Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pap 3b

9 augustus 2021 om 23.08
12866 x gelezen

Goede avond,

Sinds januari ben ik in het ziekenhuis ivm met spontane bloedingen. Uit voor zorg hebben ze een uitrijkje  gedaan. Hier uit kwam pap 3 b met hpv hoog risico. Ze hebben toen een lix gedaan en daaruit kwam cin 3. Ik moest 4 maanden later terug komen. Afgelopen juni opnieuw een uitstrijkje laten maken helaas kwam hier weer pap 3b uit. Wederom een lix gedaan en kwam weer cin 3 uit. Nu moet ik afwachten en over 6 maanden weer terug. 

nu vroeg ik me af hoe vaak komt dit voor? En wat als ik pap 3b blijf houden? Het speelt ook mee dat ik in 2018 me moeder ben verloren aan eierstokkanker. Hierdoor maakt het voor mij nog lastig. Ookal weet ik dat dit los staat van de uitslag van de uitstrijkjes. 
 

 

Antwoord

Beste Talpa,

Bah: binnen half jaar 2x behandeld voor CIN III. Op zich zou een lisexcisie de CIN III helemaal moeten kunnen verwijderen. Soms neem je als behandelaar een beetje de 'binnenbocht' omdat je de baarmoedermond zo min mogelijk wil beschadigen, bijvoorbeeld als er nog kinderwens is. Misschien dat dit ook een deel van de verklaring zou kunnen zijn in jouw situatie?

Als je CIN III blijft houden, blijft behandeling noodzakelijk vrees ik: het risico op baarmoederhalskanker van (langdurig) CIN III niet behandelen is te groot.

Helpt dit je? Succes!

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste de kroon,

een kinderwens heb ik niet meer. Ben trotse moeder van 3 kids. 
tijdens de 1ste behandeling heb ik dit ook aangegeven ze zeiden ze toen dat ze flink wat hadden weggehaald en dachten hiermee alles opgesloten te hebben. Helaas was het dus anders. In de luitslag van de laatste lix staat mogelijk snijvlaken niet schoon. Wat houd dit in? 
hoevaak kan je pap3b houden met steeds cin3? Zijn er nog andere behandelingen?

alvast super bedankt voor uw reactie. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

 Beste kroon,

hopelijk heeft u nog even tijd voor het beantwoorden van me laatste bericht. Het blijft zo in me hoofd spoken  

alvast super bedankt 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Talpa,

Excuses voor de vertraging. Ik begrijp geloof ik je vraag niet goed: je kunt, als het met de behandelingen niet lukt de afwijkende cellen weg te halen, eindeloos PAP3b houden na die behandelingen. Uiteindelijk zal er, als de PAP3b het gevolg is van CIN III, dan niks anders opzitten dan het verwijderen van de baarmoeder. Wanneer dat in jouw situatie aan de orde is kan ik niet goed inschatten, maar CIN III onbehandeld laten is zoals ik al eerder zei, geen goed idee.

Wat betreft andere behandelingen: er kan nog laser in plaats van een lis worden gedaan (wegbranden van de afwijkende cellen in plaats van verwijderen van de afwijkende cellen), of eventueel een conisatie (uitgebreider deel van de baarmoedermond weghalen dan bij lis). ALs er nog kinderwens is zou je behandeling met Aldara kunnen overwegen maar dat is nog min of meer experimenteel en zou ik niet aanraden als je geen kinderwens meer hebt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste kroon,

Hieronder de laatste uitslag van de lix. Kunt u uitleggen wat ze bedoelen met mogelijk snijvlak niet schoon?

CONCLUSIE: Cervix lisexcisie (LEEP / LLETZ), centraal: plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie; cylinderepitheel: geen afwijking. Snijvlak richting ectocervicaal mogelijk niet vrij. _____________________________________________________________________________________________________________________ KLINISCHE GEGEVENS: MATERIAAL I cervix verkrijgingswijze: lisexcisie Lokalisatie: centraal Klinische gegevens: recidu PAP IIIb na lis. Nu re lis, beeld CIN II Vraagstelling: CIN? _____________________________________________________________________________________________________________________ MACROSCOPIE: Patientgegevens gecontroleerd. Een onregelmatig grijsbruin weefselfragment van maximaal 2,6 x 1,7 x 1,0 cm. Fragment is aan een zijde voorzien van een min of meer glad oppervlak. 1. Beide uiteinden. 2 en 3. Restant in 5 lamellen. (ah) _____________________________________________________________________________________________________________________ MICROSCOPIE: Gebaseerd op de richtlijnen Cervixcarcinoom versie 3.0 (2012) en CIN, AIS en VAIN versie 1.0 (2015) Macroscopie Type ingreep: lisexcisie (LEEP / LLETZ) Lokalisatie: centraal Microscopie Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Talpa,

Dat de snijranden mogelijk niet vrij zijn betekent dat er mogelijk CIN III is achtergebleven. Goed om te bedenken dat het wondoppervlak (waar dus mogelijk nog CIN III achter is gebleven) is dichtgebrand en daarmee de CIN op dat wondoppervlak alsnog behandeld is.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste kroon,

bedankt voor je bericht. Met deze uitslag kan ik er dan vanuit gaan dat ze alles goed weggehaald hebben? In januari heb ik weer een nieuwe afspraak staan voor een uitstrijkje. 
 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Talpa,

Zoals ik het lees twijfelt de patholoog of alles is weggehaald. Maar onafhankelijk van of alles is weggehaald is een uitstrijkje in januari prima vanwege dag dichtbranden van de wond zoals ik schetste.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46