Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
pap3b p6
Goedemiddag,
Ik ben 28 jaar oud moeder van 2 kinderen en ik heb op 23-12 te horen gekregen dat ik een pap3b p6 heb gekregen.
Nu hebben ze op 30-12 een kolposcopie gedaan en daarvan is de uitslag: Conclusie: I Cervixbiopsie, achterlip: plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie; uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja; cylinderepitheel: geen afwijking. (Overig) cervixslijmvlies: micro-glandulaire hyperplasie. II Cervixbiopsie, achterlip: plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie; cylinderepitheel: geen afwijking. (Overig) cervixslijmvlies: micro-glandulaire hyperplasie. III Cervixbiopsie, voorlip: plaveiselepitheel: CIN1 / geringe dysplasie; cylinderepitheel: geen afwijking.
Nu maak ik me toch best wel zorgen over wat me te wachten staat. Aangezien ik allemaal van die horrorverhalen lees wat eigenlijk totaal niet bij mij past. Dit omdat ik nergens last van heb en ook totaal geen klachten heb.
Antwoord
Beste twirlgirl,
Dat is precies het vervelende van afwijkende uitstrijkjes: daar hebben de meeste vrouwen geen last van. Daar sta je dus niet alleen in. Hoe dan ook: het afwijkende uitstrijkje wordt bij jou veroorzaakt door een voorloperstadium van baarmoederhalskanker. Let wel: voorloperstadium, geen kanker. Het is gezien de uitslag (CIN III) vaak wel aangewezen dat voorloperstadium te behandelen om te voorkomen dat er kanker ontstaan. Neem aan dat je gynaecoloog dat ook met je besproken heeft. Over het algemeen is dat een poliklinische behandeling (lisexcisie). Hier op kanker.nl kun je lezen hoe dat in zijn werk gaat ( https://www.kanker.nl/kankersoorten/baarmoederhalskanker/bevolkingsonde… ).
Goed om te weten dat het heel veel voor komt: er zijn vast vrouwen in de ' personen zoals jij'. die helzelfde hebben meegemaakt.
Hoop dat dit je helpt.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor de Kroon,
Hartstikke bedankt voor de informatie.
Begin deze maand hebben ze bij mij een lis-excisie gedaan. Nu is daar eindelijk me uitslag van bekent. Maar ik nu zou ik graag willen weten wat ik kan verwachten en hoe of wat nu verder. Dit ook aangezien kanker helaas bij de vrouwen in onze familie erg veel voorkomt. Ook is tegen mijn oma gezegt door de oncoloog dat de kinderen en kleinkinderen van mijn oma een verhoogt risico hebben op zowel baarmoederhalskanker en borstkanker. Hier onder zal ik me uitslag neerzetten en hopelijk kunt u mij hier wat meer over uitleggen? Alvast bedankt
Klinische gegevens: Inzending I cervix verkrijgingswijze: lisexcisie Lokalisatie: Fisherlis Klinische gegevens: CIN 3 LETZ Vraagstelling: Idem? Radicaal? Formaline: ja Eerdere therapie: geen Materiaal cervix Macroscopie: MT/09-02-21/KK Opgespeld lisexcisiepreparaat met een afmeting van 4,2 x 1,9 x 1,6 cm. Cervixslijmvlies is hobbelig en witroze tot licht hemorragisch van kleur. Resectieranden worden zwart geïnkt. Radiair ingesloten. Cassette 1 en 2: van 12 naar 3 uur, 4 lamellen. Cassette 3: van 3 naar 6 uur, 3 lamellen. Cassette 4 en 5: van 6 naar 9 uur, 3 lamellen. Cassette 6 en 7: van 9 naar 12 uur, 4 lamellen. Ti Microscopie: Gebaseerd op de richtlijnen Cervixcarcinoom versie 3.0 (2012) en CIN, AIS en VAIN versie 1.0 (2015) Macroscopie Type ingreep: lisexcisie (LEEP / LLETZ) Lokalisatie: centraal Microscopie Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie Uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja Bevindingen cylinderepitheel: glandulaire atypie Snijvlakken: niet vrij Lokalisatie positieve snijvlak: ectocervix Snijvlak positief voor: CIN3 / ernstige dysplasie (Overig) cervixslijmvlies: micro-glandulaire hyperplasie Aanvullend onderzoek: p16 op I-5 bevestigt CIN3 in het ectocervicale snijvlak. Conclusie: Cervix lisexcisie (LEEP / LLETZ), centraal: plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie; uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja; cylinderepitheel: glandulaire atypie. Snijvlakken: niet vrij; lokalisatie positieve snijvlak: ectocervix; snijvlak positief voor: CIN3 / ernstige dysplasie. (Overig) cervixslijmvlies: micro-glandulaire hyperplasie.
Beste twirlgirl,
Het is eigenlijk niet de bedoeling dat je je hele uitslag deelt en aan mij vraagt ' hoe verder' . Dat is echt iets wat je met je behandelaar moet overleggen.
Als ik je uitslag lees dan lees ik: (1) dat er geen kanker is, (2) dat er wel CIN III is en (3) dat de snijranden niet vrij zijn van de CIN III. Mijn advies is dan altijd om na 6 maanden het uitstrijkje te herhalen. De kans is dan groot dat het nog steeds afwijkend is. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan het zijn dat er nog een lis moet of dat het uitstrijkje na een half jaar weer herhaald moet worden.
Hoop dat dit je helpt,
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor de Kroon,
Een half jaar geleden hebben ze bij mij de lis-excisie gedaan. Sinds dien heb ik last van een opgezette buik en s'avonds is het pijnlijk. Ook is mijn mensturatie van een mooie 4 dagen naar net aan 1,5 dag gegaan. Kan dat komen door de lis-excisie? Helaas was het ziekenhuis mij ook vergeten om een oproep te sturen dus nu kan ik pas halverwege oktober een nieuw uitstrijkje + HPV controle laten doen. Ondanks dat ik deze klachten heb genoemd. Nu maak ik mij best wel zorgen erom. Wat zou ik kunnen doen? Alvast bedankt
Beste Twirlgirl,
Als je klachten echt begonnen zijn na de lis-excisie ligt het voor de hand dat het er iets mee te maken heeft. Het zou kunnen dat door de lisexcisie het menstruatiebloed minder makkelijk naar buiten kan door littekenvorming. Meestal duurt de menstruatie dan langer dan je gewend was met gedurende die dagen weinig bloedverlies. De pijn is vaak alleen aanwezig tijdens de menstruatie. Wat dat betreft past je verhaal daar niet helemaal op. Maar wel goed om te melden bij de controle: het is namelijk heel makkelijk vast te stellen met een echo tijdens de menstruatie (dan zie je opgehoopt bloed in de baarmoederholte).
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon