Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitslag lisexcisie

Goedemorgen,

Geprobeerd lang verhaal zo kort mogelijk samen te vatten het volgende:

Na lisexcisie kwam uitslag CIN3 welke gelukkig helemaal weggehaald is, over 6 maanden terug voor controle.

Zojuist verslag van patholoog doorgelezen en op internet gekeken voor uitleg. Meeste heb ik terug kunnen vinden, op een gedeelte na (voor mijn gevoel). Er staat:

"Conclusie - overig: acute ontsteking, chronische ontsteking en (kleine) slijmcysten / ovula Nabothi."

Hier hebben ze telefonisch met de uitslag niets over vermeld, ik ga er dan ook vanuit dat hier niets aan gedaan hoeft te worden. Maar ik ben wel benieuwd wat het kan betekenen. Zou u mij hier wat uitleg over willen geven?

Met vriendelijke groet, Mystery1980

Antwoord

Beste Mystery,

Daar hoeft inderdaad niks mee. Die ontsteking die gezien wordt is de afweer die druk probeert de HPV op te ruimen. Ovula Nabothi zijn blaasjes met slijm die heel vaak worden gezien op de baarmoedermond. Ze zijn volkomen onschuldig.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Dr. de Kroon,

Allereerst hartelijk dank voor uw reactie. 

Dus als ik u goed begrijp staan "acute én chronische ontsteking" beide ervoor dat mijn afweer het HPV probeert op te ruimen? 

Het "vrouwelijke gebied" is bij mij al jaren zeer gevoelig/pijnlijk (bvo en intimiteit), jeukt en geeft soms soort van "dikke witte substantie/afscheiding", zou de chronische ontsteking deze dingen kunnen verklaren?

Een week na de lisexcisie heb ik +/- 7 a 8 dagen "bloed" verloren (wat de gynaecoloog al had aangegeven), maar de "gewone" menstruatie is weggebleven. Kan dit nog met de ingreep te maken hebben?

En als laatste vraag, bij de uitslag van de patholoog stond ook "uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja". Dit betekende dat het iets naar binnen ook aanwezig kan zijn, als ik mij niet vergis toch? 

Hoor graag van u.

Met vriendelijke groet, mystery

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Mystery,

Je kunt op basis van de uitslag niet zeker zeggen waardoor de acute en chronische ontsteking zijn ontstaan. Maar het ligt voor de hand dat de HPV daar een rol in heeft gespeeld. Of er nog andere oorzaken zijn kan ik niet zeggen. En het zou kunnen dat de oorzaak van de ontsteking ook de oorzaak van de afscheiding is. De beste manier om te onderzoeken of een infectie de oorzaak van de ontsteking (en afscheiding) is, is een kweek van de afscheiding.

Uitbreiding in de endocervicale cellen gaat niet over 'naar binnen' maar over dat zowel de plaveiselcellen als de cilinder cellen CIN III hebben. De cilinder cellen vormen de endocervicale kleerbuizen maar die zitten ook heel vaak gewoon aan de buitenkant van de baarmoedermond.

Het uitblijven van de menstruatie komt denk ik niet door de lisexcisie an zich. Kan evt wel komen van de stress en de onrust door de ingreep. Heel soms zie je dat de uitgang van de baarmoederholte door de wondgenezing dicht groeit: dan komt er ook geen menstruatiebloed maar verder wel alle symptomen van de menstruatie en vaak ook pijn. Goed om dat even in de gaten te houden. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Dr. de Kroon,

Wederom hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie.

Ik zal het eens met mijn huisarts bespreken i.v.m. de kweek. En wat betreft het uitblijven van de menstruatie klinkt het erg logisch dat dit door de onrust/stress kwam van het wachten op de uitslag. Ik ga er vanuit dat het aankomende periode weer "normaal" zal zijn.

Nogmaals dank u wel!

Met vriendelijke groet, mystery

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46