Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
PAP3B/CIN3: imiquimod of lisexcisie?
Ik heb een afwijkend uitstrijkje ontvangen: Pap3b. Naar aanleiding hiervan ben ik doorverwezen en zijn er bij een colposcopie 2 biopten afgenomen met als uitslag CIN3. Nu heb ik de keuze gekregen: óf behandeling met imiquimod, óf een lisexcisie. Ik ben 29 jaar, geen kinderen maar wel een mogelijke kinderwens in de toekomst. Aanvankelijk had een lisexcisie voor mij de voorkeur: dan heb ik het maar gehad. Nu vraag ik me echter af, na me ingelezen te hebben, of imiquimod niet toch een betere keuze is voor mij. Naar ik begrijp wordt met een lisexcisie het betroffen gebied weggehaald maar blijft het virus aanwezig. Imiquimod activeert het immuunsysteem om het virus op te ruimen en daarmee dus de dysplasie - althans, zoals ik het nu begrijp.
Wat is dus wijsheid? Behandelen met imiquimod omdat een lisexcisie altijd nog kan, of gelijk een lisexcisie omdat de crème ook nogal wat bijwerkingen heeft en ik het dan dus 'maar gehad heb'? Ik zie nogal op tegen beide opties.
Ik ben inmiddels begonnen met het slikken van vitamine D3 daar ik gelezen heb dat dit ook positief effect kan hebben op het opruimen van het virus. Zijn er nog andere dingen die ik zelf kan ondernemen om mijn immuunsysteem te activeren? En is het zinnig om te (laten) onderzoeken waarom mijn immuunsysteem niet in staat is geweest het hpv virus op te ruimen? Ik pak liever oorzaken aan dan dat ik doe aan symptoombestrijding om te voorkomen dat ik over een x aantal maanden/jaren weer een afwijkend uitstrijkje ontvang dat behandeld moet worden.
Antwoord
Beste Pandora,
Van beide opties weten we dat ze effectief zijn. Maar van beide weten we ook dat er een kans is dat de CIN na een aantal jaar weer terugkomt. We denken dat de kans op terugkeren iets groter is na imiquimod. Maar imiquimod heeft dan weer t voordeel dat er geen risico’s zijn op complicaties bij een zwangerschap. Van een lisexcisie weten we dat daardoor t risico op een te vroege bevalling iets groter wordt. Als je de minste risico’s wil lopen zou je kunnen beginnen met imiquimod: helpt t niet kan die lis altijd nog. Heb je je maximale best gedaan de risico’s tijdens een zwangerschap te voorkomen. Enige is de eventuele bijwerkingen van imiquimod maar die zijn vaak mild en verdwijnen bijna altijd weer als je stopt. Nog goed om te bedenken dat imiquimod niet ‘geregistreerd’ is voor behandelaar ng van CIN maar er wel veel voor wordt gebruikt.
Helpt dit bij t maken van de keus?
Over wat je verder nog kunt doen: eigenlijk zijn er geen bewezen effectieve maatregelen behalve stoppen met roken.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon