Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pap3a tijdens zwangerschap
Hoi!
Ik ben 16 weken zwanger van mijn eerste kindje. Tijdens het eerste trimester heb ik veel bloedingen gehad vanaf de vijfde week. Veel donker bloed en om de ongeveer anderhalve week/ twee weken helder rood. Variërend in hoeveelheid, maar wel voldoende om tijdelijk in de zorg bij het ziekenhuis te komen in plaats van bij mijn verloskundige.
Verwachting met 11 weken; laagliggende placenta.
Dit is ondertussen bevestigd. Inderdaad een laagliggende placenta die ook over de baarmoedermond ligt. Afwachten of dit optrekt de komende weken.
Tijdens laatste spoed bezoek in verband met bloeding is er in het ziekenhuis een soa test en uitstrijkje gemaakt om dingen uit te sluiten. Soa test negatief, dus helemaal goed. En uitstrijkje afwijkend pap 3a.
Nu wil het ziekenhuis een vervolg onderzoek doen met een coloscopie laatste week september en hierbij eventueel wat biopten nemen.
Nu zit mij dit niet helemaal lekker om de volgende redenen;
Tot nu loopt mijn zwangerschap niet zoals gehoopt, maar sinds de 16 weken echo vorige week ben ik voor het eerst nu een week compleet bloeding vrij. Ik heb ook geen last van bloedingen na/tijdens het vrijen (ook nooit gehad, voor en tijdens de zwangerschap niet)
Het is me onduidelijk wat de gevolgen voor het nemen van biopten en de coloscopie met oa azijn kunnen zijn voor mijn zwangerschap?
Gezien ik door de bloedingen bijvoorbeeld ook niet mag zwemmen in verband met eventueel infectie gevaar lijkt het smeren van azijn en het nemen van biopten op dit moment niet de juiste keus? Het is toch een kleine ingreep waar mijn lichaam logischerwijs ook op gaat reageren.
Daarnaast lees ik dat een afwijkende uitslag ook goed kan komen juist omdat ik in verwachting ben en dat veel vrouwen het advies krijgen opnieuw een uitstrijkje te maken na de bevalling?
Plus verdere onderzoeken/weghalen van het complete weefsel indien nodig tijdens de zwangerschap lijkt me ook niet echt een optie?
Is het bij een pap3a uitslag echt nodig dit nu tijdens mijn zwangerschap verder te onderzoeken of kan het wachten tot na de bevalling?
Bedankt alvast!
Groet, Marieke
Antwoord
Beste Marieke,
Snap je bezorgdheid. En je hebt helemaal gelijk: elk biopt /onderzoek / ingrijpen heeft nadelen ook in de zwangerschap. In ons ziekenhuis zijn we daarom hel terughouden met het nemen van biopten. We doen we wel zo'n kijkonderzoek. Het aanbrengen van azijnzuur heeft geen nadelen (behalve dat het vervelend is om zo'n onderzoek te krijgen natuurlijk). We nemen dan alleen een biopt als we twijfelen over wel of geen kanker. Afhankelijk van hoe groot de afwijking is en hoe ernstig we de afwijking inschatten herhalen we dan het uitstrijkje nog een keer in de zwangerschap of pas na de zwangerschap.
Voor de zekerheid: is er ook hrHPV getest (als die negatief is zouden we het uitstrijkje herhalen over 6 mnd) en wat is de precieze uitslag? PAP3a1 odf PAP3a2? Kan me voorstellen dat je bij 3a1 ook afwacht. Maar aan de andere kant ben je nog heel vroeg in de zwangerschap dus moet je nog heel lang wachten... En nogmaals: alleen azijnzuur is echt geen probleem en een biopt nemen is alleen nodig als er twijfel is over kanker. En dan is een biopt ook echt aangewezen want dat wil je echt wel weten.
En schroom niet om aan de gynaecoloog te vragen of hij/zij ervaring heeft met colposcopie (neem aan dat je dat bedoelt en niet coloscopie) in de zwangerschap. De baarmoedermond ziet er namelijk echt anders uit in de zwangerschap en dat kan je als gynaecoloog makkelijk op het verkeerde been zetten.
Kun je hiermee verder?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor,
Ik heb vandaag eindelijk de Gynaecoloog kunnen spreken en het blijkt een positieve HPV te zijn en de uitslag is 3a1.
Ik heb mijn zorgen aan haar voorgelegd en er is nu besloten om na de zwangerschap opnieuw een uitstrijkje te laten maken.
Dan kijken we verder.
Bedankt voor je antwoorden.
Hartelijke groet,
Marieke