Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitslag

21 april 2022 om 14.20
1476 x gelezen

Goedemiddag 

6 weken geleden uitstrijkje laten doen daar kwam uit pap3a2 

kopac was k4 o9 p1 a1 c1 b1 er worden niet nader atypische of cellen aangetroffen waarbij een hooggradige afwijking niet uitgesloten kan worden er word een niet specifieke ontsteking gezien asc-h 

5 jaar geleden pap3b en cin 3 alles is toen weg gehaald 

nou moest ik vandaag voor colposcopie en zag het er eigenlijk best netjes uit zijn 2 biopten afgenomen maar de arts zei dat het waarschijnlijk een cin 1 is en dat er dan pas na 6 maanden weer word gekeken 

nou vroeg ik me af is dat niet raar omdat er toch afwijkende cellen worden gevonden in het uitstrijkje het al de tweede keer is dus me lichaam ruimt het virus niet zelf op en moet er niet veder gekeken worden naar die ontsteking? 

ik heb best wat klachten veel fluor erg ruikend mijn menstruatie is alleen maar oud bloed met veel stolsels en heb vaak last van me buik 

denkt u dat ik om verder onderzoek moet vragen of is 6 maanden wachten toch het beste 

groet Rebecca 

Antwoord

Beste Rebecca,

Ik zou de uitslag van het biopt even afwachten.

Bij een pap 3a2  ASC-H is het namelijk wel te verwachten dat er opnieuw een CIN2 of CIN3 zit, of soms een afwijking aan de binnenbekleding van de baarmoederhals, baarmoeder of vagina. 

Het gaat dus niet zozeer om de tekst ontsteking in de uitslag van je uitstrijkje maar om de woorden ''niet nader atypische of cellen aangetroffen waarbij een hooggradige afwijking niet uitgesloten kan worden'' dat is een ASC-H

Ik wil je niet ongerust maken want ik denk niet meteen aan kanker bij deze uitslag. Maar je gevoel is juist, het is goed om door te zoeken naar waar de afwijking zit als deze niet uit de colposcopie tevoorschijn komt.

Veel succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Heel erg bedankt voor de reactie 

Me gynaecoloog zei zo stellig maak je maar niet druk lijkt op een cin 1 en dan wachten we gewoon af voor een half jaar maar me gevoel en met de klachten die ik heb had ik wel een gevoel dat er verder naar gekeken moet worden want er klopt iets niet 

heel erg bedankt en ik ga zeggen mocht er niks uit de biopt komen dat ik toch verder onderzocht wil worden 

groet Rebecca 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemiddag dr

ik had nog een vraag 

mocht er uit de biopt toch een cin 2 komen dan wilt mijn gynaecoloog het een half jaar aankijken staat in mijn dossier is dat dan wel het goede met wat mijn uitstrijkje zegt over de asc-h? Of zou ik dan toch moeten vragen over een echo en dat er verder gekeken moet worden naar waar die atypische cellen vandaan komen? Ik moet zeggen ik vind heel weinig over asc-h op Google dus snap ook niet heel veel der van alleen dat er atypische cellen zijn gevonden 

groetjes Rebecca 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemiddag 

ik heb net de uitslag gehad van de biopt en het is een cin 1 en een cin 2 ze willen nu afwachten een half jaar 

ik heb gevraagd of ze verder Willen onderzoeken omdat er asc-h gevonden is maar de verpleegkundige zegt dat dat niet hoeft omdat dat dus die cin 1 en 2 is en een echo heeft geen zin omdat die cellen zijn gevonden bij me baarmoedermond en dat het zo goed is

wat zou u doen het hierbij laten of toch verder onderzoeken ? 

ik heb er ieder geval geen goed gevoel bij

groetjes Rebecca 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Rebecca,

Een CIN2 kan de ASC-H goed verklaren. Dus ik kan het advies begrijpen.

Of je daarvoor behandeld moet worden of herhalen van de cytologie na 6 maanden is echt iets wat je met je eigen gynaecoloog moet bespreken. Wellicht kun je een consult met je eigen gynaecoloog aanvragen ipv met de verpleegkundige?
 
vriendelijke groet

TEAM GYNAECOLOGIE

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor u reactie 

ik heb volgende week een consult met me gynaecoloog 

groetjes Rebecca 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedenavond 

heb toch nog een vraag sorry dat het er zoveel zijn maar nu zag ik de uitslag van de patholoog en ik begrijp het niet echt misschien dat u het kan uitleggen want ik snap dat er een cin 2 is gezien maar ze willen nu een half jaar afwachten kijken wat me lichaam zelf doet maar ik zie dat er ook een chronische ontsteking is gevonden moet daar niet wat aan gedaan worden?  Dit is de uitslag van de patholoog 

Cervixbiopt uit het transformatiezone met aan een zijde ectocervicaal meerlagig plaveiselcelepitheel en in de transformatiezone invaginaties bekleed door hoogcilindrisch epitheel met basaal gelegen kernen. Er is squameuze metaplasie aanwezig met uitbreiding in endocervicale klierbuizen. Er is toename van kernrijkdom met aan het oppervlak nog enige uitrijping. Het beeld past bij geringe tot matige dysplasie. II. Cervixbiopten transformatiezone met squameus metaplastische epitheel. Endocervicaal geen glandulaire dysplasie. Er zijn meerdere invaginaties aanwezig. Tevens wat chronische cervicitis. In de transformatiezone wat squameus metaplastische epitheel met basaal toename van kernrijkdom en enige verstoring van polariteit. Naar het oppervlak nog normale uitrijping. Het beeld kan passen bij geringe dysplasie. Er is uitbreiding in endocervicale klierbuizen aanwezig.

groetjes Rebecca 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Rebecca,

Bij jou wordt er 'geringe tot matige dysplasie'  gezien in biopt 1 en ' kan passen bij geringe dysplasie' in biopt 2. Dat zijn hele milde afwijkingen die meestal vanzelf verdwijnen. Dus een half haar afwachten is een prima beleid. In het ergste geval is het niet weg of iets ernstiger geworden. Dan is de behandeling hetzelfde maar weet je zeker dat je het niet voor niks doet.

Met vriendelijke groet,

 

TEAM GYNAECOLOGIE. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46