Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Uitslag biopt en behandeling
Hallo dr Kroon.
Sinds 2015 sta ik onder controle in het ziekenhuis naar aanleiding van een afwijkend uitstrijkje pap 3A. Er is toen een biopt afgenomen. Microscopie:
Het weefsel toont een oppervlakkige epitheliale bekleding, die squameus metaplastisch is veranderd. Er is een matige atypie van het epitheel, gepaard met een enkele mitose. Deze afwijkingen zijn beperkt tot de onderste 2/3 laag van het epitheel. Hierboven is nog uitrijping herkenbaar. Deze afwijkingen zijn voldoende voor een matige dysplasie (CIN 2). Geen (in situ) maligniteit. Het cylindrische endocervicale epitheel is niet afwijkend. Rond de kernen is vacuolisatie zichtbaar, wat gepaard gaat met enige kernpolymorfie en hyperchromasie, als teken van geringe koilocytose. Het geheel wordt begeleid door een uitgebreid gemengdkernig ontstekingsinfiltraat. Erosies worden niet gezien.
Conclusie:
Cervixbiopt met matige dysplasie (CIN 2). Tevens een forse chronisch-recidiverende ontsteking.
Gezien mijn leeftijd (destijds 19) gaven de artsen aan dat ze geen behandeling wilde doen ivm leeftijd en kinderwens en de grote kans dat mijn lijf dit zelf zou opruimen.
Een aantal uitstrijkjes pap 3a en nog een biopt verder, had ik vorig jaar augustus na mijn bevalling in juni een Pap 2 uitstrijkje. Erg blij uiteraard dat mijn lijf het na mijn idee zelf ging opruimen. Ook de artsen waren positief. Mijn lijf kreeg een jaar de tijd voor het volgende uitstrijkje. Nu heb ik laatst een uitstrijkje gehad, pap 3B en ditmaal 2 biopten omdat er meerdere afwijkende plekken te zien waren.
CONCLUSIE:
I Cervixbiopsie, achterlip: plaveiselepitheel: CIN2 / matige dysplasie tot CIN3 / ernstige dysplasie; uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja; cylinderepitheel: geen afwijking.
II Cervixbiopsie, voorlip: plaveiselepitheel: CIN2 / matige dysplasie tot CIN3 / ernstige dysplasie; uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja; cylinderepitheel: geen afwijking.
Voor mijn gevoel gaat dit niet de goede kant op en het baart mij zorgen dat het zo snel van CIN 2 naar 3B is gegaan. Zou je iets kunnen zeggen over de “kans” dat dit baarmoederhalskanker zou kunnen worden? Is er een mogelijkheid dat dit al kwaadaardig is ?
Mijn arts heeft mij een experimentele, niet invasieve behandeling geboden. Een inwendige crème die een aantal weken ingebracht moet worden. Bent u hier bekend mee en is dit aan te raden ?
Bedankt alvast voor uw tijd!
Groetjes,
Antwoord
Beste Mommy,
Snap je zorgen goed. Of er al kanker zou kunnen zijn is moeilijk te zeggen: het hangt vooral af van of de biopten écht van de meest afwijkende plek op de baarmoedermond zijn genomen. En dat hangt af van of de baarmoedemond goed te overzien was van de ervaring van de gynaecoloog.
De inwendige creme ken ik: Aldara. Het is inderdaad experimenteel en er zijn geen goede cijfers over in hoeveel % van de vrouwen het daadwerkelijk werkt. Ik heb het ook een paar keer gebruikt met wisselend succes: soms hadden vrouwen veel klachten (afscheiding, pijn, branderigheid), soms hielp het heel goed maar zeker niet bij iedereen. En er waren ook vrouwen die het 'teveel gedoe' vonden: om de dag een tampon met die creme en aantal uur inbrengen en dan maar hopen dat de tampon ook daadwerkelijk tegen de baarmoedermond aanligt /aan blijft liggen en niet alle creme er al in de vagina afgaat. Kortom: kan goed werken maar zeker geen eenvoudige behandeling.
Merk dat ik zelf bij vrouwen die een keer bevallen zijn zonder problemen (en dus geen 'eigen risicofactoren hebben' op vroeggeboorte) iets minder terughoudend ben met en behandeling en opzichte van vrouwen die nog nooit bevallen zijn. Kan niet met getallen en % ondersteunen dat dat terecht is overigens. In elk geval is het goed om als je met de creme begint niet te lang te wachten met opnieuw biopten nemen.
Niet echt een geruststellend antwoord wellicht, mijn excuses daarvoor. Hoop wel dat je er mee verder komt.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Bedankt voor je reactie!
Je hebt me zeker toch geholpen! Ik heb gekozen voor een lisexcisie omdat het me te veel onrust geeft om het voor mijn gevoel af te wachten. Ook het idee dat ik inderdaad al een voldragen zwangerschap en goede bevalling heb gehad en daarmee geen “eigen risicofactoren” heb vind ik logisch klinken. Ondanks dat het niet wetenschappelijk onderbouwd is.
Zou je misschien nog iets kunnen vertellen over wat de uitbreiding in de endocervicale klierbuizen betekent ?
Dit is de volledige uitslag van de microscopie. De gynaecoloog zelf dacht tijdens de colposcopie een CIN 1 en CIN 2 afwijking te zien.
Microscopie
I Type afwijking: pre-invasieve laesie
Bevindingen plaveiselepitheel: CIN2 / matige dysplasie en CIN3 / ernstige dysplasie
Uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja
Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking
II Type afwijking: pre-invasieve laesie
Bevindingen plaveiselepitheel: CIN2 / matige dysplasie en CIN3 / ernstige dysplasie
Uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja
Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking
Groetjes,
Beste Mommy,
Dat betekent dat de CIN niet alleen in de cellen van de buitenkant van de baarmoedermond zit maar ook een beetje in de cellen naar de binnenkant van de baarmoedermond. Niks ernstigs maar wel belangrijk om te weten als je een lis doet (dan moet je die cellen ook meenemen) en als je uitstrijkjes maakt na de lis (dan moet je goed zorgen dat je ook cellen van de binnenkant van de baarmoedermond uitstrijkt).
In het hoofdstuk baarmoederhalskanker hier op kanker.nl kun je duidelijke tekeningen vinden van de baarmoedermond en de 2 soorten cellen die daar zitten. Misschien verduidelijkt dat het nog wat.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon