Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Punctie lymfeklier lies

Goedenavond Dr de Kroon, 

Eindelijk na 1 jaar is mijn uitstrijkje goed pap 1 en geen hpv. Echter heb ik ook een mri gehad waarvan mijn lymfeklier is vergroot. Volgende week donderdag krijg ik een punctie. Ze konden verder niks anders zien op de mri dan alleen de vergrootte klier 

Ik zou graag uw mening willen weten over hoe ineens een lymfeklier opgezet kan raken. Ik heb vorig jaar de trachelectomie gehad en een lymfeklier  dissectie gehad, omdat het toen ook opgezet was gelukkig was het toen niet uitgezaaid.

 

De mri is gemaakt omdat ik toch nog bloedverlies had. Dit kunnen zij nu niet verklaren. Zou u weten waardoor dit komt? Ik heb ook een cerclage maar de Dr gaf aan dat deze goed zit

Overigens heb ik ook de hpv vaccinatie gekregen moet de derde nog krijgen in augustus hoe groot is de kans dat de hpv nu wel ineens weg is komt dit door de vaccinatie? 

 

Mvg Manon 

Antwoord

Beste Manon,

Die lymfeklier zou een uitzaaiing kunnen zijn. Maar het kan ook bijv een reactie zijn op een infectie. De enige manier om daar achter te komen is een punctie. Dat je uitstrijkje goed is en de HPV weg is betekent dat er bij de ‘nieuwe baarmoedermond’ niks aan de hand is. Maar de kanker zou ook terug kunnen komen in een lymfeklier. 

Je schrijft dat je onregelmatig bloedverlies hebt: goed om daar ook op te blijven letten. Dat komt namelijk niet van die vergrote lymfeklier denk ik. 

Helpt dit antwoord je? Schroom anders niet nog een keer aan de bel te trekken!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen Dr de Kroon, 

 

Ook na een jaar kunnen er  nog uitzaaiingen zijn? k weet natuurlijk niet hoe dat allemaal werk, maar de lymfeklier die toen opgezet was is weggehaald en die is onderzocht en toen was hrt gelukkig niks. Kan er dan toch eventueel iets losgekomen zijn? 

 

Mvg Manon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Manon,

Dat zou kunnen inderdaad. Vandaar dat die punctie een goed plan is om zeker te weten wat er aan de hand is. 

Het is precies waarom kanker zo ongrijpbaar is: lijkt het allemal goed en zijn scans helemaal schoon en dan opeens steekt t de kop weer op. Daarom zijn controles in de eerste fase zo belangrijk.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

 

Goedenavond Dr de Kroon, 

Uit de punctie is gebleken dat de doktoren er niet helemaal met elkaar eens zijn de radialoog zegt dat het een lymfeklier is en op die punt is precies geprikt maar er kwam alleen bindweefsel uit met geen kwaadaardige cellen. Nu willen ze over drie maanden weer een mri maken om te kijken of het gegroeid is. Hoe denkt u hierover? Ikzelf vind het een beetje vreemd maar goed ik weet natuurlijk niet hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.

 

Mvg Manon 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Manon,

Denk dat het ervan afhangt hoe verdacht de lymfklier is. Alternatief zou nog kunnen zijn om een PET-scan te maken. Hoe dan ook zien we vaak dat lymfklieren komen en gaan. Dus wat dan betreft is even wachten best een goed alternatief. Mocht na 3 maanden blijken dat de lymfklier toch een metastase is, dan is het denk ik niet zo dat door 3 maanden te wachten behandelingen en uitkomst daarvan heel anders zal zijn. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat er uitbreiding is ontstaan maar dan zou dat ook zijn gebeurd als je nu wel zou worden behandeld voor die ene vergrote lymfklier.

Kun je hiermee uit de voeten?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen,

Dus omdat de lymfeklier komt en gaat kan het daarom zijn dat er alleen bindweefsel is gehapt met de punctie? 

De pet scan haalde vorig jaar ook niks uit vandaar dat het met de traceheltomie eruit is gehaald. Maar ik ben benieuwd over drie maanden. 

 

Mvg manon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Manon,

Eigenlijk zou je ‘gezonde lymfklier’ als uitslag willen. Nu zou de punctie in theorie nog misgeprikt kunnen zijn: in plaats van in de klier er net naast. Of de afwijking die gezien wordt is geen klier.  De PET zou dan kunnen helpen: als de afwijking niet aankleurt is het heel onwaarschijnlijk dat t een uitzaaiing is. Dat steunt de beslissing om te wachten.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemiddag Dr de Kroon, 

 

Dank u wel voor uw uitleg. Dat waardeer ik heel erg. 

 

Fijn weekend! 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46