bij afname was kleine roze verkleuring op slijmvlies zichtbaar, verder geen klachten. Op google vind je de meest schrikbarende uitkomsten na een dergelijk uitstrijkje. Ik moet nog wachten tot ik naar de gynaecoloog kan voor een colposcopie. Daarom mijn vragen, hopelijk heeft u alvast wat antwoord:
- klopt het dat je beter direct een conisatie kan doen om er achter te komen of het om een adenocarcinoom gaat?
- ik ben doodsbang voor een afwachtend beleid en komende jaren, met afwijkende en dan weer niet afwijkende uitslagen. Welke behandeling zou daar het beste bij passen, er vanuit gaande dat er nu een voorstadium wordt gevonden of zelfs helemaal niets? (Ik dacht aan conisatie of baarmoederverwijdering)
- hoe vaak komt het voor dat er bij deze pap uitslag >= CIN 2 wordt gevonden? En dat het na verwijdering terug komt?
- en hoe vaak is dit al kanker?
- is het een (zorgelijk) snelle ontwikkeling, in 4 jaar van niets naar 3a2?
- kan een Corona besmetting invloed hebben op opleving van het HPV virus?
Bij voorbaat dank!
edit: ik lees dat een voorstadium niet te zien is met het blote oog. Bij afname was er een roze plek te zien, betekent dat dat het al kanker is?
Antwoord
Beste Snip,
Een roze plekje is niet meteen een kankerplekje! Sterker nog: kanker is vaak rood en oranje of wit, eigenlijk nooit roze. En de kans op kanker is heel klein met PAP 3a2: denk dat maximaal 1-2 van de 100 vrouwen met PAP 3a2 kanker hebben. De kans op een voorloperstadium is wel redelijk groot, denk wel 1 van de 3.
De beste behandeling als je niet wil wachten op het opruimen van afwijkende cellen is een lisexcisie. Daarmee worden de afwijkende cellen weggehaald. Als je daarna je laat vaccineren tegen HPV is de kans dat het terugkomt / de HPV blijft het kleinst. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7157656/.
Hoop dat dit je helpt,
TEAM GYNAECOLOGIE
Ik wil u zeer hartelijk danken voor uw reactie, zo snel en zo laat nog. Ik stel dit heel erg op prijs. Dit geeft rust!
De vaccinatie daar ga ik werk van maken, dank voor de tip.
Vriendelijke groet!
Graag gedaan, succes!
Geacht team,
Voor mogelijke meelezers wil ik nog een update plaatsen en ik heb ook nog een vraag, hoewel ik dacht alles gesteld te hebben aan de gynaecoloog.
Biopt bracht CIN2 naar voren, dat is nu verwijderd met een lisexcisie, op mijn verzoek want het advies was een half jaar te wachten.
ik lees nu dat het weefsel van de lis ook nog wordt onderzocht. Logisch natuurlijk. Maar je wordt niet gebeld als er niets is en dat vind ik wel weer spannend.
Ik vond het een vrij groot gebied wat aangedaan was (ongeveer de helft was wit/roze na de azijn en een kwart in iets mindere mate). Is het nog aannemelijk of mogelijk dat hier kankercellen in worden aangetroffen?
verder vroeg ik mij af in hoeverre gynaecologen getraind zijn of screenen op andere afwijkingen aan de vulva / vagina? Aangezien je met HPV ook op andere plekken afwijkingen kunt krijgen. (want ik heb ook een klein rood bolletje op de vulva dus ik vroeg me af of die controle in één moeite doorgaat met de komende controleuitstrijkjes)
ik hoop dat u nog antwoord heeft voor mij, bij voorbaat dank.!
Beste Snip22,
De kans dat er nog kankercellen gevonden worden als het biopt CIN II is, zeker met een PAP3a2, is zo goed als nul. Daar zou ik me echt geen zorgen over maken. Wat betreft screening op andere afwijkingen: gynaecologen kunnen dat zeker maar ik denk niet dat elke gynaecoloog (ik zelf ook niet) uitgebreid en heel nauwkeurig de vulva en de vagina bekijkt als daar geen expliciete aanleiding voor is. Grote afwijkingen vallen natuurlijk op maar kleine waarschijnlijk niet als daar niet gericht naar gekeken / gezocht wordt. Ik zou je gynaecoloog er dus zeker even expliciet op wijzen de volgende keer als je voor controle komt.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE